Artan fiyatlara ve piyasa koşullarına rağmen acentelerin komisyonunun 2017 yılından beri değişmediğine dikkati çeken Karınlıoğlu, önlem alınmazsa mevcut piyasa koşullarında sigorta acenteliğinin ekonomik çıkmaza gireceği uyarısında bulundu.

Karınlıoğlu;sigorta acentelerinin ekonomik sorunların yanı sıra birçok sektörel sıkıntıyla da mücadele ettiğini belirterek şu açıklamalarda bulundu:

“Öncelikle taleplerimizi sektörde yer alan 16 bin sigorta acentesi adına dile getiriyorum.

Sektörün önemli oyuncusu acenteler, özellikle son yıllarda pazar kaybı, gelir yetersizliği, düşük komisyon, haksız rekabet, ölçek, teknoloji gibi birçok konuda sorunlar yaşıyor.2017 senesinde zorunlu trafik sigortasında belirlenen yüzde 10 komisyon oranları sene 2022 olmasına rağmen devam etmektedir.İçinde bulunduğumuz ekonomik şartlarda göz önüne alındığında bu şartlarla ayakta kalabilmemiz artık imkansızdır. Komisyon oranlarının trafik yüzde 20, kasko yüzde 25 konut yüzde 40 DASK yüzde 25 olması gerekmektedir.

SEKTÖREL SORUNLARA ÇÖZÜM BULUNMALI

Banka kanallarının satış payı büyümektedir.Buna önlem alınmalıdır.Bunun yanında sigorta şirketleri de farklı standartlar uygulamaktadır.Sigorta acenteleri ile diğer aracılar eşit şartlarda çalışmalıdır. Sektörün yönetiminde acenteler de söz sahibi olmalı.Bize temsille yetkili olan TOBB’un yerine SAİK gibi kuruluşlar almalıdır.

Sigorta pazarının gelişmesi için zorunlu sigorta çeşitleri artırılmalıdır. Sigortacılık mesleği ile alakasız kurumlar (marketler, gsm, galericiler vb.) tespit edilerek gerekli cezalar verilmelidir.İptal edilen poliçelerin komisyonları, acenteden değil; iade primden düşülmesi gerekmektedir.

Bu konuların ivedilikle çözüme kavuşması 16 bin sigorta acentesi için artık hayati bir önem arz etmektedir.”