Drone ile ilaçlamanın faydaları ve ekonomik olarak sağladığı tasarruf göz önüne alınarak bu yılki çeltik tarlaları drone ilaçlama yöntemi ile yapıldı.

Osmancık’ta uzun yıllardır faaliyet gösteren Kanıtemiz Gıda Tar. Hay. İnş. Nak. San. ve Tic. Ltd. Şti. Osmancık’ta ilk drone ilaçlamasını kendi imalatları olan çeltik tarlalarında uyguladı.

Kanıtemiz Gıda Tar. Hay. İnş. Nak. San. ve Tic. Ltd. Şti. Yönetim Kurulu Başkanı Erkan Kanıtemiz; "Sektörde 30. yılımıza yaklaştık. Her geçen gün işimizi daha iyi yere taşımanın hedefi içerisindeyiz.

Teknolojiye ayak uydurarak şirketimiz olarak gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Çeltik sahalarında bulunan yabancı ot ilaçlamasını drone ile yapıyoruz. Yaptığımız çalışmalarda ilaç ve zamandan ciddi anlamda tasarruf ediyoruz. İlaç da yüzde 30'a varan tasarruf ediyoruz. Yaptığımız bu işlem ekonomik ve verim anlamında bizlere birçok kazanç sağlamaktadır” ifadelerine yer verdi.

Kanıtemiz; "İlçemiz çeltik arazilerinde yabancı ot mücadelesinde drone kullanıldı. Drone ile zirai mücadele ile zaman ve işgücü avantajının yanı sıra iş güvenliği sağlamasıyla da dikkat çekiyor. Hızla gelişen teknolojiyle birlikte insansız hava araçları da neredeyse günlük yaşamın bir parçası haline geldi. Artık birçok alanda kullanılan drone'lar, biz çeltik üreticilerinin de hizmetinde.

Çeltik üreticisi Erkan Kanıtemiz, drone'la ilaçlamanın büyük kolaylık ve tasarruf sağladığını gördüklerini belirterek, sözlerine şöyle devam etti. "Yeni sistem dron'la ilaçlamada çeltiğin her alanına eşit miktarda ilaç düşmekte. Hiçbir şekilde ilaç israf olmadığını gördük. Buda ciddi anlamda bir ilaç tasarrufu sağlamakta. Tarlaya girmeden, çeltiği ezmeden büyük bir kolaylık sağlıyor. Ekonomik olarak da sırt motoruyla yaptığımız ilaçlamadan daha ucuz, traktörle yaptığımız ilaçlamadan daha kolay, çeltiği herhangi bir şekilde ezmesi ve zarar vermesi mümkün değildir. Üztelik her şeyi izleyerek daha net bir şekilde ilaçlamamızı pratik bir şekilde yapmaktayız. Yeni sitem drone ilaçlama ile işimiz daha da kolay ve pratik hale geldi” dedi.

İlaçlamada kullanılan drone'ların 10 litre hacmindeki drone'ların uygulamalı olarak yaklaşık 10 dönüm yabancı ot ilaçlaması yapıyor. Böcek ilaçlamasında bu alan 14-15 dönüme kadar çıkabiliyor. Bunun dışında çevre ve halk sağlığında kullanılmaktadır. Sivrisinek ve böcek ilaçlaması gibi alanlarda da kullanabilinen drone ilaçlama sisteminin yaygınlaşması Osmancık’ta beklenmektedir.