İlçede yangınların en aza indirilmesi hatta yaşanmamasını istediklerinin altını çizen İbrahim Keleş, anız yakmanın çevreye ve toprağa verdiği zararlardan da bahsetti.

Osmancık'ta çeltik hasadının olduğu şu günlerde Osmancık İtfaiye Müdürlüğü olarak ilçe üreticilerine bol ve bereketli kazançlar dilediklerini ifade eden Keleş, açıklamasında şunları dile getirdi:

"Çiftçilerimizin kısa sürede toprak hazırlığını tamamlamak, toprak işlemede kolaylık sağlamak, hastalıklarla ve zararlılarla mücadele edebilmek, yabancı otla mücadele etmek, bitki artıklarını en ucuz maliyetle ortadan kaldırmak, amacı ile anız yakılmaktadır.

Anız yakmanın bir çok zararı görülmüştür. Anız yangınları toprak içerisindeki faydalı canlıların ve topraktaki organik maddenin yanarak yok olmasına neden olur.

Aşırı duman nedeniyle trafik kazalarına, orman yangınlarına, yerleşim yerlerinin yanması nedeniyle maddi ve manevi zararlara yol açar. Osmancık İtfaiyesi olarak her türlü tedbirlerimizi alsak da İlçe sakinlerimize de büyük görevler düşmektedir. Öncelikle toplumsal bilincin sağlanması adına Anız yakmanın zararları ve tehlikeli yangınlar çıkarma risk doğurduğu anlatılmalıdır. 2872 Sayılı Çevre Kanunu kapsamında, anız yakanlara idari para cezası verilmektedir.

Ayrıca anız yakma fiilinin orman ve sulak alanlara bitişik yerler ile meskun mahallerde işlenmesi durumunda ise bu ceza beş kat arttırılmaktadır."