Günümüzde yapılan spor çeşitliliği ve spor yapanların sayısı artıkça ön çapraz bağ (ÖÇB) yaralanma sıklığı giderek artmaktadır. ÖÇB zedelenmeleri tedavi edilmediğinde dizde ciddi stabilitekaybı ve erken dejeneratif değişikliklere neden olmaktadır. Bu nedenle tedavilerinde cerrahi tedavilerle birlikte rehabilitasyon protokollerinin de ciddi önemi vardır. Ön çapraz bağ uyluk kemiği ve baldır kemiği arasında bulunur ve kemikler arası kayma sırasında hareketi kontrol eder. Bunun yanında, dize etkiyen rotasyonel kuvvetleri de kontrol eder. ÖÇB diz ekleminde en fazla yaralanan bağdır. Amerika Birleşik Devletleri’nde yıllık yaklaşık 200.000 ÖÇB yaralanması meydana gelmekle birlikte, bu yaralanmaların %70’inin sportif aktiviteler sırasında oluştuğu gösterilmektedir. Temas olmadan oluşan ÖÇB yaralanmaları tüm yaralanmaların %70-84’üdür ve bu yaralanmalar sıçrama sonrası düşüş, ani durma ve dönme hareketleri içeren sporlarda daha fazla görülmektedir. Futbol sırasında oluşan yaralanmalar tüm yaralanmaların %53’ ünü kapsamaktadır. Bunun yanında kayak ve jimnastik sporu ile uğraşan kişiler de ÖÇB yaralanmaları açısından büyük risk taşımaktadır. Yaralanmalar en fazla 15-45 yaş aralığında görülürken, yaralananların büyük çoğunluğu 25 yaş altındaki sporculardır. Yaralanmalar ani şekilde yön değiştirme, ani durma ile kombine kesme manevraları, sıçrama sonrası yere düşüş, ayak yerde sabitken ve diz tam düz iken dönme hareketleri sırasında oluşur.

Ön Çapraz Bağ Yaralanmalarına Neden Olan Risk Faktörleri

Çevresel faktörler, hava şartları, zemin, ayakabbı, anatomik yapılar, eklem yapısı ve esnekliği, kilo, yetersiz kas aktivasyonları etkiler.

Ön Çapraz Bağ Yaralanması Sonrası Tedavi

Cerrahi ve cerrahi olmayan konservatif tedavi yöntemleri kullanılır. Fizik tedavi rehabilitasyon programını doktor ve fizyoterapist iş birliğiyle gerçekleştirilir. Cerrahi yöntemde vücuttan veya dışarıdan tendon ile öçb tamiri gerçekleştirlir. Cerrahi sonrası da fizik tedavi programı uygulanır.