Çorum’un Osmancık ilçesinde düzenlenen “Tarım ve Hayvancılık” çalıştayı düzenlendi.
Ticaret Borsası ev sahipliğinde Hitit Üniversitesi ve İl Gıda Tarım Hayvancılık Müdürlüğü iş birliğinde düzenlenen çalıştayda Çorum’un en önemli tarım ürünü olan pirinç sektörünün sorunları masaya yatırıldı. Çalıştayda pirinç ve çeltikteki KDV oranının aşağı çekilmesi istendi. Tarım ve hayvancılık sektöründe karşılaşılan sorunlar ve çözüm önerileri tartışıldığı çalıştayların önümüzdeki aylarda diğer ilçelerde de yapılması planlanan çalıştayda ayrıca organik tarım çalışanları tarım ve hayvancılık sektöründe devlet tarafından verilen destekler hakkında da bilgilendirme yapıldı.
Toplantıya Osmancık Kaymakam Vekili Ali Erdoğan, Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Reha Metin Alkan, Osmancık Belediye Başkanı Bekir Yazıcı, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Erkan Elfaz Ermiş, Ticaret Borsası Başkanı Ali Bektaş, Osmancık İşadamları Derneği Başkanı Sakin Bilge ve Osmancık Girişimci İşadamları Derneği Başkanı Mustafa Çıplak, tüccar ve sanayiciler katıldı.
Ticaret Borsası Başkanı Ali Bektaş, çeltikte devlet desteğinin artırılması gerektiğini belirterek, “Özellikle pirinç ve çeltikte KDV oranının yüksek olması başta üreticiler olmak üzere tüccar ve sanayiciyi olumsuz etkilemektedir. Bu oranın yüzde 1’lere çekilmesi sektörü canlandıracaktır. Çeltik ekimi için verilen devlet desteklerinin arttırılması teşvik edici olacak ve üretimi arttıracaktır, çeltikte devlet desteği arttırılmalıdır” dedi.
1988 yılında kurulan ilk dönemde sadece borsa kotasyonuna dahil ürünlerin tescilini yaparak faaliyet gösteren Çorum Ticaret Borsası’nın 2000 yılından itibaren satış salonunu da açarak Çorum halkına hizmet ettiğini dile getiren Ticaret Borsası Başkanı Ali Bektaş, borsanın gerek kendi sorunları gerekse bölgesel ve ülkesel sorunların çözümüne aktif olarak katılarak bu konuda görüş bildirdiğini söyledi.
Gelişmeleri yakinen takip ederek sahasında etkin hizmet verme anlayışını sürekli kılmayı amaç edindiklerini dile getiren Bektaş, bu bağlamda merkez ve ilçelerde yaşanan başta kuraklık, verim düşüklüğü ve diğer tarımsal sorunların direkt olarak borsayı da etkilediğini ve ilgilendirdiğini ifade etti.
Borsanın ayrıca serbest piyasa kurallarının yerleştirilmesinde ve kayıt dışı ekonominin önlenmesinde ve bin bir zahmet ve emekle üretim yapan çiftçilerin mallarını en yüksek bedelle satışa sunduğunun altını çizen Bektaş, “Borsamız tüm bu hizmeti daha kaliteli sunmak, bölgedeki önemli bir eksikliği gidermek ve bu yöndeki talep ve ihtiyaçları karşılamak, bölgedeki ürünlerin kalitesinin Dünya standartlarında olmasını sağlamak, kaliteli üretim için üreticiyi teşvik etmek, tüketiciyi ürün kalitesine karşı güvenli kılmak ve ürün kalitesinde AB’nin belirlediği kriterleri yakalamak amacıyla tarım ürünlerimizin analizleri laboratuarlarımızda yapılarak satışa sunulmaktadır” diye konuştu.
Tarım sektöründe verdiği hizmetlerin yanı sıra Ticaret Borsası’nın hayvancılık sektörüne de hizmet verebilmek amacıyla, 2007 yılı Çorum merkezde mevcut bulunan Hayvan Pazarının işletmesini devralarak, ruhsatlandırdığını hatırlatan Bektaş, ancak mevcut Hayvan Pazarının şehir merkezinde kalması sebebiyle yenisi kuruluncaya kadar mevcut pazarın ihtiyaçlarının giderildiğini belirtti.
Altyapı projeleri, yeni yatırımları gerçekleştirmek ve faaliyet alanını genişleterek ürün borsacılığına geçebilmek için, Hazine’den alınan olan 99 dönümlük arazi üzerine depo, antrepo, büro ve tüm sosyal tesisleri içeren, hububat ve bakliyat ürünlerine dayalı bir tahıl borsası sitesi kurulduğunu anlatan Bektaş, çağdaş bir borsa olma yolunda hızla ilerleyen borsanın Amasya ve tescil büroları, İskilip Satış Salonu ile 30 memuruyla üyeler ve vatandaşlarımıza hizmet ettiğini kaydetti.
Çorum’da başlayan başlayan Lisanslı depoculuk konusunda yetkili sınıflandırıcılık lisanslı almak suretiyle Ticaret Borsası’nın hizmet sunmaya başladığını ve en kısa sürede dijital ortamda ürün satışına geçilmek suretiyle dünya borsalarıyla yarışma yolunda hızla ilerleyeceğini anlatan Bektaş, “Ortaköy ilçemizde bulunan Hititlerin önemli bir ticari merkezi konumunda olan Şapinuva’da günümüzdeki “Ticaret Borsası” ile paralellik gösteren bir yapı ile karşı karşıya kaldığımız hususudur. Bu çerçevede Şapinuva’nın günümüzden yaklaşık 3 bin 500 yıl önce ticari bir alan olması ve “borsa” belirtilerini taşıması, “borsa” işlevi gören bir kapalı çarşıya sahip yerleşim merkezi olması nedeniyle Şapinuva için “tarihin ilk borsası” tanımını yapmak hiç de yanıltıcı olmayacaktır. İlk borsanın kurulduğu ve borsacılığın tarihi geçmişi olan ilimizde, günümüz şartlarında modern borsacılık yapmak üzere gayretlerimiz devam etmektedir” diye konuştu.
Dünyada en büyük trendlerden birisinin de markalar çıkartma olduğunu vurgulayan Bektaş, “Çorum’da “Çorum Leblebisi” bir marka iken, bugün hem marka değeri, hem de tadı ve lezzetiyle diğer bir markamız Osmancık 97 pirincimiz, ülkemizde yoğun çeltik üretimi yapılanTrakya, Bafra, Terme ve Balıkesir başta olmak üzere Türkiye'de pirinç üretimi yapılan bölgelerin yüzde 80'inde, ayrıca ülkemizde ekimi yapılan çeltiğin toplamının yüzde 85 i, özelliği ve verimi dolayısıyla Osmancık 97 tercih edilmekte ve ekilmektedir. Ünü ülke sınırlarımızı aşarak bugün Rusya’da dahi ekilir konuma gelmiştir. Bu markanın var olmasında büyük uğraşlar ve gayretler gösteren ve aynı zamanda Türk Patent Enstitüsüne sescil ettiren eski Osmancık Belediye Başkanları Sayın Avni Kılıç ve Serdar Kurşun’a o dönemin kaymakamları, belediye meclis üyelerimize, bürokratlarımıza, sivil toplum kuruluşlarımıza, üreticilerimize, tüccarlarımıza, ayrıca bu markamızı kazanmamıza vesile olan Trakya Tarımsal Araştırmalar Enstitüsü Çeltik Bölüm Başkanı Dr. Halil Sürek’e ve ekibine teşekkür ediyoruz. Bu sayeler sonucu hem ilimiz, hem ilçemiz bir marka kazanmış, pirinç deyince hemen Osmancık akla gelmekte, bu sayede Osmancık ilçemiz pirincin başkenti olmuş daha önce ünü ülke sınırlarını aşmış uluslararası düzeyde isminden bahsedilir hale gelmiştir. Osmancık 97 pirincimizin faydaları bununla sınırlı kalmayıp üreticimiz ürünün veriminin yüksek olması dolayısıyla daha iyi gelir sağlamakta, tüccar ve sanayicimiz de ürünün randımanının yüzde 60, yüzde 65 gibi yüksek bir randımana sahip olması, ürünün lezzeti, görünümü, kalitesi ve pazarda tercih edilir olması dolayısıyla pazarda ki paylarını artırmış daha önce belirtmiş olduğum üzere Osmancık ilçemiz pirincin Başkenti olmuştur. Osmancık pirincimiz verimi ve tercih edilirliği sayesinde Ülkemiz ekonomisine de büyük katkılar sağlamış bu gün pirinç ithalatı ciddi şekilde azalmış bulunmaktadır. Osmancık pirincimizin Türkiye genelinde tercih edilirliği bizleri de memnun etmekte, gurur vesilesi olmaktadır. Ancak Osmancık 97 pirincimizin yeni ekim alanları kazandırılarak ve üretimi artırarak iç pazarın ihtiyacından sonra ihracata yönelik üretim yapılması ve Osmancık isminin dünyanın her yerin de duyulması ve tüm insanlığın bu müthiş lezzetten tatması da en büyük amacımız olmalıdır”
Çeltik üreticiler yaptıkları çalışmalar sonucunda pirinç ve çeltikte yaşanan sorunların tespiti ve çözüm önerileri konusunda da bilgi veren Bektaş, konuşmasında şunları kaydetti;
“Çeltik üretiminin su kenarları ve ırmak boylarında yapıldığı bilindiğinden, buralarda üretim için gereken enerjinin sağlanması, enerji elde edilmesi hususunda üreticiler bilinçlendirilmeli ve desteklenmelidir. Hepimiz başta çocuklarımız olmak üzere organik pirinçle beslenmeliyiz, sofralarımızda GDO’lu pirinç değil, Osmancık pirincinin tüketilmesi yaygınlaştırılmalıdır. Yine organik olduğu pek çok yerden tescil edilmiş Oğuzlar cevizinin ülke çapında yaygınlaştırılmalı ve devletimiz tarafından desteklenmelidir. Daha donanımlı ve bilgili besicilik ve hayvan yetiştiriciliği yapılabilmesi için, veterinerlik fakülteleri bünyesinde 2 yada 4 yıllık okullar kurulmalı, profesyonel çobanlar ve besiciler yetiştirilmelidir. Tohumculuk Araştırma Enstitüleri kurulmalıdır. Çeltik tarlaları üzerinde tüm bölgeyi kapsayacak şekilde yukarıdan uçak ile sıvı ilaçlama ve gübreleme yapılmalıdır. Çorum’a bir an önce demiryolunun getirilmesi gerekmekte ve bu demiryolunun bir ayağının mutlaka Osmancık ve çevresinden geçirilmesi sağlanmalıdır. Sanayicilerimiz ve tüccarlarımız KOSGEB destekleriyle desteklenmelidir. Tarım her yönüyle hepimizin ortak paydası geleceğimiz ve torunlarımıza bırakacağımız en büyük mirastır. Bu konuda el ele hep birlikte gayret göstererek çalışacağız. Dedelerimizden kalma tekniklerle değil, modern, bilimsel ve ARGE ye dayalı çalışmalar ve üretimler gerçekleştireceğiz”
Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Erkan Elfaz Ermiş ise, çalıştayın amacının üreticilerle birlikte Çorum tarımının sorunlarını tartışmak ve yeni bir yol haritası hazırlamak olduğunu söyledi.
Çalıştayta hazırlanacak sonuç bildirgesinin bakanlık yetkililerine iletileceğini ifade eden Ermiş: “Müdürlüğümüz, üniversitemiz ve borsamız birlikte Çorum’daki tarımsal potansiyeli dikkate alarak Çorum tarımının sorunlarının, problemlerinin, yatırımların ve fırsatların tartışılacağı bir çalıştay planladık. Bunu yapmamızın amacı şuydu: Bir harita çıkartalım, bu harita içerisinde bir yol güzergahı belirleyelim. Önceliklerimizi ortaya koyalım. Sektörün bütün temsilcileri ile görüşmeler yapalım ve bunları bir ortak zeminde, bilim ve ilim zemininde tartışalım. Bir sonuç bildirgesi oluşturalım. Akabinde de bakanlığımızın yetkilileri ile bir toplantı yaparak bunları onlara iletelim.” dedi.
Osmancık Belediye Başkanı Bekir Yazıcı, Osmancık’ta yetişen Osmancık pirincinin tercih edilmesi gerektiği çağrısında bulunarak, çeltik üreticileri ve işadamlarını da bu konuda özel ambalajlarla üretim ve satış yapmaya davet etti. Osmancık pirincinin kalitesine vurgu yapan Belediye Başkanı Bekir Yazıcı, Osmancık 97 pirincinin tüm dünyaya ün salan bir üretim hikayesi olduğunu söyledi.
Osmancık 97’nin tescilinde önceki dönem Belediye Başkanları Avni Kılıç, Serdar Kurşun’a ve öğretim görevlisi Halil Sürek’e teşekkür eden Başkan Yazıcı, Osmancık pirincinin tüm ülkeyle birlikte dünyada önemli bir yeri olduğunu belirtti.
Osmancık’ta yetişen Osmancık pirincinin diğer bölgelerde ekilen pirinçten farklı bir kalite ve lezzete sahip olduğunun altını çizen Başkan Yazıcı, “Her markette, Türkiye’nin her yerinde Osmancık pirinci ile satışlar yapılıyor. Evet, Osmancık 97 pirinci tohumundan üretilen pirinçler. Biz Osmancık’ta yetişen Osmancık pirincinin tercih edilmesini istiyoruz. Çünkü kalitesi ve lezzeti diğer bölgelerde üretilen Osmancık pirincinden daha farklıdır. Bu nedenle gerekirse farklı ambalajlarla ‘Osmancık’ta Yetişen Osmancık Pirinci’ sloganı ile üreticilerimizin bu şekilde pazara sunum yapmalarını istiyoruz. Bu nedenle çalışmalar yapılmalı” dedi.