Çorum'un Osmancık ilçesinde 'beyaz altın' olarak adlandırılan çeltiğin hasadına başlandı. 
İlçede yılda 25 ila 30 bin ton üretilen pirinç, binlerce ailenin de geçim kaynağını oluşturuyor. Osmancık97 pirinci ülkedeki pirinç ihtiyacının da yaklaşık yüzde 5'ini karşılıyor. İlçe halkı en büyük gelir kapıları olarak gördükleri pirinç sezonu öncesi sular içerisindeki tarlalarda biten hummalı çalışmaların ardından başakları olgunlaşan çeltiğin hasadı başladı.
Bol yağışlı geçen bir kış döneminin ardından ekimi tamamlanıp yetişen çeltik hasadına başlayan üreticiler umutlu bekleyişlerinin sonucunu alarak mutlu olduklarını ancak Türkiye’nin en kaliteli pirincini ürettikleri halde karşılığını alamadıklarını dile getirdiler.
Çeltik üretimi yapan Mustafa Kuran, çeltik hasat sezonunun başladığını belirterek, bu nedenle tarlalarda ekili olgunlaşmış çeltik için hazırlıkların aralıksız sürdüğünü ve ilk çeltik hasadını gerçekleştirdiklerini söyledi. Kuran, kalitesinden dolayı insanların Osmancık97 pirincini tercih ettiklerini belirtti.
Mustafa Kuran adlı üretici, kaliteli pirinç üretimi için tescilli olan Osmancık97 türünü tercih ederek damak tadına hitap edecek pirinci Kızılırmak havzasında yer alan ve verimli toprağı olan arazilerden elde ettiklerini dile getirdi.
Her yıl olduğu gibi bu yıl da kaliteli pirinç ürettiklerini ancak önceki yıllara nazaran verimin düşük olduğunu dile getiren Kuran, “iyi başladığımız çeltik ekiminin ardından gerçekleştirdiğimiz, çeltik hasadına başladık. Bu yılki yaşanan olumsuz hava şartlarından dolayı verim oranında düşüş yaşıyoruz. Birçok üretici arkadaşımızın yüzde elliye varan verim düşüklüğü oldu. Hava sıcaklığı 13 derece altına düştüğü her zaman verim düşüklüğü riski taşıyor. Şu anda hasadı yapılan çeltikte randıman 50 civarında değişiyor. Bu dile getirmiş olduğum sorun çeltiğin verim düşüklüğü ve tarla verimi ile ilgili, şu ana kadar hasadı yapılıp da elde edilen pirinç kalitemizde her hangi bir değişiklik yok. Bu seneki alım fiyatları nasıl olur onu bilemiyorum, inşallah emeğimizin karşılığını alabiliriz” dedi.
Osmancık Ziraat Odası Başkanı Ali Osman Şahiner ise, verimli bir sezon temennisinde bulunarak, “Bu yılki üretim ile çiftçimiz için yüz güldüren bir sezon olacağını ümit ediyoruz. Osmancık97 çeltiği dünya markası olmuş bir çeltik türü, artık dünyanın her tarafında ekilen ve aranan bir çeltik markası haline gelmiştir. Osmancık’ta yetişen Osmancık97 pirincinin çok güzel bir damak tadı var. Verimli bir çeltik çeşidi ve tüketen vatandaşımızın da, üreticimizin de yüzünü güldürüyor. İnşallah bundan sonra da Cenabı Allah yardımcımız olur pirinç kalitemiz aynı şekilde devam eder ve en iyi üretimi her zaman olduğu gibi Osmancık olarak yine biz yaparız. Devamını da inşallah biz getiririz. Yeni çeltik üretim sezonumuz ülkemize ve çiftçilerimize hayırlı uğurlu olsun” diye konuştu.