Emek Partisi (EMEP) Çorum Merkez İlçe Başkanı Hıdır Aygün, “Çorum’da yaklaşık 25 yıldır faaliyet gösteren partimiz Emek Partisi’nin faaliyetleri, son günlerde güvenlik güçlerinin ilginç denilebilecek yöntemleriyle engellenmek isteniyor.

Yoksulluğun ve açlığın gölgesinde yaşama kavgası veren emekçi halkımızın sesi olmak için yoğun bir aydınlatma ve örgütlenme çalışması yürüten partimizin bu konudaki en önemli araçları hiç kuşkusuz ki, bildiriler, afişler ve diğer görsel materyallerdir. Ne yazık ki son dönemde afiş çalışmamız Emniyet görevlilerince sudan sebeplerle engelleniyor.

Ekmekcioglu işçilerinin kış ortasında işten atılmalarını görmeyenlerin, zamlardan dolayı kışın doğalgazını açamayanları görmeyenler ne hikmetse partimizin insanca yaşam talebini, zamları geri alın ücretleri yükseltin taleplerini içlerine sindiremeyip faaliyetlerimizi engellemeye çalışmışlardır” dedi.

“Kamuya ait yerlere afiş yapıştırıldığını iddiasıyla ki aslında kamuya ait yerlere değil, sadece boş dükkanlara yapıştırılan afişlerimiz, güvenlik güçlerince sökülürken, arkadaşlarımıza ise Kabahatler Kanunu’na göre para cezası kesiliyor” diyen Hıdır Aygün, “Çorum Belediyesi, boş billboard bıraktı da biz mi asmadık? Partimiz, işçilerin, emekçilerin, gençlerin ve kadınların desteğiyle politika yapmaktadır. Sermaye partileri gibi devletten yardım almamaktadır. Uygulama tamamen siyasidir. Emniyet güçlerinin vazifesi olmadığı halde boş iş yerlerine, kiralık dükkan vb. yerlere astığımız afişlere mahalle sakinleri tepki gösteriyor yalanına başvurulmaktadır. Emniyetin bu hukuk dışı uygulamalarını kınıyoruz, sorumluları göreve çağırıyoruz. Partimiz bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da faaliyetlerini sürdürecektir. Buna hiç bir engel olamayacaktır. Emniyet güçlerini göreve çağırıyoruz. Akşam 21.00’den sonra başlayan sokağa çıkma yasağında yasadışı bir şekilde afişlerimizi toplamayı bırakmalıdırlar. Provokasyonlardan vazgeçmelidirler. Kapalı olan, artık faaliyet göstermeyen işyerlerinin camlarına astığımız ‘zamlar geri alınsın’ afişlerimizden kim nasıl rahatsız olabilir?” ifadelerine yer verildi.

Aygün, “Partimizin faaliyetinin engellendiği şu günlerde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın İnsan Hakları Eylem Planını açıklamış olması da ayrıca manidar.

İnsan hakları başlığı altında sayılabilecek en öncelikli başlıklar olan temel hak ve özgürlüklerin AKP iktidarı açısından ne anlama geldiği yeterince biliniyor. ‘İnsan hakları konusunda üst düzey farkındalık yaratmaktan bahsediliyor ki ‘Sözde insan hakları’ diye bir sıfatlandırmayı siyaset literatürüne kazandırmış bir iktidarın bahsettiği ‘farkındalık’ kampanyalarının ‘eğitim şart’ mesajlı ezberlerin ötesine geçmeyeceğini kim bilmez.

Söz, basın, örgütlenme, gösteri ve toplantı, grev vb. hak ve özgürlükler adına tek bir somutluk içermeyen söz konusu listenin ‘reform’ diye sunulmasının, havuzcu esnafına laf üretme fırsatı dışında, olsa olsa yeni ABD yönetimine ve Batı’ya ‘sempatik’ görünme kaygısıyla ilişkisi olabilir. ‘Hukuk reformu yaptık’ imajını, önümüzdeki hafta açıklanacağı belirtilen ekonomik reform izleyecek ve ‘sıcak para’ kaynaklarına, namı diğer ‘yabancı yatırımcılara, ‘faiz lobilerine ‘bizden kaçmayın’ denilecektir.

Onun dışında, hak ve özgürlükler kaygı ve davası olan hiç kimse böylesi bir listeyi ciddiye alıp beklenti içine girmez.

‘İnsan hakları eylem planı’ dediğiniz, içeridekilere değmiyorsa, dışarıda en küçük bir gösteri ve protesto hakkının kullanılmasını mümkün kılmıyorsa, iktidarın insan haklarından ne kadar uzak olduğunun itirafı anlamına gelebilir ancak. Olan da budur.

İnsan haklarında ilerlemek için eylem planı değil, eylem gerek. Bu kadar güzel söz söylemek yerine, planladıklarınızı, özellikle insan hakları ve yargı alanında mevcut mevzuata dayanarak da gerçekleştirebilirler.

İnsan hakları eylem planının görüşüldüğü şu günlerde Emniyet güçlerinin partimizin ‘zamlar geri alınsın’ afişlerini sökmesi, afiş yapıştıran arkadaşlarımıza para cezası yazması, ayrımcılıktır, Çorum’da toplumsal barışı bozmaktır” açıklamalarında bulundu.