Çorum Özel Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Musa Türkmen, 15 Ekim Dünya Meme Kanseri Günü nedeniyle meme kanseri risk faktörleri, belirtiler ve kontrol yöntemlerine dikkat çekti.
Türkmen, “Meme kanseri kadınlarda en sık görülen kanser türüdür. İstatistiklere göre 11 kadından 1’inde meme kanseri görülmektedir” dedi.
Musa Türkmen, açıklamasını şöyle sürdürdü:
“Kadınlarda meme kanseri 35-65 yaşları arasında en önde gelen ölüm nedenidir. Yaş ilerledikçe risk artmaktadır. Hiç evlenmemiş kadınlarda, doğum yapmamış kadınlarda, ilk doğum yaşı 30’un üstünde olanlarda, geç menopoza girenlerde, erken yaşta adet görmeye başlayanlarda, iyi huylu meme lezyonu olanlarda, anne ve kız kardeşte meme kanseri olanlarda, rahim ve yumurtalık kanseri olanlarda, göğüs bölgesine radyasyona maruz kalanlarda, diğer memesinde kanser tespit edilenlerde meme kanseri riski daha yüksektir.
Memede ağrı, kitle, meme başı akıntısı, deri çekintisi, meme derisinde yara ve kızarıklık gibi belirtiler meme kanserini düşündürmektedir. Meme kanserinden korunmada önerimiz hastalarımızın bahsettiğimiz belirtilere karşı uyanık olmaları, kendi kendine meme muayenelerini yaparak risk faktörü bulunanların uzman hekime başvurmalarıdır. İdeal muayene zamanı adet tarihinden itibaren 7. ve 10 günler arasıdır. Mamografi, meme ultrasonu gerektiğinde biyopsi erken teşhis açısından önemlidir. Dünya Sağlık Örgütü 40 yaş üzerindeki kadınların, her yıl mamografi çektirmesini önermektedir. Mamografi 40-70 yaş arasında yılda bir tavsiye edilmektedir.
Meme kanseri erken dönemde tespit edildiği zaman meme korunarak tedavi yapılamakta, bu da hastalar için olumlu sonuçlar doğurmaktadır.”