Çorum'un Osmancık ilçesine kurulan Trafik Elektronik Denetleme Sistemi (TEDES) sürücülere adeta ceza yağdırdı. 100 binden fazla sürücüye yüksek oranlarda cezalar kesildi.
Osmancık D100 karayolu üzerine kurulan Trafik Elektronik Denetleme Sistemi (TEDES) sürücülerin canını fena yaktı.
Osmancık Belediye Başkanlığı ile Osmancık İlçe Emniyet Müdürlüğü işbirliğinde kurulan sisteme sürücülerden “tuzak” olduğu yönünde büyük tepki var.
Kısa bir süre önce faaliyete geçen sistem üzerinden ceza kesilen sürücü sayısı ise 100 bini aştı.
Trafik Elektronik Denetleme Sistemi’nin D-100 karayolunda ceza kesmeye başlamasıyla birlikte hız sınırı ve cihazların yerleştirildiği yerlerde tartışma konusu oldu.
Osmancık İlçe girişinden itibaren cihazların her 1 kilometrede farklı hız sınırlarına göre ayarlanması sürücüler tarafından “tuzak” olarak yorumlandı.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki ise şehiriçi ve şehirlerarası yollarda hız limitinin vatandaşa kurulan tuzakla bir anda 40’a 50’ye düşürülüp ceza yazıldığını açıkladı.
Bu yöntemi uygulayanların belediyelere trafik sistemi kuran “avcı şirketler” olduğunu belirten Bakan Özhaseki, bu şirketlerin vatandaşa kesilen trafik cezalarından daha çok pay alabilmek için sürücülere adeta tuzak kurduğunu bildirdi.

HASILATIN YÜZDE 30’U BELEDİYELERİN
Belediyelerin yollara kurduğu elektronik sistemlerin Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından trafik ihlallerinin tespiti amacıyla kullanıldığını belirten Özhaseki, bu kullanımın karşılığında da sürücülere kesilen trafik cezalarından elde edilen hasılatın yüzde 30’unun belediyelere, “sistem kullanım bedeli” olarak Emniyet tarafından ödendiğini anlattı.
Sistemi kurmak için yeterli kaynağı olmayan belediyelerin ise gelir elde etmek için bu işi şirketlere havale edip “hasılat paylaşımı” yoluyla sistem kurdurduğunu ifade eden Özhaseki, belediyelerin kendi imkanları ile yapamadığı yatırımı hasılat paylaşımı şeklinde özel şirketlerle paylaştığını, şirketlerin kör noktalara tezgah kurduğunu ve firmaların devreden çıkarılacağını dile getirdi.