AK Parti İstanbul Milletvekili Serkan Bayram, 21 Mart'ın “Nevruz Günü Tatili” olarak resmi tatil ilan edilmesi amacıyla Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne kanun teklifi sundu.
21 Mart’ın gece ve gündüzün eşitlendiği özel bir gün olduğuna vurgu yapan Bayram, “Nevruz demek yeni bir gün, yeniden doğuş demektir. Nevruz, birliktir, beraberliktir, kardeşliktir. Aynı zamanda milletimizin destanı olan Ergenekon’un hatırlandığı gündür” ifadelerini kullandı.
Bayram, tüm siyasi partilere ve milletvekillerine destek çağrısında bulundu.
NEVRUZ’UN TARİHÇESİ VE TÜRK KÜLTÜRÜNDEKİ YERİ
Nevruz, Farsça kökenli bir kelime olup “yeni gün” anlamına gelir. Milattan önceki dönemlerden bu yana başta Orta Asya olmak üzere, İran coğrafyası, Anadolu, Kafkaslar ve Balkanlar’da farklı halklar tarafından kutlanmaktadır.
Türk kültüründe Nevruz, sadece baharın gelişi değil; aynı zamanda dirilişin, uyanışın, bereketin ve umudun simgesidir. Orta Asya Türk topluluklarının Ergenekon Destanı ile ilişkilendirdiği Nevruz; demir dağların eritildiği, hürriyete kavuşulan bir günü temsil eder.
Nevruz, yüzyıllardır ateşten atlama, suyla arınma, doğaya çıkma, sofralar kurma gibi çeşitli ritüellerle kutlanır. Türkiye'de özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri'nde yoğun katılımla geleneksel şenlikler düzenlenir.
UNESCO tarafından 2009 yılında "İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası" olarak ilan edilen Nevruz, 21 Mart tarihinde kutlanmakta ve birçok Türk ve Orta Asya devletinde resmi tatil kabul edilmektedir.