Düzenlenen törene Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Milli Savunma Bakan Yardımcısı Muhsin Dere, MKE AŞ. Genel Müdürü Yasin Akdere, Sungurlu Kaymakamı Fatih Görmüş, siyasi parti temsilcileri, oda başkanları, muhtarlar ve çok sayıda vatandaş katıldı.

ÇORUM UN SAVUNMA SANAYİSİNDE AĞIRLIĞI ARTIRIYORUZ

Miting için Çorum'da bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Savunma Sanayi alanındaki Sungurlu'ya yapılacak fabrikalarla ilgili açıklamada bulundu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan "Çorum’u Savunma Sanayiinde öne çıkan merkez haline getiriyoruz. Sungurlu OSB’de 6 milyarlık bir bedelle barut, fişek ve kapsül olmak üzere 3 ayrı fabrikadan oluşan savunma sanayi yatırımı yapıyoruz." şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan daha sonra Sungurlu OSB'ye canlı bağlanarak 5 fabrikanın temelini attı.

"TÜRKİYE’DE TEK SEFERDE TEMELİ ATILAN İLK SAVUNMA SANAYİ YATIRIMI"

Törende konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, “Sungurlu’da aslında bugün 5 fabrikanın temeli atılacak. Barut Fabrikası, barutun ham maddesi Nitrogliserin Fabrikası ve Nitroselüloz Fabrikası, Fişek Fabrikası ve Kapsül Fabrikası. 6 milyar yatırım tutarına sahip, Türkiye'de tek seferde temeli atılan ilk Savunma Sanayi yatırımı'' dedi.

"2 BİN 500 KİŞİ İSTİHDAM EDİLECEK"

Bakan Varank, “Burada bütün fabrikalar tamamlandığında 2 bin 500 hemşehrimiz istihdam edilecek. Bu kalemlerde Türkiye’nin ithalatı 200 milyon Euro. Bu 200 milyon Euro'da memleketimizde, ülkemizde kalmış olacak. Bizde hayırlı uğurlu olsun diliyoruz” ifadelerini kullandı.

NİTROGLİSERİN, NİTROSELÜLOZ VE KÜRESEL BARUT ÜRETİM TESİSLERİ YATIRIMLARI

Yatırım, GOLDFORCE Savunma Sanayi AŞ. tarafından yapılacak olup savunma sanayiine yönelik küresel barut ile küresel barut imalatında girdi olarak kullanılan nitroselüloz ve nitrogliserin üretimine yöneliktir.

Kapasiteler 1,500 ton/yıl küresel barut, 1.200 ton/yıl nitroselüloz ve 300
ton/saat nitrogliserin olarak planlanmıştır.
Yatırımın 1 inci Aşamasının Mayıs 2023’te açılmış olması planlanmaktadır. Yatırım
süresi 60 ay ve sabit yatırım tutarı 204 milyon € olarak öngörülmektedir.
Beyaz yaka istihdam 36 olmak üzere toplam 850 personel istihdam edilecektir.
Yatırım, cari açığın azaltılmasına yıllık 66,5 milyon € katkı sağlanacak olup yıllık ortalama 41,9 milyon € katma değer yaratılacaktır.
Üretimde yedilik oranları tüm ürünler için %100 yedi olarak sınıflandırılabilecektir.
Nitroselüloz ve nitrogliserin için %100

Küresel Barut Üretiminde 5,56 mm ve 7,62 mm fişekler için %99,84, 9,19

tabanca fişekler için %99,87 ve 12,7 mm ve 20 mm fişekler için %99,86