Geçen yıl ne demiştik “Çorum için 2013'ün en önemli gündemi nüfus olmalı” Sanırım Çorum meseleyi doğru okumuş. 
Hatırlarsanız 2011 verileri açıklandığında ilimizdeki nüfus artış hızı binde -1,5 olarak gerçekleşmişti. Bu azalış Çorum’un geleceği için çok parlak sinyaller vermiyordu. İlerleyen yıllarda bu durumun Çorum için ciddi sorunlara neden olabileceği endişesi vardı. 2012 verileri bu endişeleri iyice arttırmış ve Çorum’un 2012 yılı nüfus artış hızı binde -8,6 olarak gerçekleşmişti. Bu durum Çorum’u, Türkiye genelinde nüfus artış hızı sıralamasında sondan dördüncü yapıyordu. Yine TUİK istatistiklerine göre, nüfus artışı ile ilgili sorunlara yönelik tedbirler alınmaması durumunda ise 2023’ün Çorum’unu, Türkiye’nin en yaşlı orta yaş nüfusuna sahip ikinci il olması gibi bir tehlike bekliyordu.
Ve geçtiğimiz hafta TUİK yeni verileri açıkladı. Bu verilere göre, öyle tahmin ediyorum ki ben dahil çoğu kimse için, sürpriz olacak bir sonuçlar vardı. Bir önceki yıl binde -8,6 olarak gerçekleşen nüfus artış hızı 2013’te binde 4 olarak gerçekleşiyordu. 
Bu ne demek: Bir yılda totaldeki nüfus artış hızı binde 12,6. 
Peki Türkiye ortalaması kaç?
Türkiye ortalaması artış hızı bir önceki yıla göre binde 1,7 olarak gerçekleşmiştir. Bu oran karşısında binde 12,6, hiç de yabana atılacak bir oran değildir.
Bu oran, Türkiye’de ki birçok ilden daha yüksektir. Hatta ve hatta en çok göç aldığı düşünülen Türkiye’nin üç büyük şehrindeki orandan bile yüksektir. TUİK verileri incelenecek olursa (http://www.tuik.gov.tr/HbGetirHTML.do?id=15974) 2013 yılında nüfus artış hızı, İstanbul’da binde 5, Ankara’ da binde 0,8, İzmir’de binde 3,7 olarak gerçekleşmiştir. Diğer şehirlerden de örnekler vermek gerekirse; artış hızı Samsun’da binde 8, Sakarya’da binde 3,3, Aydın’da binde 7,2, Çanakkale’ de binde 2,5, Mersin’de binde 4,6 olarak gerçekleşmiştir.
Peki ne oldu da, negatifte seyreden nüfus artış hızı birden bire böylesine artış gösterdi? 
Bence çok fazla düşünmeye gerek yok. Demek ki Çorum ile ilgili uygulanan sosyo-ekonomik stratejiler ve politikalar olumlu sonuçlar vermeye başladı. Kamu ve özel sektörlerin çalışmaları, belediyelerin hizmetleri,  siyasetçilerin çalışmaları, üniversitenin çalışmaları olumlu sonuçlar vermeye başladı. Tabi Medyanın konuya olan yakın ilgisi ve takibi de göz ardı edilmemeli. Çorum’da bugün işsizlik Türkiye ortalamalarının çok çok altındaysa, ihracat verileri yüzleri güldürüyorsa, insan odaklı sosyal belediyecilik hizmetlerinde Türkiye’ye örnek gösterilebiliyorsa, üniversitesi yüzde yüz doluluk oranlarına ulaşabiliyorsa, Çorum’da bazı politikalar doğru demektir. 
Çorum daha iyilerini yapamaz mı?
Elbette yapabilir. Yeter ki birlik ve beraberlik içerisinde hep beraber, Sayın Erdem Çenesiz’in deyimiyle, Çorum için akıl teri dökerek çalışalım. Bu arzulu çalışmalar devam ederse, önümüzdeki yıllarda Çorum’u çok daha güzel günlerin bekleyeceğini hep beraber umut edebiliriz. Bakın dikkat edin “çalışmalar devam ederse” diyorum. 
Sonuç olarak nüfusun artış yönünde gerçekleşmesi hususunda, konuyla ilgili uygulanan strateji ve politikalar başarılı olmuştur. İNŞAALLAH önümüzdeki yıllarda da bu başarılar devam eder ve bizler de böyle güzel yazılar yazmaya devam ederiz. 
Daha güzel Çorum için gevşeklik göstermeden, rehavet içerisine girmeden çalışmak dileğiyle hepinize saygılar sunarım…