Osmancık İlçesi Güvercinlik Köyü'ndeki mera ıslah projesinin açılışına katılan Vali Çiftçi, hayvancılığın gelişmesi için meralara ihtiyaç olduğunu belirterek, "Çalışmanın başarıya ulaşması ile birlikte daha önceden 5-6 ton ot verimi elde edilirken bu 220-230 tonlara ulaşmış olacak. Bu da bu bölge açısından hayvancılığın gelişmesi açısından önemli rakamlardır." dedi.

Öte yandan Çorum'un sanayi, tarih ve turizmin yanı sıra tarım şehri olduğunun altını çizen Vali Çiftçi, "İlimiz gerek hayvancılık gerek bitkisel üretim olsun bunlardan yıllık olarak 4 milyar 275 milyon liralık tarımsal girdi sağlamış oluyor.

Bu rakamlarla beraber ilimizin milli ekonomiye gayri safi milli hasılaya sağlamış olduğu katkı açısından Türkiye'de 32. sıradayız. Bu manada Çorum'un hatırı sayılır bir yeri var tarım ve hayvancılık açısından" şeklinde konuştu.

Vali Çiftçi, mera ıslah projesinin hayırlı olması dileklerini ileterek, konuşmasında şunları ifade etti:

"Çorum'un toplam yüz ölçümü 12 bin 800 kilometre karedir. Bunu hektar olarak düşündüğümüzde 1 milyon 280 bin hektara karşılık geliyor. Bu geniş yüz ölçümümüzün yaklaşık 530 bin hektarı tarım yapılabilir alanlardan oluşuyor.

440 bin hektar alan ormanlık. Bu da ilimiz açısından düşünüldüğünde ilimizin yüz ölçümünün yüzde 35'ine tekabül ediyor. Bu alanlar içerisinde 63 bin hektar da meralık çayırlık vasıflı alanlarımız var.

Genel yüz ölçümü olarak düşünüldüğünde de yüzde 5.3'e karşılık geliyor. Bunlar ilimizin bir tarım memleketi olduğunu gösteriyor. İlimiz hem sanayi hem tarih ve turizm şehri bu rakamlar göz önünde bulundurulduğunda aynı zamanda baskın özelliği tarım şehri olması.

Tarım ve hayvancılık birlikte yapıldığına göre ilimizde yaklaşık olarak 255 bin tane büyükbaş hayvan var. 245 bin civarında da küçükbaş hayvan var. Hem küçükbaş hem büyükbaş hayvancılık açısından meraların ve çayırların önemi vazgeçilmez durumdadır. İlimiz gerek hayvancılık gerek bitkisel üretim olsun bunlardan yıllık olarak 4 milyar 275 milyon liralık tarımsal girdi sağlamış oluyor.

Bu rakamlarla beraber ilimizin milli ekonomiye gayri safi milli hasılaya sağlamış olduğu katkı açısından Türkiye'de 32. sıradayız. Bu manada Çorum'un hatırı sayılır bir yeri var tarım ve hayvancılık açısından.

Güvercinlik köyümüzde yaklaşık 363 dekarlık bir alan var. Burası mera açısından çayırlık alan açısından ıslah edilecek. Şu anda arazi düzenlenmeye başlanmış sürülmüş ekimi bakımı yapılacak gübrelenecek arpa ekilecek ilk sene böyle geçmiş olacak. İkinci sene bunların biçimi yapılacak ve tekrar altılı karışım şeklinde mera ve çayır bitkileri ekilecek.

Ardından üçüncü dördüncü ve beşinci senede bakımı yapılacak ot veriminin artışı için gerekli tedbirler alınacak ve mevcut durumun muhafazası sağlanacak.

Projenin başarılı olmasını canı gönülden arzu ediyorum. Çalışmanın başarıya ulaşması ile birlikte daha önceden 5-6 ton ot verimi elde edilirken bu 220-230 tonlara ulaşmış olacak. Bu da bu bölge açısından hayvancılığın gelişmesi açısından önemli rakamlardır. Emeği geçenleri tebrik ediyor ve teşekkür ediyorum."