Osmancık'ın tarih boyunca devlet yatırımlarından  altın pay aldığı  dönemler olmuştur. Örnek vermek gerekirse Osmancık bu altın çağlardan birini 15. yüzyılda yaşamış ve bu dönemde Osmancık'ta yapılan devlet yatırımları tavan yapmıştır.
Bu dönemde Osmancık'ın devlette etkili olmasını sağlayan güçler yetiştirmiş olduğu devlet adamları, ulemalar, ve bilim adamları adeta bölgenin kaderini değiştirdiklerini görüyoruz.
15. yüzyılda  Akşemsedin Hazretleri, Alperen Hz. Koyunbaba, Çelebi Mehmet'in yanında Anadolu birliğinin yeniden sağlandığı Fetret devrinde önemli rol üstlenen Veziri- azam Osmancıklı İmamzade Halil Paşa ve Osmancıklı Koca Nizamüddin Mehmet Paşa  bu devre damga vuran önemli devlet adamlarıdır.
Hal böyle olunca Osmancık bu dönemde şantiyeye dönmüş dört üniversitenin yer aldığı ilim ve irfan yuvası haline gelmiş Koyunbaba köprüsü, Beyazıt ve Kale Kapısı Camileri, Akşemseddin Medresesi Koca Mehmet Paşa (İmarethane) külliyesi ve tarihi Çarşı hamamı bu dönemde inşa edilmiştir.
15. yüzyılda Mukbilağa, Akşemseddin, Kadı Ferahşad ve Koca Mehmet Paşa olmak üzere dört medresesi(Üniversite) olan Osmancık önemli bir ilim irfan ve ticaret merkeziydi ve Osmanlı için son derece önem arz ediyordu. Dolayısı ile bölgenin geleceğini aydınlatacak olan başta Koyunbaba köprüsü olmak üzere pek çok eser  bu dönemde inşa edildi. Deprem kuşağında olan Osmancık  bu eserlerin pek çoğunu aradan geçen yüzyıllar boyunca kaybetse de ilçenin geleceğine atılan bir imza olarak Koyunbaba köprüsü bu günlere kadar geldi.
Aradan geçen yüzyılların birbirini takip etmesi neticesinde de bölgenin geleceğini aydınlatacak olan küçük çaplı dokunuşlar ve imzalar söz konusu oldu. 
Günümüzde de Osmancık’ın geleceğine atılan imzaları okumak ve değerlendirmek mümkün. 
Osmancık Yüksek Öğrenim öğrenci  yurdu üç blok halinde son yıllarda yükseldi. Bildiğim kadarı ile 300 öğrenciye hizmet verecek. Evet bu yatırım Osmancık’ın geleceğine atılan bir imzadır.
Geleceği iyi okuyabilmek için tarihe sahip çıkmak gerekir. Bu açıdan yedi bin yıllık Osmancık kalesisin restorasyonunun önemli olduğunu düşünüyorum. Bu durum geleceğe atılan bir imza olarak değerlendirilmese de ecdatın imzasına sahip çıkmak olarak değerlendiriyorum. Tıpkı Koyunbaba köprüsünün restorasyonu gibi. Hiç şüphesiz Koyunbaba Köprüsü(ll. Beyazıt Köprüsü) nün restorasyonu  tamamlandığında dünyada eşi ve benzeri olmayan bir tablo Kale, köprü ve cami ücgeni tamamlanacak.
Suya hasret toprakların Obruk-Dutludere sulama projesi ile suya kavuşması da bölgeninin geleceği için tarihi bir imzadır diye düşünmekteyim.
Yine bu projeyi tamamlayacak olan irili ufaklı dokunuşlar olarak değerlendirdiğim İncesu barajı vb. sulama kompleksleri de bölge ekonomisine katkı sunacak ve yüz güldürecektir.                
Siz söyleyin 70 yıllık  ben deyim 80 yıllık rüya Kıkdilim geçişinin çile olmaktan çıkmasını  Çorum –Osmancık bölünmüş yolu tamamlar ve Sinop’tan Mersin limanına geçiş koridoru olan bu kısa yol tabii ki Osmancık OSB için de önem arz edecektir. 
Osmancık OSB dedim de aklıma geldi. İşte bu bölgenin geleceği açısından müthiş bir imzadır. Ekonomistler, yatırımcılar ve iş dünyası OSb hamlesinin  ne derece önem arz ettiğini gayet iyi okurlar.                
Yıllar önce yazdım Osmancık ‘ta ortaöğretimde okullaşma sorunu var. Bizim çocuklarımız Tosya, Merzifon  ve Gümüşhacıköy’e taşınmak zorunda değiller diye. Hemen hemen bin yatak kapasitesine varan kontenjanlarla eğitim dünyasına kazandırılan ortaöğrenim yurtları da sadece Osmancık  değil bölgenin geleceği için yapılan dokunuşlar olarak değerlendirilmesi gerektiği kanaatindeyim.
Sözü uzatmaya ne gerek var. Güreş eğitim merkezi, yeni İmam Hatip Lisesi inşaatı, Osmancık gençlik merkezi, Osmancık Adalet sarayı, yenilenen Osmancık Dodurga yolu, Kızılırmak taşkın koruma projesi, kuzey yamaçlar taşkın koruma projesi, Dereboğazı içeme suyu göleti gibi bölgeye yapılan irili ufaklı dokunuşlar  haliyle pozitif birer sonuçtur. 
Evet, asla balçıkla sıvanmayacak ve bu imzaları tarih hep yazacaktır. Osmancık’tan yetişen bu coğrafyanın evlatları  tıpkı 15. Yüzyılda olduğu gibi bölgenin geleceğine attıkları imza ile anılacaklar ve gelecek kuşaklarında hayır dualarını alacaklardır.
Allah bölgemizin geleceğine atılan bu imzalar için yoğun emek harcayan, sistemli bir şekilde takip eden, sonuçlandıran ve bölge halkının refah düzeyi ile birlikte mutluluğunu artıran ve yüz güldürenlerin  yar ve yardımcısı olsun. Bahtı açık  ve başarıları daim olsun.