Çorum Tarım ve Orman İl Müdürü Orhan Sarı, “Elma üretiminin ana zararlısının Elma iç kurdu (Cydia pomonella) olduğunu doğru zaman, doğru ilaç ve doğru yöntemle mücadele yapılmadığında büyük verim kayıplarının yaşanabileceğini belirtti. Elma iç kurdu başta elma olmak üzere armut, ayva, ceviz ağaçlarının en önemli zararlısıdır. Doğrudan meyvelerde zarar yapan larvalar, meyveleri delerek içlerinde galeriler açmakta, etli kısmını ve çekirdek evini yiyerek pislikler bırakmaktadır.  Bütün bunların sonucu olarak meyvelerin dökülmesine, ağaçta kalabilen kurtlu meyvelerin ise niteliğinin bozulmasına ve dolayısıyla elmanın piyasadaki değerinin düşmesine neden olmaktadır. Mücadele yapılmayan bahçelerdeki zarar %60-100 olabilmektedir. Ülkemizde elma üretim bölgelerinin her yerinde bulunmaktadır” dedi.

İl Müdürü Sarı, elma iç kurduna karşı doğru zamanda mücadele yapılabilmesi amacıyla merkez ve ilçelerde 3 adet Elektronik Tahmin ve Erken Uyarı İstasyonu kurduklarını, arazide eşeysel tuzaklar asıldığını ve fenolojik gözlemlerler yapıldığını belirtti.  İstasyonlardan ve araziden elde edilen verilerin teknik personeller tarafından değerlendirildiğini böylece elma iç kurdunun mücadele zamanını tespit ederek üreticilere basın, ilan, kısa SMS ve anonslarla duyurduklarını belirtti.

Bütün bu bilgiler ışığında elma iç kurdu zararlısında mücadele zamanının geldiğini, 2022 yılı Tahmin ve Erken Uyarı çalışmaları doğrultusunda Elma İç Kurduna karşı 1. döl 1. İlaçlamaya başlanması gerektiğini belirterek üreticilerin ürünlerinde verim ve kalite sorunlarının yaşanmaması için mutlaka bu uyarılara dikkat etmelerini istedi. İkinci ve gerekiyorsa üçüncü ilaçlama için de ayrıca bilgilendirme yapacaklarını ve mücadelede geç kalınması durumunda meyve kalitesinde ciddi düşüşler yaşanacağını belirtti.

Sarı, “Çorum Tarım ve Orman Müdürlüğü Tahmin ve Erken Uyarı sistemi ile yapacağınız gereksiz bitki koruma ürünleri uygulamalarını önlemek,  uygun zamanda, uygun dozda uygulama yapmanız için çalışmaktadır.

Bu zararlıya karşı kimyasal mücadelenin yanı sıra, kültürel ve mekanik yöntemlerle de nasıl mücadele edileceği ve kullanılacak bitki koruma ürünleri ile ilgili bilgi almak isteyen üreticiler mutlaka en yakın İl ve İlçe Müdürlüklerimize müracaat etsinler” dedi.