Ürettiği pirinç ile marka haline gelen Osmancık’ta çeltik arazileri ekim için hazırlanmaya başlandı. 
Hummalı şekilde çalışmalarını sürdüren Osmancıklı Çeltik üreticileri, çeltik arazilerine su sağlayan sulama kanalları ve bentlerde temizlikler yaparak, çeltik ekimini yapabilmek için gerekli olan suyu tutmaya başladılar. Kurak geçen bir kış döneminin ardından ekim için tarlalarını hazırlayan Çeltik üreticileri bu yıldan umutlu olduklarını ancak Türkiye’nin kaliteli pirincini ürettikleri halde karşılığını alamadıklarını dile getirdi.
Bu sene yağışların pek fazla olmamasından dolayı Kızılırmak’ta su seviyesinin zaman zaman düştüğünü ve bu yüzden çeltik ekimi hazırlıkları sürecinde zorluklar yaşadıklarını belirten Osmancıklı çeltik üreticileri, havaların da ısınmasıyla birlikte çeltik ekiminin kısa bir süre içerisinde başlaması gerektiğini söyledi.
Osmancık Kızılırmak havzasında yaklaşık 30 seneden fazla çeltik üreticiliği yapan İsmet Gömleksiz adlı üretici, çeltik üretimi süreci içine girdiklerini, bu nedenle tarlalarda çeltik ekimi için hazırlıklarını aralıksız sürdüklerini, kaliteli pirinç üretimi için Osmancık97 türünü tercih ettiklerini söyledi.
Çeltik üreticisi olan Osmancık Kumbaba köyünden Satılmış Güven, kaliteli pirinç üretimi için tescilli olan Osmancık97 türünü tercih ederek damak tadına hitap edecek pirinç elde ettiklerini dile getirdi.
Gerçek Osmancık pirincinin, Osmancık Kızılırmak havzasında üretildiğini vurgulayan Satılmış Güven, “Bu seneki çeltik ekimimiz başladı. Yalnız, ırmağın suyu yeterli değil. Çeltik ekimi sezonunda bu duruma yetkililerin eğilmesini istiyoruz. Bu durum randımanlı olarak tarlalara su almamızı engelliyor. Bu yılki ekimlerden beklentimiz iyi yönde, inşallah verimli bir sezon geçiririz. Bizler kaliteli ürün elde etmek ve damak tadına hitap edebilmek için Osmancık adına tescillenmiş olan Osmancık97 çeltik türünü ekiyoruz. Fakat kaliteli ve damak tadına hitap eden pirinç üretmemize rağmen ürettiğimiz pirinçten emeğimizin karşılığını hak ettiği oranda alamıyoruz. Emeği çok olan çeltik üretiminin gelirinin büyük bir kısmı ilaç, gübre ve işçiliğine gidiyor. Ürettiğimiz pirinç kaliteli olmasına rağmen, bazı tüccarların ithal yoluyla gelen pirinci katmasından dolayı pirinç kalitesi düşüyor ve Osmancık pirinci hak ettiği yere gelemiyor Bu yüzden de piyasadaki değerini bulamıyor” dedi.
Çeltik üreticilerinden Satılmış Temiz ise 2014 çeltik ekim sezonunun başladığını, çeltik tohumunda Osmancık97 çeşidini tercih ettiklerini belirterek, “İnşallah bir önceki sene gibi çeltiklerin çiçek zamanı soğuk hava etkili olmaz ve soğuk çeltiği vurmaz. Osmancık97 çeşidini tercih etmemizin sebebi ise daha kaliteli, verimi yüksek ve pirincinin leziz olmasıdır. Fakat buna rağmen kalite bakımından en iyi ürettiğimiz pirince rağmen emeğimiz karşılığını bulmuyor. Osmancık pirincinin kalitesine oranla değerince satılamadığına inanıyoruz. İnşallah sezonumuz iyi olur, ürünümüz bol olur" şeklinde konuştu.
Kızılırmak havzasında çeltik ekiminin havaların ısınmasıyla başladığı bildirildi.