Çaycı, “Sağlık bir bütündür, sağlıklı bir beden için tüm organların sağlıklı olması gereklidir. Kilo vermek için de aynı durum söz konusudur ve son zamanlarda yapılan çalışmalar bağırsak sağlığı ve kilo kaybetmenin bağlantılı olduğunu göstermiştir. Hangi diyeti yaparsanız yapın bağırsaklarınız sağlıklı çalışmadığı sürece kilo kaybetmeniz zorlaşacaktır”dedi.

Bağırsaklar; sindirimin yanı sıra, hem bağışıklık sisteminin güçlenmesinde etkili hem de iştah kontrolünü düzenleyici organlar olduğuna değinen Çaycı, “Özellikle obezite tedavisinde probiyotik takviyesi mutlaka yapılmalı ve diyette probiyotik içeren besinlere yer verilmelidir. Probiyotikler, bağırsaklarımızda yaşayan yararlı bakterilerdir ve sağlığımız için vücudumuzda birçok etkileri vardır. Gastrointestinal enfeksiyonların önlenmesi ve tedavisi amacı ile bağırsak florasının dengesi için her geçen gün daha fazla önemli hale gelmektedirler. Her probiyotik farklı etkilere sebep olarak farklı sistemlere fayda sağlar. Yaşayan probiyotik bakteriler draje,toz,sıvı gibi formlarda gıda takviyesi olarak alınır. Buna ek olarak yoğurt ,kefir, lahana turşusu, tarhana gibi bazı fermante yiyeceklerde doğal olarak bulunur” ifadelerine yer verdi.

Prebiyotikler ise kolondaki bir veya daha fazla bakterinin üremesini ve aktivitesini arttırarak konakçıya faydalı olan, sindirilemeyen gıda içerikleri olarak tanımlanır. Muz, hindibağ, kuşkonmaz, soğan, sarımsak ve enginar prebiyotik içeriği yüksek besinlerdir. Prof. Dr. Banu Çaycı, merak edilen soruları maddeler halinde anlattı.

Peki Hangi Probiyotik Zayıflamaya Yardımcı Olur ?

B.Animalis ssp. Lactis 420 (B420) Probiyotiği, 2021’de güncellenen Kanada Probiyotik Rehberi’ne göre; Vücut ağırlığının, vücut yağ kütlesinin azalmasına ve bel çevresinin incelmesine yardımcı olur. Fazla kilolu bireyler üzerinde yapılan 6 aylık klinik bir çalışmada, B420 alan hastalarda bel çevresinin inceldiği, karın yağlarının azaldığı, kısa zincirli yağ asitlerinin (SCFA) sayısında artış, enerji alımında azalma görülmüştür.

Obezite Tedavisinde Neden Probiyotik Kullanılmalıdır?

Probiyotiklerin sağlığın iyileştirilmesi ve geliştirilmesi üzerindeki etkisi giderek daha belirgin hale gelirken, aynı zamanda belirli hastalıklardaki terapötik potansiyellerine odaklanan çalışmaların sayısı da artmıştır. Probiyotiklerin, bağışıklık sistemini uyarma potansiyeli ve vücut için diğer birçok yararlı etkiye ek olarak belirli patojenlere karşı rekabetçi bir etki gösterme yeteneği de gözlemlenmiştir. Özellikle komorbiditesi olan obez bireylerde yapılan klinik çalışmalar da probiyotiklerin obezite üzerindeki etkisi ve etkinliği gösterilmiştir.

Peki B420 Nasıl Mucize Yaratıyor?

B420, anorektik (iştah azaltıcı) bağırsak peptidi GLP-1 düzeylerini artırarak tokluk hissi yaratır ve böylece daha az kalori almanızı sağlar.

• Bağırsak bariyeri işlevi görür

• Vücut ağırlığını ve vücut yağını dengede tutar

• Doygunluk sinyali gönderir

• Karın yağını ve vücut ağırlığını kontrol etmeye yardımcı olur

• Bel çevresini inceltmeye yardımcı olur

• Kısa zincirli yağ asitlerinin (SCFA) üremesini sağlar

• Günlük kalori alımını kısıtlar.