Gökdere Ortaokulu eTwinning kapsamında ‘Gelecek Kodlarımızda (Future is in ourcodings)’ projesi ile yaptığı çalışmalar neticesinde Avrupa Kalite Etiketi aldı.

Okul Müdürü Mustafa Çınar ve sınıf Öğretmeni Şenay Yılmaz liderliğinde yürütülen eTwinning çalışmalarına okulun tüm öğrenci ve öğretmenlerinin destek verdiği, bundan sonra da devam edeceği bildirildi.

eTwinning Kalite Etiketi belgesi İlçe Milli Eğitim Müdürü İdris Makineci tarafından Okul Müdürü Mustafa Çınar başkanlığında Öğretmen Şenay Yılmaz ve Müdür Yardımcısı Mehmet Akif Çelik’e verildi.

Mustafa Çınar; "Öğretmenime bu özverili çalışmaları için çok teşekkür ediyorum. Okulumuzda bütün alanlarda örnek çalışmalarımız olacaktır" dedi. Okul Müdürü Çınar, "Ortağı olduğumuz “Gelecek Kodlarımızda” eTwinning projesinin hedefleri ve faaliyetlerini de şöyle sıralayabiliriz:

Problem çözmeyi ve mantıklı düşünmeyi desteklemek, dijital beceri geliştirmek, öğrencilere teknolojik araçları tanıtmak ve onların seviyelerine uygun olan web 2.0 araçlarını öğreterek kullanmalarını sağlamak, öğrenci-veli-öğretmen işbirliğini geliştirmektir. Projede 40 Türk, 2 Azerbaycan Türk’ü öğretmen ve öğrencileri yer almıştır.

Proje planı dahilinde önce bilgisayarsız kodlama sonrasında ise code-org ile bilgisayarlı kodlama çalışmaları yapılmıştır. Bilgisayarsız kodlama çalışmaları önce kağıt üzerinde verilen komutları uygulayarak hedefe ulaşma, sonra boyamalı kodlama şeklinde başlamıştır. Tospaa bilgisayarsız kodlama oyunu ile çalışmalar devam etmiştir. Öğrenciler codeorg sitesine kaydedilmiş, yaş seviyesine ait kursları ve sertifikaları almaları sağlanmıştır.

Okul genelinde bilgisayarsız kodlama çalışmaları tanıtılmıştır. Plan doğrultusunda yapılan bilgisayarsız kodlama çalışmaları okul proje panosunda düzenli olarak paylaşılarak hem yapılan çalışmalar sergilenmiş hem de diğer öğrencilerde konuya merak uyandırılmıştır. Teknolojinin güvenli kullanımı konusunda öğrencilerin bilinçlenmeleri sağlanmıştır.

Öğrencilere teknolojik araçlar tanıtılıp, öğrencilerin çeşitli web 2.0 araçlarını sınıfta bireysel olarak kullanmaları sağlandı. Öğrenciler ‘’e güvenliğin’’ ne olduğunu ve neden önemli olduğunu öğrendiler. Bilgisayarsız kodlama derslere entegre edilerek hem eğlenmeleri hem de öğrenmeleri sağlandı. Proje planı dahilinde çevirim içi öğrenci buluşmaları ile proje ortağı olan diğer öğretmen ve öğrencilerle tanışma imkanı buldular. Ortak kodlama çalışması yaptılar. Proje forum sayfasına yazdılar. Proje sohbet sayfasında akranları ile yazıştılar. Özetle; öğrencilerin teknoloji ile tanışması, teknolojiyi güvenli ortamlarda kullanması, sosyalleşmeleri, problem çözme becerilerinin gelişmesi, eldeki imkanları kullanarak da başarıyı yakalayabileceklerini yaparak yaşayarak görmeleri sağlandı" dedi.

İlçe Milli Eğitim Müdürü İdris Makineci; böyle bir ekiple birlikte çalışmaktan çok mutlu olduğunu belitti.

Makineci, "Osmancık'ta güzel çalışmalara imza atıyoruz, Gökdere’deki arkadaşlarımın yaptıkları bu çalışma da örneklerden birisidir. eTwinning’in, Avrupa’daki okullar için oluşturulmuş bir topluluktur.

eTwinning, iletişim kurmak, işbirliği yapmak, projeler geliştirmek, paylaşmak; kısacası Avrupa’daki en heyecan verici öğrenme topluluğunu hissetmek ve bu topluluğun bir parçası olmak için, Avrupa ülkelerindeki katılımcı okullardan birinde çalışan personele (öğretmenler, müdürler, kütüphaneciler v.b.) yönelik bir platform olup, Bilgi ve İletişim Teknolojileri (BİT) kullanımıyla okullar için destek, araç ve hizmetler sağlayarak Avrupa’daki okullar arası işbirliğini teşvik eder.

Ayrıca; eTwinning, eğitimciler için sürekli çevrimiçi Mesleki Gelişim için ücretsiz fırsatlar da sunmaktadır" dedi.