Çorum Veteriner Hekimler Genel Sekreteri Bülent Şahin, 12-18 Kasım Antibiyotik Direnci Farkındalık Haftası nedeniyle bir açıklama yayınladı.

Halk sağlığını tehdit eden, antibiyotik direnci ve bilinçsiz antibiyotik kullanımı hakkında farkındalık yaratmak amacı ile her yıl 12-18 Kasım tarihleri “Antibiyotik Direnci Farkındalık Haftası” olarak belirlendiğini anlatan Şahin, “Antibiyotikler, çeşitli hayvan türlerinde birçok hastalığın sağaltımı ve kontrolü amacıyla kullanılmaktadır. Bu durum, doğal ve kaçınılmaz bir fenomen olan antibiyotiklere karşı dirençli bakterilerin oluşmasına neden olmaktadır. Antibiyotik kullanımına bağlı olarak görülen bu risk, insan dahil olmak üzere her türde görülmektedir. ” şeklinde konuştu.

Bülent Şahin, açıklamasının devamında şunları dile getirdi;

“Patojenlerin, antibiyotiklere karşı çoklu direnç göstermesi; bu değerli ilaçların hem insan hem de veteriner hekimlikte kullanımına dikkati çekmiştir. Direnç gelişimi, hem insan hem de veteriner hekimliğinde uzun süren birçok çalışmanın sonunda en aza indirilebilir. Antibiyotik kullanımı, ihtiyaç olan durumlarla sınırlandırılmalı ve birçok faktörün de düşünülmesi ile doğru antibiyotik seçimi yapılmalıdır. Sağlıklı insan, sağlıklı hayvan, sağlıklı gıda, bilinçli antibiyotik kullanımı ve zoonotik hastalıklarla etkin mücadele için Veteriner Sağlık çalışanları ile Beşeri Sağlık çalışanlarının aynı, tek bir çatı altında birleşmesi hem dünyada hem de ülkemizde gereklilik haline gelmiştir.

Büyükbaş ve küçükbaş hayvan, kanatlı hayvan, arıcılık ve balıkçılık sektöründe antibiyotiklerin bilinçsiz, etiket talimatlarına uygun olmayan şekilde kullanımı; hem antimikrobiyal direnç oluşturması, hem de et, süt, yumurta, bal balık ve diğer hayvansal ürünlerde kalıntı oluşturması, bunların tüketilmesi ile insanlarda allerji oluşturması gibi sakıncalar oluşturmaktadır.

Antibiyotiklerin bilinçsiz kullanımının yol açtığı sıkıntılar, yalnızca bireyleri değil, toplumu, doğayı ve gelecek kuşakları etkilemesi sebebiyle, Akılcı olmayan antibiyotik kullanımı ile mücadele etmek, tüm sağlık çalışanları başta olmak üzere, ilaç firmaları, meslek odaları, kamu kurum ve kuruluşları ile sivil toplum örgütlerinin sorumluluğunda yapılmalıdır.”