Vali Mustafa Çiftçi ise, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından verilen Oğuzlar Cevizi Coğrafi İşaret Tescil Belgesini, Oğuzlar Ceviz Üreticileri Tarımsal Birliği Başkanı Oğuz Hantal’a teslim etti.

Çorum Valiliği tarafından yapılan açıklamada Oğuzlar Cevizi ile ilgili şu bilgilere yer verildi;

Çorum ve ilçelerine has olan leblebi, İskilip Dolması, İskilip Turşusu’ndan sonra Oğuzlar Cevizi de Coğrafi İşaret Tescil belgesi almıştır.

İlimizin marka değeri ve tanıtımının yanı sıra ilimize yapmış olduğu katma değer bakımından da önemli bir gelişmedir.

Oğuzlar Cevizi

Türk Patent Enstitüsü tarafından 13.03.2020 tarihinde Oğuzlar Cevizi Oğuzlar Ceviz Üreticileri Tarımsal Birliği tarafından Coğrafi İşaret Tescili almıştır.

Coğrafi işaret sayesinde; Oğuzlar cevizini üreten veya işleyen yahut tedarik zincirinde yer alarak ürünün tescile konu özelliklerini etkileyen bir işlem yapan kişiler söz konusu faaliyetlerini, tescilin bültenden yayınlandığı tarihten itibaren 6 ay içerisinde tescil ettiren Oğuzlar Ceviz Üreticileri Tarımsal Birliğine bildirmesi gerekmektedir.

Oğuzlar Cevizinin Geçmişi ve Yapısal Özellikleri

Üç yüz yıldan fazla geçmişi olduğu tahmin edilen Oğuzların yerli cevizi olduğu bilinmektedir. Oğuzlar cevizi yıllardır Aliağa olarak tanınmaktadır.

Oğuzlar cevizi; Aliağa cevizinden alınan kalemlerle diğer ceviz ağaçlarına aşılanarak elde edilen bir ceviz çeşididir.

Oğuzlar cevizinin tescil çalışmaları Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü tarafından 2008 Şubat ayında ‘Oğuzlar 77’ adı altında üretim izni alınmıştır. Ceviz tescil çalışmaları 2010 Nisan ayında tamamlanmış olup, Oğuzlar 77 adı altında tescillenmiştir.

Oğuzlar Cevizinin Genel Özellikleri

1- Periyodisite görülmez (her yıl ürün verir).

2- Adaptasyon kabiliyeti yüksektir.

3- 510 m ile 1200 m rakıma kadar değişen yükseklikte yetiştiriciliği yapılmaktadır.

4- Aşı tutma oranı yüksektir.

5- Erken verime yatar. Aşılı fidanlar 3.yıldan sonra verim vermeye başlar.

6- Yan dal hakimiyeti fazladır. Yan dallarda meyve verimi yüksektir.

7- Depo şartlarında açık rengini uzun süre muhafaza eder.

8- 15-20 yaşlarında bir ceviz ağacı ortalama 25 kg ceviz verilmektedir.

Oğuzlar Cevizi Üretimi ile İlgili Sayısal Veriler

İlçedeki Ağaç Sayısı: 180 bin

Oğuzlar Ceviz Üreticileri Tarımsal Birliği Verilerine Göre Çevre İlçelerdeki Ağaç Sayısı: 180 bin

Yıllık Üretim: 4 bin ton

İlçeye Katkısı: 80 milyon TL

Cevizin İşletme Şekli: Cevizli sucuk (Köme), Reçel, Sofralık

Komşu İlçeler Dodurga, Laçin, Osmancık, İskilip, Uğurludağ ve Çorum merkezde 200 bin civarinda Oğuzlar Cevizi olduğu tahmin edilmektedir. Çorum’da toplam tahmini 20 bin ton Oğuzlar cevizi üretilmektedir.