Doğada huzur bulduklarını söyleyen Çapar çifti, arıcılığı severek yaptıklarını ifade ederek, hem aile ekonomisine katkıda bulunduklarını hem de organik bal üreterek hemşehrilerine sunmanın sevincini yaşadıklarını belirtti.

Arı, bal, polen ve propolis satışıyla da ilgilenen Çapar çiftinin 100 kovan arısı bulunuyor. Arıcılıkta üçüncü yıllarını geride bırakan çift, hobi olarak başlayıp şimdi profesyonel arıcı sayılacak seviyede olduklarını dile getirerek, arıcılık hakkında şu bilgileri verdiler:

ARILARIN FAYDALARI

“Genelde doğrudan onlardan gelen ürünlere dayalı olarak ölçülür. Bal, tabi ki en popüler olanlarıdır. Arılar, çiçek açan bitkilerden nektar veya iğne yapraklı ağaçlardan tatlı öz su toplar ve suları bal midelerinde depolar. Toplananlar, kovandaki bal peteğinde saklanır ve de kovan arıları tarafından işlenip kurutulur. Sadece su içeriği yüzde 18’in altında ise bal toplanabilir ve yılda en fazla dört kere yapılır.

‘KAHVALTILARIMIZIN ŞİFA DOSTU BAL’

Bal ise; biz arıcılar tarafından bal süzme makinesi kullanılarak toplanır. İlk olarak çerçeveleri içindeki bal peteklerinden bal mumu örtüler çıkarılır ve bal süzme makinesine konulur. Bal süzme makinesindeki santrifüj güç, gözleri bozmadan balı onlardan çıkarır. Biz arıcılar daha sonra bal peteklerini bal kovanına geri koyarız. Makineden akan bal, bir kapta toplanır ve birkaç kez bir elekten geçirilerek artık herhangi bir mum veya propolis artığı (arı tutkalı) içermediğinden emin olunur. Daha sonra bal, bal şişelerine konulur ve de hava kabarcıkları ve ufak mum parçacıkları yüzeye çıkabilsin diye birkaç gün dinlendirilir.

‘POLEN İSE BİR BAŞKA POPÜLER ÜRÜNDÜR’

Tüm bitkiler polen üretir, arı bunları çiçekleri ziyaret ederken toplar, nektar ile zenginleştirir ve arı kovanına taşır. Yıl içinde tek bir arı kolonisi, 30 ila 60 kilogram arasında polen toplar. Arıcılar, bunu toplamak için kovanın girişine bir polen kapanı yerleştirir. Polen, genelde bir beslenme takviyesi olarak kullanılır. Polen; vitaminler, mineraller ve proteinler açısından zengindir. Bağışıklık sistemini zenginleştirir ve zihinsel kapasiteyi artırır.

‘ARI TUTKALI OLARAK DA BİLİNEN PROPOLİS, BİR BAŞKA ÖNEMLİ ARI ÜRÜNÜDÜR’

Arılar, farklı bitkilerden reçine toplar, bunları kapatıcı olarak kullanarak kendilerini bakterilerden ve mantarlardan korumak üzere bunları arı kovanına getirir.

Bir arı kolonisinin yılda 50 ila 500 gram reçine kütlesi toplama becerisi vardır. Propolis, birçok tıbbi üründe kullanılır. Anti-inflamatuvar etkiye sahip olduğundan ve bağışıklık sistemini güçlendirdiğinden doğal bir antibiyotiktir. Aktif bileşeni, insanlara bir kapsül içinde, tıbbi bir merhem, krem veya bitki içeceği olarak sunulur.

Ancak belki de en değerli arı ürünü, arı sütüdür. Sadece genç işçi arılar tarafından üretilir ve de baldan, polenden ve bu arıların kendi bez salgılarından yapılmıştır. Arı sütünü sadece kraliçe arı yiyebilir ve bu ona kolonisinden 50 kat daha uzun bir ömür sağlar. Bu nedenle kraliçe arı, performansın ve dinçliğin yanı sıra canlılığın da sembolüdür. Arı sütü, ilaç endüstrisinin yanı sıra kozmetik endüstrisinde de kullanılır. Virüse dayalı enfeksiyonlar için doğal bir deva olarak kullanılabilir ve canlandırıcı bir etkisi vardır.

‘BAL ARACIDAN DEĞİL, ARICIDAN ALINIR’

Tüketiciler olarak çevremizin durumu üzerinde bir etkimiz var. Daha bilinçli bir şekilde yerel olarak alışveriş yaptıkça, biyolojik olarak çeşitli tarım için daha fazla çalışmış oluruz. O nedenle arada sırada alışveriş sepetinizi kontrol edin. “Gerçek Bal” olduğundan emin olduğunuz balları satın alarak arıcıları destekleyin. Arıcılar organize olmuş durumdadır ve de çiftçiler, kimya endüstrisi ve politika yapıcılar ile sürekli bir iletişim halindedir. Bu seviyede, arılar için çok fazla iyi iş yapabilirler” ifadelerini kullandı.

Adem Çapar ve ev hanımı eşi Bahar Çapar, Osmancık’ta elde edilen her derde deva küçük büyük herkesin faydalanması gereken organik bal temin etmek isteyenlerin Yeni Mahalle Çınaraltı Sitesi Yiğit Erkek Kuaför’ünden veya 0544 642 97 41 nolu telefondan irtibata geçilerek temin edebileceklerini bildirdiler.