DEVA Partisi Genel Başkan Başdanışmanı Ali İhsan Merdanoğlu, Kurucu ve Disiplin Kurulu Üyesi Abdurrahim Aksoy ve Kurucu Üye Prof. Dr. İhsan Günaydın, beraberlerinde DEVA Partisi Çorum İl Başkanı Elvan Can Çabuk, Merkez İlçe Başkanı Şerafettin Ahıskalı ve Yönetim Kurulu Üyelerinden oluşan bir ekip ile birlikte ÇESOB Başkanı Recep Gür ile bir süre görüşerek esnaf ve sanatkarın temel sorunları hakkında bilgi aldı.
Ziyaret sırasında Recep Gür’e, Denetim Kurulu Üyesi ve Çorum Bakkallar ve Bayiler Esnaf Odası Başkanı Özkan Şanal da eşlik etti.
“Çıraklığını yapmadığınız işin patronluğunu yapamazsınız” diyerek sözlerine başlayan Recep Gür, işsizlikten ziyade kalifiye eleman sorunu yaşandığını söyledi.

“ESNAF, PANDEMİ SAVAŞINDAN ÇIKTI, ŞİMDİ DE BÜYÜK SORUNLAR YAŞANIYOR”

ÇESOB Başkanı Gür, “Çıraklık eğitim mezunlarının %92’si ya kendi işini kurdu veya belgesiyle işe girdi. Çocukların meslek edinmesi için bu okullara yönlendirilmesi gerekli.
Piyasa değişkenliği ve belirsizliği sebebiyle; esnaf önünü göremiyor.
Döviz kuru kontrol altına alınmalı. Pandemiden olumsuz etkilenen esnafımız adeta bir savaştan çıktı.
Üstüne ekonomik sorunlar, artan enerji maliyetleri, sürekli yükselen enflasyon eklenince ve alım gücünün düşmesiyle esnaf bu yükü karşılayamaz hale geldi.
Destek, teşvik programları yapılırken; bürokratları bir tarafa koymalı, esnaf sanatkarlar ve meslek örgütlerinden görüş alınmalı.
Zincir marketler mahalle esnafına büyük sorun. Bu marketlerde her türlü ürünleri satmalarına kısıtlama ve metrekare zorunluluğu getirilmeli.
Plansız her köşe zincir market açılmasından ötürü, esnaf eriyor. Sayının sınırlandırılmasını bekliyoruz.
Esnaf ve sanatkarlar ülke ekonomisini ayakta tutan en önemli unsurlarıdır. Küçük esnafı ayakta tutmadığınız müddetçe sosyal adaleti sağlayamazsınız” şeklinde konuştu.

“TEPEDEN TIRNAĞA KALKINMA SAĞLANMALI”

DEVA Partisi Kurucu Üyesi ve Ekonomi Danışmanlarından Prof. Dr. İhsan Günaydın ise, aşağıdan yukarıya kalkınma sağlanması gerektiğine vurgu yaptı.
Günaydın, “istikrar - büyüme -kalkınma - adil şekilde paylaşım…  Bunlar sağlanmadan ekonomide toparlanma olması mümkün değil. Bizim paramız rezerv para değil. Ürün veya hammaddeleri ithal ediyoruz bunları kendimiz üretmemiz lazım. Aşağıdan yukarı kalkınma sağlanmalı.
Çorum’un güçlü yanlarını öne çıkaralım. Deva Partisi olarak sorunların çözümü için mücadele edeceğiz, sorunları birlikte çözelim. Üretimi artıralım, tarım topraklarını boş bırakmayalım.
Siyaset almak üzere değil, vermek üzere yapılmalıdır” diye konuştu.
DEVA Partisi olarak; ekonomik sorunların çözümü için 90 günlük, 365 günlük ve 5 yıllık eylem planları hazırladıklarını anlatan Günaydın, “biz sorunları bildiğimiz gibi çözümü de biliyoruz” diye konuştu.
DEVA heyeti, Çorum Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Recep Gür’ü ve yönetim kurulunu tebrik ederek, görevlerinde başarılar diledi.