Gelecek Partisi Osmancık İlçe Başkanı Muzaffer Kara, yönetim kurulu ile yapmış oldukları görüşmede engellilerin sorunlarını İl Koordinatörü ve Seçim İşlerinden Sorumlu Rumi Bekiroğlu'na anlattıklarını ifade etti.

Gelecek Partisi Osmancık İlçe Başkanı Kara, konuya ilişkin açıklamasında ise şunları söyledi:

"Ülkede süreğen hastalığı veya engelli olan kişilerin genel nüfusun yüzde 12.29’unu oluşturduğunu “Bu hemen hemen 8,5 milyon kişi anlamına geliyor. Bilindiği üzere kamu kurumlarının personel ihtiyacı Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS)ile karşılanmaktadır. Diğer yandan 657 Sayılı Devlet Kanunu’nun 53. Maddesi uyarınca kurum ve kuruluşlar kanuna göre çalıştırdıkları personele ait kadrolarda %3 oranında engelli çalıştırmak zorundadır. Bu zorunluluğun yerine getirilebilmesi için iki yılda bir merkezi olarak Engelli Kamu Personeli Seçme Sınavı (EKPSS) yapılmaktadır. 2020 yılı merkezi sınav takviminde EKPSS TARİHİ, 26 Nisan iken, Kovid-19 salgını nedeni ile önce 20 Eylül, ardından da 11 Ekim olarak açıklandı. Ancak ÖSYM tarafından 8 Eylül’de yapılan açıklamayla EKPSS süresiz olarak ertelendi.Engelli kamu çalışanları 1 Haziran’dan bu yana kamu ve özel sektörde engelliler işlerinin başında; bilindiği gibi yoğun salgın günlerinde engelli kamu çalışanları idari izinli sayılmış,1 Haziran’da başlatılan normalleşme adımları kapsamında engelli çalışanlar da işlerine geri dönmüştü. Engelli personelin çalışabildiği koşullarda başka engelli personel adaylarının gireceği EKPSS’nin ertelenmesi çelişkili bir durumdur. Bütün merkezi sınavlar değişik tarihlerde de olsa yapılıyor olmasına ragmen; YKS, LGS, ALES gibi bir çok merkezi sınav salgın nedeniyle belirlenen takvimin dışına çıkmış olsa bile uygun olan başka tarihlerde gerçekleştirildi.Bu sınavlara katılmaya hak kazanan ve başvuru yapan engelliler de söz konusu sınavlara katıldı.Bunca merkezi sınavın yapıldığı ve dileyen engelli adayınında katıldığı bir ortamda EKPSS’nin süresiz ertelenmesi anlaşılmaz bir durumdur.

KPSS bile yapıldı; İlk kısımda belirtildiği üzere kamu kurumlarının genel personel ihtiyacını karşılamak üzere düzenlenen KPSS Eylül ayı içerisinde yapıldı.Ancak vatandaşlara tanınan kamu personeli adayı olma hakkı bu defa engelli vatandaşlara tanınmayarak engelliliğe dayalı ayrımcılık yapıldı. Birleşmiş Milletler Engellilerin Haklarına İlişkin Sözleşme’nin ayrımcılık maddeleri dikkate alındığında,ifade ettiğimiz sınav organizasyonları yapılırken EKPSS’nin yapılmamasına yönelik uygulamanın engellilerin dezavantajlı konumunu artıran ayrımcı bir uygulama olduğu aşikardır. Gelecek Partisi koordinatör ve seçim işleri sorumlusu Av. Rumi Bekiroğlu ile yapmış olduğumuz istişarede Engellilerin Topluma kazandırılması hususunda devletimizin biran önce bu konuda gerekli çalışmaların yapılarak Ülkemiz ve ilimizde vazgeçilmez değerlerimiz olan engelli adaylarının kanuni haklarını kullanmalarında ve önlerinin açılarak sınav gününün belirtilmesi ve belirsiz olan sınav günü konusunda yetkililerden bir açıklama beklediğimizi bildiririz. Bir an önce bu ayrımcı tutumdan vazgeçilmeli ve EKPSS için yakın bir tarih ilan edilip, belirtilen tarihe sınavın yapılması sağlanarak engelli sınav adaylarının mağduriyetleri giderilerek engelli işsizliğin önlenmesi sağlanmalıdır. Sosyal Medyada her gün yüzlerce engelli sorun ve çare bekleyişi (resimde görüldüğü üzere) aşikardır."