Kapatılan ya da işlerinde düşüş olan işletmeciler için kira borcunun, su borcunun, elektrik borcunun, birçok giderin devam ettiğini bunun yanı sıra yanında çalıştırdığı işçiye verdiği maaş sorumluluğunun da devam ettiğinin altını çizen İnoğlu, esnafa yapılan yardımları olumlu ancak yetersiz bulduklarını esnaf adına idarecilere masrafları tekraren gözden geçirmeleri gerektiğini hatırlatmak istediklerini vurguladı.

İnoğlu'nun konuya ilişkin yaptığı açıklama ise şöyle:

"3 ayda saraya 411 milyon, 432.567 esnafa 757 milyon, şairin deyimiyle bir kişiye dokuz, dokuz kişiye bir pul, bu taksimi kurt yapmaz kuzulara şah olsa” dedi.

İnoğlu, "Sayıştay raporlarına göre Cumhurbaşkanlığı Sarayının günde 4,5 milyon lira 3 aylık süreçte 411 milyon TL harcadığı bir ülkede cumhurbaşkanlığı kararıyla esnafına 500-750 TL kira desteği 1000 TL'de hibe desteği sağlanacak olan 432.567 esnafımıza 3 aylık bir süreçte 757 milyon TL destek sağlanacağı açıklaması müjde olarak açıklanıyor" dedi.

Açıklamasına, "Biz Saadet partililer olarak bu açıklamayı değerlendirmek istedik lakin aklımıza Köyün ağası ile köylü arasında ki yağmur da geçen hikaye geldi" diyen Halil İbrahim İnoğlu; "Köyün birinde ağa Köy konağında oturmuş yağan yağmuru seyretmekte. ağa camdan yağmuru izledikçe yağmur hızlanmış, ağanın gözü konağın yanında yarıya kadar ıslanmış köylüye takılmış. köylüyü çağırmış demiş al şu şemsiyeyi işini gör demiş. köylü bir üstüne bakmış bir şemsiyeye sonrada dindi dinecek olan yağmura bakmış ağayı kırmak istememiş şemsiyeyi almış almasına ama zaten sırılsıklam olmuş neredeyse. Aradan birkaç gün geçmiş ağa köy meydanında gezerken köylüyü kahvede otururken görmüş gitmiş kahveye. – yahu demiş geçen gün ne yağmur yağdı öyle o yağmurda ben sana o şemsiyeyi vermeseydim halin ne olurdu. köylü utanmış sıkılmış doğru dersin ağam demiş.

Ağa pazara gitmiş dolaşırken köylüyü görmüş. – yahu demiş geçenlerde bir yağmur yağdı bir yağdı şu adama şemsiye vermeseydim sırılsıklam olurdu demiş köylü yine utanmış sıkılmış. Aradan bir zaman daha geçmiş ağa köylüyle bu kez panayırda karşılaşmış yahu demiş 15 gün evvel bir yağmur yağdı bir yağmur yağdı , köylü dayanamamış atmış kendini dereye tepeden tırnağa sırılsıklam. dereden çıkan köylü -Eğer ağam bana o gün şemsiye vermeseydi aha böyle sırılsıklam olacaktım.

Gelelim kıssadan hisseye bu pandemi döneminde esnafa verilecek yardım açıklandı açıklanmasına da aynı ağanın şemsiyesi gibi aynı varlığı da bir dert yokluğu da . Olsa bir dert olmasa bir dert” dedik ve halkımızla konuştuk.

Halkımızdan aldığımız tepkileri bu açıklamaya yazmayı uygun bulduk

"3.5 aydır isletmesi kapalı bir adam yanında çalışan 5 işçi de 3.5 aydır issiz ayda 1000tl alacak olan bu esnaf evi kiraysa çocuğu varsa yakıt doğalgaz faturalar mutfak masrafını karşılayabilecek mi? Yanında çalışan işçilerine ne olacak? 500 TL kira yardımı verdiği kiranın hangi kısmını karşılayacak?”

"Yapılacak olan yardımlar bir nebze de olsa inanları rahatlatabilir evet bir çoğunun dediği gibi belki yeterli değil ama yararlı olacaktır umarım gerçekten yerine ulaşır bu yardım bakalım”

Görüldüğü üzere bu kararı destekleyen halkımızın bile bu yardımların yerine ulaşıp ulaşmayacağına dair tereddütleri olduğunu görüyoruz. O zaman biz yapıcı muhalefet gereği bu yardımları olumlu ancak yetersiz bulduğumuzu esnafımız adına idarecilerimize masrafları tekraren hatırlatıyoruz.

HALBUKİ…

Kapatılan ya da işlerinde düşüş olan işletmeciler için; kira devam ediyor. Yeni süreç için yeni gider kalemleri işliyor (Kurye gideri, paket vb. masrafları) SGK borçları devam ediyor, eğer çalışanını mağdur etmek istemiyorsa

Diğer vergiler devam ediyor (Vergi yapılandırma yaptılar ama Ağustos öncesindeki borçlara dair bir taksitlendirme. İşletmeciler bir kere bile ödemezse bu yapılandırma boşa düşüyor, eski borçla karşı karşıya kalıyorsun. Bugün yapılandırma yapsan hiç para kazanmayan işletmeci taksiti nasıl ödeyecek?) Elektrik su borçları talep ediliyor. Maaş sorumluluğu devam ediyor."