Manipülasyon, fizyoterapist mesleğinin başlamasından bu yana fizyoterapi uygulamaları içerisinde önemli bir yer edinmiştir. Manipülasyon ve mobilizasyon omurilik dizilim bozuklukları, kas iskelet sistemi hastalıklarının tedavisinde kullanılan bir yöntemdir. Manüel terapi herhangi bir cihaz ya da makine kullanmaksızın sadece elle uygulanan bir fizik tedavi şeklidir. Manüel terapi uygulayanlar, kas spazmı, kas gerginliği ve eklem disfonksiyonunun neden olduğu ağrıları azaltmak için bölgedeki eklemleri manipüle etmek ve kas dokusuna baskı yapmak için yalnızca ellerini kullanırlar. Fonksiyonel ve dejeneratif hastalıklardan kaynaklanan veya omurgada iletim bozuklukları, kök basısı gibi durumlarda doğru değerlendirme ile uygulanacak bölge seçilir ve doğru pozisyonda uygulanır. Hastanın semptomlarını azaltmada çok etkili olan bu yöntem çok kısa zamanda etki gösterir.

Manüel terapi, bazı kas-iskelet sistemi yapısında yeterli hareket kabiliyeti ve hareket alanı olmayan eklem rahatsızlıkları olan kişilerin tedavisinde yardımcı olabilir. Bu rahatsızlıklar kişide ağrı ve işlev, duruş ve hareket değişikliğine neden olabilir. Manüel fizik tedavi, hastanın acı çekmeden daha doğal hareket etmesini sağlamak için eklemlerin hareketliliği kuvvetlendirmek ve kas gerginliğini azaltmak için kullanılır. Manüel terapi; sakroilyak eklem disfonksiyonu, kronik bel ağrısı, yumuşak doku yaralanmalarından kaynaklanan akut sırt ağrısı, sırt kası gerginliği gibi eklem sorunları ve bağ çekilmelerinin tedavisinde kişilere rahatlama sağlayabilir. Manüel terapinin ardından kronik bel ve sırt ağrısı olan hastaların tedavisinde etkili olduğu görülmektedir. Manüel fizik tedavi teknikleri çeşitli uygulamaları içerir:

• Masaj da dahil olmak üzere yumuşak doku ve kaslara basınç uygulanır. Uygulanan bu basınç kasları rahatlatır, dolaşımı artırır, hasarlı dokuyu parçalamaya yardımcı olur ve yumuşak dokulardaki ağrıyı azaltır.

• Farklı hızlarda (yavaştan hızlıya) hareketler içeren mobilizasyon / manipülasyon yöntemi kemik ve eklemleri bükmek, çekmek veya kuvveti itmek gibi farklı şekillerde uygulanabilir.

Doğru değerlendirme ve uygun tedavi programı için iletişime geçebilirsiniz.

Sağlıklı günler dilerim.