YaylaHaber Çorum haber gazetesi

Çeltikte Rekolte Beklentisi 920 Bin Ton

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, 2016 hasat döneminde çeltikteki rekolte beklentisinin 920 bin ton, pirinç rekolte beklentisinin ise 552 bin ton olduğunu açıkladı.

Osmancık 11.07.2016, 09:57
banner2343
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, 2016 hasat döneminde çeltikteki rekolte beklentisinin 920 bin ton, pirinç rekolte beklentisinin ise 552 bin ton olduğunu açıkladı.
Tahılda üretim ve kullanım kayıplarının büyük boyutlarda olduğunu ifade eden Bayraktar, pirinçteki kullanım kayıp oranının yüzde 3,22 olduğunu ifade etti.
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, tahılda üretim ve kullanım kayıplarının büyük boyutlarda olduğunu bildirerek, "Bu üretim döneminde, yaklaşık 1,7 milyon tonu üretimde, 1 milyon tonu kullanımda olmak üzere 2,7 milyon ton tahılı kaybedeceğiz. Kaybın toplam tutarı 1,4 milyar lirası üretimde, 0,8 milyar lirası kullanımda olmak üzere 2,2 milyar liraya yaklaşıyor" dedi.
Bayraktar, yaptığı açıklamada, 2016 yılında, birinci tahmin verilerine göre, 20,5 milyon ton buğday, 6 milyon 750 bin ton arpa, 6,4 milyon ton mısır, 552 bin ton pirinç elde edilecek 920 bin ton çeltik, 300 bin ton çavdar, 225 bin yulaf, 123 bin 243 ton da tritikale, darı, kaplıca, mahlut, kuş yemi ve sorgum olmak üzere diğer tahıl üretimi yapılmasının beklendiğini belirtti.

SON YILLARDA AZALSA DA ÜRETİM VE KULLANIM KAYIPLARI HALEN YÜKSEK
Hala hasadı devam hububatta son yıllarda azalsa da üretim ve kullanım kayıplarının halen yüksek olduğunu vurgulayan Bayraktar, şunları kaydetti:
"Toplam 34 milyon 850 bin 243 tonluk bir tahıl üretimi yapılacağı tahmini var. Son açıklanan bitkisel ürün denge tablolarına göre, üretimde, buğdayın yüzde 5,5'i, arpanın yüzde 6'sı, mısırın yüzde 3'ü, çavdarın yüzde 1,3'ü, pirincin yüzde 1'i, yulafın yüzde 0,8'i, diğer tahılların yüzde 1,6'sı kaybediliyor. Kullanım kayıpları, pirinçte yüzde 3,22'yi, yulafta yüzde 2,98'i, çavdarda yüzde 2,96'yı, mısırda yüzde 2,91'i, buğdayda yüzde 2,82'yi, arpada yüzde 2,35'i, diğer tahıllarda yüzde 2,95'i buluyor. Tahıl üretiminin yüzde 5,05'i üretimde, yüzde 2,75'i kullanımda kaybediliyor. Bu oranlar dikkate alınarak yaptığımız hesaba göre, bu üretim döneminde üretilecek 34 milyon 850 bin 243 tonluk tahılın yaklaşık 1,7 milyon tonu üretimde, 1 milyon tonu da kullanımda olmak üzere 2,7 milyon ton tahıl kaybedilecek. Üretim ve kullanım toplamı olarak tahıllar içinde en fazla kayıp arpa ve buğdayda. Son verilere göre, üretilen arpanın yüzde 8,35'ini, buğdayın yüzde 8,32'sini, mısırın yüzde 5,91'ini, çavdarın yüzde 4,26'sını, pirincin yüzde 4,22'sini, yulafın yüzde 3,78'ini kullanamadan, üretim ve kullanımda kaybediyoruz. Üretim ve kullanımda kaybedilen buğday, son verilerdeki oranlar dikkate alınarak yapılan hesaplamayla, bu yıl 1,7 milyon tonu aşacak. Yaklaşık 560 bin tonu arpa, 380 bin tonu mısır olmak üzere 1 milyon ton buğday dışında tahıl kaybı olacak. Nüfusu 11,3 milyon olan Belçika 1,8, 10,9 milyon nüfuslu Yunanistan ve 8,6 milyon nüfuslu Avusturya 1,6 milyon ton, 18 milyonluk Şili 1,5 milyon ton, 16,9 milyon tonluk Hollanda 1,3 milyon ton buğday üretiyor. Bizim kaybettiğimiz buğday onların üretiminden fazla. Bu israfı durdurmamız lazım."

TAHILDA KAYBIN TUTARI EN DÜŞÜK FİYATLARLA BİLE 2,2 MİLYAR LİRAYA YAKLAŞIYOR
Kaybın ekonomik boyutlarının da büyük rakamlara ulaştığını bildiren Bayraktar, şöyle devam etti:
"Düşük vasıflı ekmeklik buğday, arpa, mısır ve Osmancık pirinci piyasa fiyatları, çavdar, yulaf ve diğer tahıllarda Toprak Mahsulleri Ofisi'nin satış fiyatlarını baz alarak yaptığımız hesaplamaya göre, buğdayda 0,9 milyar lirası üretimde, 0,5 milyar lirası kullanımda olmak üzere 1,4 milyar lirayı, arpada 0,3 milyar lirası üretimde, 0,1 milyar lirası kullanımda olmak üzere 0,4 milyar lirayı, mısırda yarıdan fazlası üretimde olmak üzere 0,3 milyar lirayı buluyor. Pirinç, çavdar, yulaf ve diğer tahıllarla birlikte rakam daha da büyüyor. Kaybın toplam tutarını en düşük fiyatlardan hesaplasak bile 1,4 milyar lirası üretimde, 0,8 milyar lirası kullanımda olmak üzere 2,2 milyar liraya yaklaşıyor. Bilimsel araştırmalara göre hasatta dane kaybı yüzde 3'ü geçmemeli. Oysa buğdayda yüzde 5,5, arpada yüzde 6 üretim kaybı var. Demek ki üretim kaybı en az yarıya indirilebilir. Bu durumda en düşük fiyatlarla hesaplandığında bile 0,7 milyar liralık bir kaybın önüne geçilmiş olur."

TARIM ALANLARININ SINIRINA GELİNDİ
Dünyada gıda güvencesini sağlanmasının gittikçe zorlaştığını, tarım alanların sınırına gelindiğini, bu aşamadan sonra verimliliği artırmadan üretim artışının pek de mümkün olamayacağına dikkati çeken Bayraktar, şu bilgileri verdi:
"795 milyon insan dünyada açlık çekerken, bu kadar büyük miktarlarda ürün kaybının izahı yoktur. Kaybedilen bu kadar tahılın yarısı kurtarılsa, milyonlarca insanın gıda güvencesi sağlanır. Yaz kış demeden, yağmurda çamurda, gecesine gündüzüne katarak üretim yapan çiftçimizin emeği kaybedilen her tahıl tanesiyle ziyan olurken, ülkemiz de milyarlarca liralık ekonomik kayba uğramaktadır."

KAYIPLARIN EN AZA İNDİRİLMESİ İÇİN YAPILMASI GEREKENLER
Hasat ve depolama safhasında meydana gelen kayıpların en aza indirilmesinin gerekli olduğunu bildiren Bayraktar, şöyle devam etti:
"Ülkemizde hasat işlemlerinin çoğunluğu biçerdöverlerle yapılmaktadır. Tarım arazilerimizde tohum ekim aşamasında arazi iyi tesviye edilip diğer teknik tedbirler de alınmak suretiyle, çiftçilerimizin büyük emek ve masrafla üretmiş oldukları ürünün, biçerdöverlerle hasadı sırasında meydana gelen tane ve sap kayıpları ile dane hasarları en aza indirmelidir. 34,85 milyon ton olan tahıl üretiminin 2,7 milyon tonunu kullanmadan kaybetme lüksümüz yoktur. Fevkalade yüksek bir rakam olan bu kayıpların en aza indirilmesi gerekir. Dane kayıplarını en aza indirmek, üretim safhasındaki israfı önlemek için;
Biçerdöverlerin ayar ve bakımları çok iyi yapılmalı,
Sadece operatör belgeleri olan sürücülere hasat yaptırılmalı,
Ürün sahibi hasat sırasında tarlasında bulunarak dane kayıplarını kontrol etmeli, sürücüyü uyarmalı, uyarıya uymayan operatörü en yakın Gıda, Tarım Hayvancılık ilçe veya il müdürlüğüne bildirmeli,
Hasat olgunluğuna gelmemiş ürünler kesinlikle hasat edilmemeli, hasat sırasında nem dikkate alınmalı, çiğ kalkmadan hasada başlanmamalı ve çiğ düşmeden hasada son verilmeli,
Biçerdöverlerin hassas ayarları ürünün cinsi, durumu dikkate alınarak tekniğine uygun yapılmalı,
Biçerdöverlerin ilerleme hızı, biçerdöverin özelliğine, arazinin yapısına, ürünün cinsine göre belirlenmelidir."

LİSANSLI DEPOCULUK GELİŞTİRİLMELİ
Ayrıca depolamada, ambar hastalık ve zararlılarıyla mücadelenin de önem taşıdığını bildiren Bayraktar, "Özellikle depolamadan kaynaklanan kayıpların en aza indirilmesi için lisanslı depoculuğun ve TMO tarafından uygulamaya konan emanet usulü alımların ülke genelinde yaygınlaştırılması gerekmektedir. Lisanslı depoculuğun yaygınlaşması, hububatta depolama kayıplarını en aza indirecek, aynı zamanda tarımsal üretim ve fiyatların istikrara kavuşmasını, sanayicinin istediği kalitede hammaddenin piyasada her an bulunabilirliğini de sağlayacaktır" dedi.

VERİMLİLİK ARTIRILARAK TAHIL ÜRETİMİ 50 MİLYON TON DOLAYLARINA ÇIKARILABİLİR
Kayıpları indirmenin yanı sıra tahılda üretimin de artırılması gerektiğini vurgulayan Bayraktar, sertifikalı tohum kullanarak, gübre başta olmak üzere kültürel işlemleri eksiksiz yaparak, sulama yatırımlarını tamamlayarak, çok uzun olmayan bir gelecekte verimliliğin yüzde 40-50 artırılabileceğini ve üretimin 34,85 milyon tondan rahatlıkla 50 milyon ton dolaylarına çıkarılabileceğini belirtti. Bayraktar, sulama yapılarak nadas alanlarının daraltılması, tarım dışına çıkarılmış alanların yeniden tarıma kazandırılmasıyla tahıl üretiminin 50 milyon tonun bile üzerine yükseltilebileceğinin unutulmaması gerektiğini, bu durumda Türkiye'nin içinde bulunduğu bölgenin hububat ambarı olacağını ve milyarlarca dolarlık ihracat yapabileceğini bildirdi.
Kaynak: Çorum Yayla Haber Gazetesi
Yorumlar (0)
banner2389
banner2390
banner2394
banner2399
25°
açık
banner2400
banner2402
Namaz Vakti 15 Mayıs 2021
İmsak 03:32
Güneş 05:17
Öğle 12:42
İkindi 16:36
Akşam 19:56
Yatsı 21:34
Puan Durumu
Takımlar O P
1. Beşiktaş 39 81
2. Galatasaray 39 81
3. Fenerbahçe 39 79
4. Trabzonspor 39 68
5. Sivasspor 39 62
6. Hatayspor 39 61
7. Alanyaspor 39 57
8. Karagümrük 39 57
9. Gaziantep FK 39 55
10. Göztepe 39 51
11. Konyaspor 39 49
12. Rizespor 39 48
13. Kasımpaşa 39 46
14. Malatyaspor 39 45
15. Başakşehir 39 45
16. Antalyaspor 39 43
17. Kayserispor 39 41
18. Erzurumspor 40 40
19. Ankaragücü 39 38
20. Gençlerbirliği 39 38
21. Denizlispor 39 28
Takımlar O P
1. Adana Demirspor 34 70
2. Giresunspor 34 70
3. Samsunspor 34 70
4. İstanbulspor 34 64
5. Altay 34 63
6. Altınordu 34 60
7. Ankara Keçiörengücü 34 58
8. Ümraniye 34 51
9. Tuzlaspor 34 47
10. Bursaspor 34 46
11. Bandırmaspor 34 42
12. Boluspor 34 42
13. Balıkesirspor 34 35
14. Adanaspor 34 34
15. Menemenspor 34 34
16. Akhisar Bld.Spor 34 30
17. Ankaraspor 34 26
18. Eskişehirspor 34 8
Takımlar O P
1. Man City 36 83
2. M. United 36 70
3. Leicester City 36 66
4. Chelsea 36 64
5. Liverpool 35 60
6. West Ham 35 58
7. Tottenham 35 56
8. Everton 35 56
9. Arsenal 36 55
10. Leeds United 35 50
11. Aston Villa 35 49
12. Wolverhampton 35 45
13. Crystal Palace 35 41
14. Southampton 35 40
15. Burnley 35 39
16. Newcastle 36 39
17. Brighton 35 37
18. Fulham 35 27
19. West Bromwich 35 26
20. Sheffield United 35 17
Takımlar O P
1. Atletico Madrid 36 80
2. Real Madrid 36 78
3. Barcelona 36 76
4. Sevilla 36 74
5. Real Sociedad 36 56
6. Real Betis 36 55
7. Villarreal 36 55
8. Celta de Vigo 36 50
9. Athletic Bilbao 36 46
10. Granada 36 45
11. Osasuna 36 44
12. Cádiz 36 43
13. Levante 36 40
14. Valencia 36 39
15. Deportivo Alaves 36 35
16. Getafe 36 34
17. Huesca 36 33
18. Real Valladolid 36 31
19. Elche 36 30
20. Eibar 36 30
Arşiv

Gelişmelerden Haberdar Olun

@