Sıra bana geldi rubailerde,

Coşarım, taşarım rubailerde.

Zamanı dörtlüğe sığdırmak için,

Zamanı aşarım rubailerde…(Mehmet Özata)

1--İstanbul’da Tanzimat (1839) mahallelerde davul çalınarak şöyle ilan olunmuş: “Ey ahali, duyduk duymadık demeyin, bundan sonra gavura, gavur demek yasak oldu!”

2—Malta sürgünleri sohbet ederken, Enver Paşa’nın babası “Allah’a şükür hayatımda hiç harama uçkur çözmedim” deyince Osmanlı İmparatorluğun batışından ıstırap içinde kıvranan Süleyman Nazif dayanamamış,” keşke helale de uçkur çözmeseydiniz de şu Enver belası doğmasa, bizler de buralarda olmasaydık” demiş.

İsyan edip, karşında duracağım; nerdesin?

Karanlığı ışığa yoracağım, nerdesin?

İbadete karşılık cenneti alacaksam;

Bağış mı, ticaret mi, soracağım; nerdesin? (Ömer Hayyam)

3—Napolyon’un ünlü veziri Talleyrand dine inanmazdı. Bir gün arkadaşıyla Kilise önünden geçerken Haç’ı selamladı. Arkadaşı hayretle sordu:” Yahu ben, Tanrı ile aranızı açık bilirdim, halbuki selam verdiniz. “Selamlaşırız ama konuşmayız.”demiş.

4— Mark Twain bir bayana, “ne kadar güzelsiniz” demiş. Bayan ”maalesef ben size aynı şeyleri söyleyemeyeceğim” der. Mark Twain gülmüş, “O halde bayan, siz de benim yaptığımı yapın, yalan söyleyin” demiş.

Bizleri yarattın anladık seni,

Yerlerde göklerde aradık senin,

“Allah’ın evi gönüldür.” dediler,

Gönüller yaparak yaşadık seni…(Mehmet Özata)

5—Londra Üniversitesi Tıp Fakültesi Profesörlerinden biri Kral’ın özel hekimliğine atandığını sınıfta kara tahtaya yazarak öğrencilerine müjdeler. Dersten sonra bir öğrenci haberin altına İngiliz Milli marşının ilk satırını yazar: “Tanrı Kralı Korusun”

Ezelden gelir, ebede giderim,

Bir garip yolcuyum kime ne derim?

Zaman ötesine geçer dururum,

Aklımı başımda zor zaptederim…(Mehmet Özata)

6—Yahudi MUSA insanlara “Sizin aklınız var, neden köleliği kabul ediyorsunuz, aklınızı kullanın demiş. Yahudi İSA, “Aklınız var ama kalbiniz de var, duygularınıza önem verin” demiş. Yahudi MARKS” Aklınız var, yüreğinizin sesini de dinliyorsunuz, ama karnınız açsa neye yarar” demiş. Yahudi FREUD “Aklınız var, yüreğinizin sesini de dinliyorsunuz, karnınız da tok, ama seks hayatınız sakatsa neye yarar” demiş. Yahudi EINSTAIN ise “Bu yukarıda söylenenleri hepsi görecelidir” demiş.

Veren de O, alan da O, nedir senden gidecek?

Telâşını görenler can senin zannedecek!

Ademoğlu âleme üryan gelir, üryan gider,

Nâle-vü efgânla giryan gelir, giryan gider…(Aşki 13.y.y.)

Tasavvufta, “Kâinat, Allah’ın anatomisidir.” derler. Sultan Divani’nin Vahdet-i Vucutla ilgili Allah’la söyleşisi bugüne kadar okuduğum binlerce rubainin en muhteşemidir.

Ben bilmez idim gizli ayan hep sen imişsin, (Ayan=görünen)

Tenlerde vü canlarda nihan hep sen imişsin, (Nihan= Gizli, sevgili)

Senden bu cihan içre nişan ister idim ben,

Ahir şunu bildim ki, cihan hep sen imişsin..

7--Telefon kulübesinin önünde hemen hemen yarım saattir bekliyor, içerideki bir türlü çıkmıyordu. Dayanamadı, başını içeri uzatarak söylendi. Afedersiniz, acele işim var. Siz ise yarım saattir telefonun başındasınız, İşin tuhafı bu kadar zamanda da tek bir kelime bile söylemediniz. İçerideki yanıtladı: İyi ama , ben karımla konuşuyordum.

Baaddin ; Şimdi anlıyorum Mono Lisa tablosunun neden bu kadar çok sevildiğini… Kadın konuşmuyor…

13 Ağustos 2021 / Mehmet Özata