Çorum Emek ve Demokrasi Platformu üyeleri, Kadeş Barış Meydanı’nda kitlesel basın açıklaması yaparak Özak işçilerine sahip çıktı.

Platform adına bir açıklama yapan Eğitim-Sen Çorum Şube Başkanı Kenan Sırma, “İşten atılan işçilerin yeniden işe alınmasını, tüm haklarının iade edilmesini istiyoruz. Direnişçi işçilerin direnişte geçen süre için ücretleri ödenmeli, İşçilere uygulanan baskı ve şiddete son verilmelidir" dedi.

Kenan Sırma, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Sendikal hakları ve insanca çalışma koşulları için başlattıkları direnişin 15'inci gününü geride bırakan Urfa'daki Özak Tekstil işçileri yine jandarmanın müdahalesiyle karşı karşıya kaldı.

İnsanca yaşayacak bir ücret ve çalışma koşulları, iş güvencesi, sendika seçme ve örgütlenme özgürlüğü için ayağa kalkan Özak Tekstil işçilerine jandarma copla, TOMA ile gaz ve su sıkarak müdahale etti ve 100’e yakın işçiyi gözaltına aldı.

Urfa Organize Sanayide Özak tekstil işçileri patron yanlısı sendikadan ayrılarak BİR-TEK-SEN’e üye olmalarının ardından ve bir kadın arkadaşlarının işten atılması üzerine, işçiler fabrikada yaşadıkları baskı, tehdit, mobbing ve kötü çalışma koşullarının düzeltilmesi için, iş bırakarak fiili bir direniş başlattılar. İnsanca yaşayacak bir ücret ve çalışma koşulları, iş güvencesi, sendika seçme ve örgütlenme özgürlüğü içi ayağa kalktılar. Günlerdir demokratik direnme haklarını kullanarak mücadelelerini sürdürüyorlar.

Özak Tekstil işçileri anayasada güvence altına alınmış, anayasal haklarını kullanabilmek için direniyorlar. Söz konusu emekçinin hakkı olduğu zaman, patronun çıkarları öncelikli oluyor, haklar rafa kalkıyor.

Sermaye, medyasıyla, partileriyle kolluk güçleriyle bir cephe oluşturarak işçilerin mücadelesini bastırmak için harekete geçti. Önce Urfa Valisi İl çapında bütün eylem ve etkinlikleri yasakladı, yetmedi fabrika önüne giden işçileri jandarma zor kullanarak, biber gazı ve coplarla saldırıp işçi ve sendika yöneticilerini gözaltına alarak işçilerin direnişini kırmak istedi. Ancak bu acımasız saldırıyı gören, fabrikada çalışan sınıf kardeşleri de patronların engellerine rağmen dışardaki direnişe katılarak mücadeleyi daha da büyüttüler.

Tüm bu baskılar yetmezmiş gibi Urfa Müftüsü de yağmurdan cami avlusuna sığınan işçileri camiden çıkarmak istedi. İşçilerin tepkisinden sonra çekilmek zorunda kalan Müftü de ezilen ve sömürülen insanların karşısındaki patronların safında yer alıyor.

ÖZAK İŞÇİSİ KAZANIRSA SÖMÜRÜ VE RANT DÜZENİ BOZULUR

Özak işçisi kazanırsa, patron yanlısı işbirlikçi sendikalar kaybederse, işin arkası gelir mücadele tüm diğer fabrikalara yayılır. Tıkır tıkır işleyen sömürü ve rant düzeni bozulur. ÖZAK işçisi kazanırsa ücretler gerçek enflasyon üzerinden hesaplanır. ÖZAK işçisi kazanırsa işçi grevleri yasaklanamaz. ÖZAK İşçisi kazanırsa Siyonist İsrail’e mal taşıyan gemiler durdurulur. ÖZAK işçisi kazanırsa Kentler, dereler zeytinler. Ormanlar yağma ve talan edilemez, işte sermaye sınıfı bunu biliyor. İşçiler emekçiler birlik olursa istedikleri gibi yönetemeyecekler. Bunun için patronu valisi jandarması müftüsü birlik olmuş Özak işçisini yalnızlaştırarak, direnişini kırmak istiyorlar.

Çorum emek ve demokrasi güçleri olarak tüm Çorumlu işçi ve emekçileri, işyerindeki patron yanlısı sarı sendikadan istifa ederek BİR-TEK-SEN’e üye olan ve 15 gün boyunca da fabrika önünde direnişini sürdüren Özak işçileriyle dayanışmaya çağırıyoruz.

İşten atılan işçilerin yeniden işe alınmasını, tüm haklarının iade edilmesini istiyoruz.

İşçiler hangi sendikaya üye olacaklarına kendisi karar vermeli, BİR-TEK-SEN patronlarca tanınmalıdır.

Direnişçi işçilerin direnişte geçen süre için ücretleri ödenmeli, İşçilere uygulanan baskı ve şiddete son verilmelidir."