Çorum Mehmetçik Anadolu Lisesi’nde, Avrupa Birliği Bakanlığı-AB Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığınca yürütülen ve Erasmus+ kapsamında Avrupa Komisyonu’ndan hibe ile desteklenen 2020-1-DE03-KA229-077250_6 numaralı ve “ Raising the conscious citizens of tomorrow; THE NECESSITY OF A NEW MULTICULTURAL DEMOCRATIC CULTURE” isimli projesi kapsamında  27/10/2022 tarihinde Demokrasi ve Yurttaşların Temel Hak ve Özgürlükleri başlığında bir atölye çalışması gerçekleştirildi.

Çorum Barosundan görevlendirilen Avukat Sümeyye İrem Ergün’ün Evrensel İnsan Hakları Bildirgesini okuyarak başlaştığı atölye çalışması, öğrencilerin soruları ile devam etti. Demokrasinin halkın egemenliği temeline dayanan bir yönetim şekli olduğunu ifade eden Ergün öğrencilerin zihinlerindeki demokrasi ve insan hakları ile ilgili soruları cevapladı. Ergün katılımcıların günlük hayatlarında karşılaşabilecekleri hak ihlalleri durumunda neler yapabilecekleri, çalışma hayatındaki insan hakları ihlallerinde nasıl bir yol izlediklerini öğrencilerle paylaştı. 

İkinci Dünya Savaşı’nın sona ermesinden yaklaşık üç yıl sonra, 10 Aralık 1948 tarihinde ilan edilen ve  insan hakları fikrinin tarihinde bir dönüm noktası olan  Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi Türkiye’de  Bakanlar Kurulu kararıyla 27 Mayıs 1949 yılında Resmi Gazete'de yayımlanmıştır. Bu bildirge kapsamında 90 öğrencinin katıldığı atölye çalışmasında en çok merak edilen maddeler ise şunlar;

Madde 5 Hiç kimse işkenceye, zalimane, gayriinsani, haysiyet kırıcı cezalara veya muamelelere tabi tutulamaz.

Madde 7 Kanun önünde herkes eşittir ve farksız olarak kanunun eşit korumasından istifade hakkını haizdir. Herkesin işbu Beyannameye aykırı her türlü ayırt edici muameleye karşı ve böyle bir ayırt edici muamele için yapılacak her türlü kışkırtmaya karşı eşit korunma hakkı vardır.

Madde 9 Hiç kimse keyfi olarak tutuklanamaz, alıkonulanamaz veya sürülemez.

Madde 11 1. Bir suç işlemekten sanık herkes, savunması için kendisine gerekli bütün tertibatın sağlanmış bulunduğu açık bir yargılama ile kanunen suçlu olduğu tespit edilmedikçe masum sayılır. 2. Hiç kimse işlendikleri sırada milli veya milletlerarası hukuka göre suç teşkil etmeyen fiillerden veya ihmallerden ötürü mahkûm edilemez. Bunun gibi, suçun işlendiği sırada uygulanabilecek olan cezadan daha şiddetli bir ceza verilemez.

Madde 19 Her ferdin fikir ve fikirlerini açıklamak hürriyetine hakkı vardır. Bu hak fikirlerinden ötürü rahatsız edilmemek, memleket sınırları mevzubahis olmaksızın malumat ve fikirleri her vasıta ile aramak, elde etmek veya yaymak hakkını içerir.”