18 Mart Şehitlerini Anma Günü ve Çanakkale Zaferi’nin 106. Yılı Osmancık'ta çeşitli etkinliklerle kutlandı. Anma törenlerinde bir yandan zaferin gururu yaşanırken, diğer yandan da Çanakkale Şehitleri yad edildi. Osmancık Kaymakamlığı tarafından 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Zaferi anısına, Kaymakamlık bahçesinde, Şehitlik mezarlığında ve Belediye Kültür Merkezinde törenler düzenlendi.

Törene; Osmancık Kaymakamı Ayhan Akpay, Osmancık Belediye Başkan Vekili Seher Pirinçci Kökez, Osmancık Cumhuriyet Başsavcısı Ceyhun Ayvazoğlu, İlçe Emniyet Müdürü Haluk Karslıoğlu, İlçe Jandarma Komutanı Jandarma Üstteğmen Nuri Uyar, İlçe Müftüsü Dr. Eyyup Aydın, İlçe Milli Eğitim Müdürü İdris Makineci, Şehit Aileleri ve Gaziler Derneği Osmancık Şube Başkanı Mustafa Sarı, Osmancık Anadolu İmam Hatip Lisesi Müdürü Bahattin Akça, siyasi parti temsilcileri, çok sayıda Emniyet ve Türk Silahlı Kuvvetleri mensubu, askeri erkân, şehit yakınları, gaziler, daire amir ve müdürleri, öğretmenler, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan törende Atatürk Anıtına Kaymakamlık, Belediye ve Şehit Aileleri ve Gaziler Derneğinin çelenklerinin konulmasının ardından buradaki program son buldu.

Törenin ardından şehitlik ziyaret edildi. Şehitlikte yatan Osmancıklı şehitler ve Şehit Öğretmen Şenay Aybüke Yalçın başta olmak üzere tüm şehitlerimizin kabirleri ziyaret edildi, çiçekler kondu, dualar okundu. Protokol üyeleri tarafından şehitlerimizin kabirlerinde bulunan çimen ve çiçekler sulandı. Şehit yakınları ile sohbet edildi duygularına ortak olundu. Burada Kur’an-ı Kerim okunarak dualar yapıldı. Ardından Osmancık Belediye Kültür Merkezi’nde saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan kutlama programı devam etti.

18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Zaferi’nin 106. yıldönümü programını bu yıl Osmancık Anafolu İmam Hatip Lisesi tarafından hazırlandı. Günün anlam ve önemini belirten konuşmayı Tevfik İleri Kız İmam Hatip Lisesi Müdür Yardımcısı Erdem Başkaya yaptı.

Başkaya "Yüz binlerce canın toprağa girmesi, vatan sevgisindendi. Türk savaş tarihine altın harflerle yazılan Çanakkale Deniz Zaferi’nin 106.Yıldönümünü kutlamanın ve bu vatan için canlarını feda ederek şehit olup nurlanan, gazi olarak onurlandırılanları yâd etmek için toplanmış bulunmaktayız.

Çanakkale Zaferi; dünya tarihinde bir dönüm noktasının yaşandığı, güç dengelerinin değiştiği, olayların akışı üzerinde Türk Ulusunun belirleyici bir rol oynadığı, Kurtuluş Savaşımıza da ışık olan ilk meşalesinin tutuşturulduğu, yüce Türk ulusunun kahramanlık ve fedakarlığının doruk noktasına ulaştığı bir prestij ve azmin mücadelesidir. Asıl niyetlerini maske ile kapatan dönemin sözde süper güçleri zırhlı gemilerine ve kendilerine o kadar güveniyorlar, İstanbul’u işgal edeceklerine o kadar inanıyorlardı ki İstanbul’da içecekleri çayın biletini bile bastırmışlardı. Ama unuttukları bir şey vardı onların zırhlı gemilerine karşı iman dolu yüreği vatan aşkıyla dolu Türk askeri. İşgal ordularının ilk top atışlarında silahlarını bırakıp kaçacak dedikleri, onları bekleyen bu şanlı ordu; Dünya tarihinin gidişini değiştirecek yurt savunmasını 18 Mart 1915 tarihinde başlattığında herkes bilmeliydi ki bu Vatanın Kartalları ayağa kalkmış kılıcını çekmişti, Türk evlatlarına çektiği kılıcı kullanmadan kınına sokmak yakışmazdı.

Mehmet Akif’in İstiklal Marşında “Hangi çılgın bana zincir vuracakmış şaşarım” diye dile getirdiği çılgın insanların zırhlı gemilerine karşı etten zırhlı bir duvar gibi duran kahraman askerlerimizin, cihanı hayrete düşüren bir îman ve kahramanlık destanıdır. Çanakkale. Ülkenin her köşesinden, dağ başlarından, köylerden kopup gelen çocuk yaşta gençlerin, ana kuzularının aslana dönüştüğü, varlıkla yokluğun mücadele yerinin adıdır.

Çanakkale’de vatan aşkı başka, iman başka, ruh bambaşkadır. Çünkü savaş sadece Çanakkale’de savaşanlarla değil aynı zamanda cephe gerisinde babacığım gitme diye yalvaran evladına babasının senin için vatan için gidiyorum diyerek gidip de dönemeyen çocukları babasız, vatan için kurban olsun diyerek başına kınalar yakılarak gönderilen ana babaları evlatsız, seni hep bekleyeceğim diyerek sevdalılarını geride bırakan kadınları eşsiz, parmakları kalem tutması gerekirken silah tutmaya gittiklerinden mektepleri öğrencisiz bırakmıştır.

okuduğum dörtlükteki biz bu cennet vatan emanetinin bekçileriyiz biz şehitlerin torunlarıyız ki bu ruh bu gün ülkemizi her türlü tehlikelere karşı koruyan güvenlik güçlerimize ilham kaynağı olmuştur.

Aziz Şehitlerimiz,

Temiz kanlarınız ile suladığınız vatan topraklarında rahat uyuyunuz. Emanetinizin bekçileri her zaman var olacaktır. Bu duygu, düşünceler ve 18 Mart Şehitler Günü vesilesiyle başta Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere, dünden bu güne gözlerini kırpmadan asil kanlarını bu topraklara akıtarak sonsuzluğa ulaşan aziz şehitlerimizi rahmetle, vatan uğrunda gazilerimizi saygıyla anıyor saygılarımı sunarım" dedi. Slayt gösterisi, okunan şiirler ve program akışının ardından okul öğretmen ve öğrencilerin seslendirdiği kahramanlık türkü izlendi.