Çorum'un Osmancık'ta yapılan tören, anma programı ve resim sergisi Osmancık Hükümet Konağı bahçesinde kalabalık katılım ile gerçekleşti.

Cumhuriyet Anadolu tarafından hazırlanan ve Kaymakamlık bahçesinde yapılan tören Kaymakamlık ile Belediye Başkanlığının çelenklerinin Atatürk Anıtına konulmasıyla başladı. 82 yıl önce Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün aramızdan ayrılışı saati olan 09.05'de sirenler çalınarak, iki dakikalık yapılan saygı duruşu ve akabinde İstiklal Marşımızın söylenmesinin ardından günün anlam ve önemini belirten konuşmayı Cumhuriyet Anadolu Lisesi Müdürü Salih Tuncay yaptı.

Tuncay; “10 Kasımların Atatürk’ün 57 yıllık hayatını, mücadelesini, milletimize kazandırdıkları ve kazandırmak istediklerini doğru anlama bakımından önemi büyüktür. Mustafa Kemal Atatürk, savaşlardaki başarılarıyla büyük asker, yönetimiyle büyük bir devlet adamı; görüşlerindeki sağlamlık, doğruluk, geçerlilik, uluslar arası ilişkilerde güvenirlik, barışseverlik ve insan severlik değerleri ile de evrensel bir kişidir Kurtuluş savaşının kazanılmasının ardından, tarihimizin en büyük aydınlanma ve çağdaşlaşma hareketini başlatan Atatürk, askeri zaferlerini kurduğu Cumhuriyet ve yaşama geçirdiği devrimlerle taçlandırılmıştır. Atatürk, yalnız bir asker, ileri görüşlü bir devlet adamı değil, aynı zamanda büyük bir devrimci ve düşünce adamıdır. Yaşadığı çağı aşarak geleceğe ışık yutan Yüce Önder, yüzyıla değil bin yıla damgasını vurmuştur. Yüzlerce yılda başarılması zor olan eylemleri 57 yıllık yaşamına sığdırmıştır. Atatürk Cumhuriyet ile, devletin ve toplumun geleceğinden kendini sorumlu tutma bilincine erişmiş, bağnazlıktan ve doğmalardan uzak, akılcı ve yaratıcı düşünen, gerçekçi bilgiler ışığında ileriye bakabilen özgür bireylerin oluşturduğu çağdaş bir toplum oluşturmayı düşünmüştür.

Atatürk’ün ikinci büyük zaferi, Kurtuluş Savaşında tüm halkı aynı ülkü etrafında toplayarak ulusal birliğin sağlanmasında, yurttaşlar arasında ırk, din, mezhep, sınıf ve cinsiyet ayrımı yapılmamasını sağlamış olmasıdır. Biliyoruz ki; çağdaş uygarlığın temel felsefesinde bireyin özgürlüğü ve kendi geleceğini belirleme hakkı vardır. Bu temel felsefeyi özümseyen Yüce Önder, bireyin üzerindeki baskılardan kurtarılarak özgür olmasını ve yaratıcı gücünü ülke ve insanlık yararına kullanmasını sağlayacak yapısal dönüşümü gerçekleştirmiştir. Bu duygu ve düşüncelerle, aramızdan ayrılışının 82. yılında, yalnızca Türk Ulusu değil dünya ulusları tarafından da sevgi ve saygı gören Büyük Önder Atatürk’ü bir kez daha sevgi ve saygıyla anıyorum. Aziz ruhun şad olsun ATAM” dedi. Okul öğrencilerinin okuduğu şiirlerin ardından Cumhuriyet Anadolu Lisesi öğrencilerinin hazırladığı Atatürk temalı resim sergisi gezildi. Kaymakam Alpay ve beraberindekilerin büyük beğenisini alan resim sergisinde öğretmen ve öğrenciler tebrik edilerek fotoğraf çekinilerek son buldu.

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün aramızdan ayrılışının 82. Yılında düzenlenen anma programına; Osmancık Kaymakamı Ayhan Akpay, Osmancık Belediye Başkanı Ahmet Gelgör, Cumhuriyet Başsavcı Ceyhun Ayvazoğlu, Emniyet Müdür Vekili Burak Gülcan, İlçe Jandarma Komutanı Jandarma Üsteğmen Nuri Uyar, Asteğmen Garnizon Komutanı Mucahit Yıldırım, Osmancık Belediye Başkan Yardımcısı Hüseyin Cebeci, Osmancık Belediye Başkan Yardımcısı Kadir Eskiadam, İlçe Milli Eğitim Müdürü İdris Makinacı, MHP İlçe Başkanı Satılmış Karatağ, AK Parti İlçe Başkanı Şerif Okudan, İYi Parti İlçe Başkanı Mustafa Sefer Boyacı, CHP İlçe Başkanı Sadık Eker, Saadet İlçe Başkanı Halil İbrahim İnoğlu, askeri erkan, daire ve kurum müdürleri, öğretmenler, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.