1995 yılında başlayan Türkiye’nin pirincini araştırma ve üretimi artırma çalışmaları 1997 yılında sonuçlandı.
            Trakya tarımsal araştırma enstitüsünün Ülkemizin bütün pirinç ekim alanlarında denediği çeltik tohumları içerisinde TR 427 kod numaralı olan çeltikten en verimli sonuç alındı.
            Çalışmanın en ilginç yönü ise TR 427 nin en sağlıklı  ve verimli sonucu Osmancık denemesinde alması olarak kayıtlardaki yerini aldı.  
            Netice olarak çalışmalar 1997 yılında sonuçlandığı için Türkiye’nin pirincine “Osmancık 97” adı verildi.
            Aradan geçen 15 yıllık süre içerinde Türkiye’de çiftçinin %80  tercih ettiği Osmancık 97 sayesinde pirinç üretimi %100 e yakın arış gösterdi.
            Terme’den Gönen’e Biga’dan Uzunköprü’ye kadar Osmancık 97 Türkiye’nin pirinci oldu.
 
*          *          *
 
            Böylece Türkiye’de ilk kurulmuş olan çeltik fabrikasının şöhretini uzun yıllar kullanan Tosya için pirinçte panik içeren yıllar başlamış oldu.
            Konuyu sağlıklı  olarak irdelemek ve etüt etmek gerekirse Açık ve net Tosya’da pirinç ekimi hemen yok olma aşamasındadır.
            Pirinç düz ovada ekilir.
            Oysa ki; Tosya dağlık bir bölge olup Devrez çayı kenarına serpiştirilmiş 2-3 dönüm arazide sınırlı bir üretim söz konusudur.
            Sadece Ortalıca beldesi  ve çevresinde yapılan üretim Türkiye üretiminin ancak % 0.5 i kadardır.
            Pirinç arazisinin Osmancık’ın ancak % 10 u kadar bir alanı kapladığı Tosya’da satılan pirinçler hemen her gün 10-15 ton pirinç Osmancık’tan gitmekte ve Tosya adı altında pazarlanmaktadır.
            Bu durum açık ve net haksız kazancı ifade etmekte ve ticaret hukukuna aykırı bir durum ortaya çıkmaktadır.
            Çünkü Türkiye’de Tosya adı ile ifade edilen bir pirinç markası ve türü yoktur.
            Baldo, Osmancık, Riba, Bersane vb. markalar tescilli olup bu isimler adı altında ambalajlama yapılması ve pazarlanması doğrudur.
Bu türlerden herhangi birinin Tosya adı altında ambalajlanması ve pazarlanması ise yanlış olup ticari suç olarak değerlendirilmesi gerekir..
            Buna rağmen son yıllarda ambalajlarında Tosya pirinci damgasını taşıyan firmalar türemeye başlamıştır.
            Türk patent enstitüsü ve Ticaret bakanlığı duruma ivedi olarak el koymak ve cezai yaptırımlarda bulunmak zorundadır.
            Türkiye’nin neresinde üretilirse üretilsin Osmancık pirincini Osmancık adı altında pazarlamak ve tüketiciye bu isimle sunmak ticari yasalar ve etik gereğidir.
 
*          *          *
 
            Bütün bu bilgiler ışığında Tosya’da olmayan pirince patent almak için bir çalışma başlatılmış ve çalışmalarda sona gelinmiş.
            Osmiad, Ogiad ve Osmancık Ziraat Odası,Çorum Ticaret Odası ve İlçe Tarım Müdürlüğüne  çağrıda bulunuyorum
            İvedi olarak hukuksal mücadele başlatılmalı ve olmayan pirince patent alma çalışmaları engellenmelidir.
            Ayrıca Osmancık’ta üretilen Osmancık pirincinin Tosya’da tezgahlarda Tosya pirinci olarak satılması ile ilgili de hukuksal mücadelenin çapı genişletilerek gerekli denetimlerin yapılması sağlanmalıdır.
            Türkiye’nin markası olan Osmancık 97 isimli tescilli bir marka var olduğu halde bu marka üzerine çakma markalar üretmeye hiç bir kurum ve kuruluşun hakkı olmayıp ayrıca bu durum etik dışı bir davranıştır.    
            Ulusal ve uluslararası alanda lezzeti ile tüketiciler tarafından yoğun ilgi gördüğü ve adının Tosya olduğu iddia edilen pirinç açık ve net Osmancık’ta üretilen Osmancık pirincidir.
            Buna rağmen Tosya’da üretildiği iddia edilmekte ve patent almak için çalışmalar yapılmaktadır.
            Yapılan çalışmalar kapsamında Tosya Belediye Başkanlığı makamında bir toplantı gerçekleştirilmiş ve toplantıya Tosya Kaymakamı Mehmet Türköz,Tosya Belediye Başkanı Kazım Şahin,Tosya Ziraat Odası Başkanı Ahmet Akdiken,Tosya İlçe Tarım Müdürü Ali Gümüş ve Tosya Belediye Kültür Müdürü Erdal İpoğlu katılmıştır.
            Toplantıda yapılan konuşmalarda,Tosya’da binlerce kişinin direkt veya dolaylı olarak geçim kaynağı olan ve Tosya’nın tanıtılmasına çok büyük katkılar sağlayan Tosya’da üretilen pirinç çeşitlerine patent almak için yapılan çalışmalarda sona gelindiğini  ifade edilmiştir.
            Tosya’da binlerce kişinin pirinç tarımı ile uğraştığı bilgisi doğru değildir.  
            Yapılan konuşmalarda’’Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Türkiye'nin ilk çeltik fabrikasının Tosya’ya kurulması için 1925 yılında talimat verdiği ifadesi vurgulanmıştır.
             Bu bağlamda Türkiye  genelindeki Tosya pirincinin tarihi değer ve önemini en güzel şekilde ortaya koymaktadır denilmektedir.
            Tosya pirincinden yapılan yemeklerin eşsiz bir lezzete sahip olduğu belirtilerek Tosyalı üreticilerin 'Beyaz Altın' dedikleri, Devrez Çayı kenarında ki bereketli topraklarda yetişen Tosya pirinci, lezzeti ile diğer pirinçlere oranla çok daha farklıdır.
            Tosya pirincinin, yetiştiği coğrafya avantajlarını da arkasına alarak, özellik, kalite ve lezzet açısından kendine has bir marka olduğu iddia edilmektedir.
 
*          *          *
 
            Sayın yetkililerin bu garip çabası neticesinde Tosya pirincinin resmi patentinin bulunmadığı, Türkiye böyle bir çeltik tohumunun var olmadığı ve dolayısı ile bir marka olamayacağı göz ardı edilmiştir.
            Tosya’da atalardan miras kaldığı iddia edilen Tosya pirinç çeşitlerine patent almak için çalışmalar yapıldığı belirtilmektedir.  
            En kısa süre içerisinde bu lezzet tanelerine patent alarak Tosya pirinci ismini kalıcı ve resmi bir hale getireceği ifade edilmiştir.
            Tosya’da düğmeye basılan bir garip patent çalışması neticede çakma bir sonuç doğuracaktır.
            Tosya’da olmayan, üretilmeyen ve Osmancık’tan giden Osmancık pirincine orada Tosya adının  verilmesi mevcut bir gariplik olup etik değildir.
            Yanlış hesabın Bağdat’tan dönmesi için hukuki mücadele başlatılmalıdır.
            Bu gariplik üzerine bir de patent almaya çalışılması ise marka üzerine marka gibi ucube bir durum ortaya çıkaracak  ve Nasreddin Hoca fıkralarına benzer acaip bir durum oluşacaktır.
            Tosyalı yetkililer Osmancık pirincine karşı ille de bir marka ve patent arzuluyorlarsa öncelikle Tosya’da satılan Osmancık pirincinin Tosya adı altına pazarlanmasına engel olmalıdırlar.
Bu durum emeğe saygı açısından kaçınılmaz olup ticaret yasalarına da uygun olacaktır.
Sonra bir Üniversite yada Trakya tarımsal araştırmalar enstitüsü ile işbirliği yapılmalı Tosya için uygun bir tohum belirlenmeli, denemeler sonucunda Tosya markası için Türk Patent enstitüsüne başvuruda bulunulmalıdır.
Aksi halde Osmancık pirinci üzerine patent almak yukarıda özetlemeye çalıştığım üzere çakma bir sonuç doğuracaktır.