1919’da Yunanlıların İzmir’i işgali üzerine Karadeniz Bölgesinde ayaklanan Pontus Rum Çetelerine karşı mücadelede gönüllü birliklere komutanlık yapan ve Atatürk’ün Nutuk’ta “Sarı Mehmet” olarak bahsettiği Mehmet Çetin’e anıt mezar yapıldı.

Kurtuluş Savaşı sürecinde gönüllü birliklerle birlikte yerel çetelere karşı mücadelesiyle bilinen, Cumhuriyet döneminde de Jandarma Teşkilatı bünyesinde 1935 yılına kadar yapan Kuva-yi Milliyeci Mehmet Çetin için Osmancık Belediyesince anıt mezar yapıldı.

Mehmet Çetin’in Gemici Mezarlığındaki kabrinin Anıt Mezar yapılması için Kent Konseyi tarafından teklifte bulunulmuş ve Belediye Meclisi bu teklifi onaylamıştı. Belediye Meclis Kararının ardından Osmancık Belediye Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü, Mehmet Çetin için bir anıt mezar yaptırdı.

Kısa sürede tamamlanan anıt mezarda anma programı düzenlendi. Programa Osmancık Kaymakamı Ayhan Akpay, Osmancık Belediye Başkanı Ahmet Gelgör, Cumhuriyet Başsavcı Ceyhun Ayvazoğlu, Emniyet Müdürü Haluk Karslıoğlu, İlçe Jandarma Komutanı Jandarma Üsteğmen Nuri Uyar, Asteğmen Garnizon Komutanı Mucahit Yıldırım, Osmancık Belediye Başkan Yardımcısı Hüseyin Cebeci, AK Parti İlçe Başkanı Şerif Okudan, İYİ Parti İlçe Başkanı Mustafa Sefer Boyacı, CHP İlçe Başkanı Sadık Eker, Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Nadir Öksüz, Osmancık Kent Konseyi Başkanı Ayhan Yılmaz Eravcı ve Çetin’in aile yakınları katıldı.

Kuva-yi Milliyeci Mehmet Çetin’in mezarı başında Kur’an okunarak dua edildi.Protokol ve aile yakınları ile jandarma personeli mezara karanfil bıraktı. Osmancık Kent Konseyi Başkanı Ayna Yılmaz Eravcı, anıt mezarın yapım süreci ile ilgili bilgi vererek Mehmet Çetin’in özgeçmişini okudu.

Osmancık Kaymakamı Ayhan Akpay, anıt mezarın yapılmasının vefa gösterilmesi açısından önemli olduğunu belirterek emeği geçenlere teşekkür etti. Kuva-yi Milliye Kahramanı Mehmet Çetin 1894 yılında Osmancık’ta doğdu. 1915 yılında Sivas Jandarma Alay Mektebine girdi. 1916 yılında Samsun’da Jandarma olarak göreve başladı.

15 Mayıs 1919’da Yunanlıların İzmir’i işgali üzerine Karadeniz Bölgesinde ayaklanan Pontus Rum Çetelerine karşı mücadelede gönüllü birliklere komutanlık yaptı. Kendisine katılan gönüllü birliklerle birlikte Merzifon ve Havza civarında teşkilatlanan düşman çetelerini bozguna uğrattı. Göstermiş olduğu başarıdan dolayı Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün övgüsüne mazhar olmuştur. Atatürk; Nutuk’ta Sarı Mehmet’in başarısına atıfta bulunmuştur.

Düzenli ordunun kurulmasından sonra Çarşamba Jandarma Kumandanlığı, Diyadin Jandarma Kumandanlığı, Ankara Müstakil Jandarma Taburu Takım Kumandanlığı görevlerinde bulunmuş ve 1935 yılında emekli olmuştur. 1935 – 1940 yılları arasında Osmancık Belediye Başkanlığı görevinde bulunmuştur.