Çorum Osmancıklı hemşehrimiz tecrübeli bürokrat Prof. Dr. Lütfi Akca, Devlet Su İşleri Genel Müdürü olarak atandı.

Cumhurbaşkanlığı Yerel Yönetim Politikaları Kurulu Üyesi görevinde bulunan ve Çorum Eğitim Kültür Vakfı Başkanı (ÇEKVA) olan Akca, Çevre ve Orman Bakanlığı Müsteşarlığı ve Orman ve Su İşleri Bakanlığı Müsteşarı görevlerinde de bulunmuştu.

Lütfi Akca Kimdir?

1957 yılında Çorum Osmancık’ta doğdu. 1981 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği bölümünden mezun oldu. Aynı üniversitenin Çevre Mühendisliği alanında 1983 yılında yüksek lisans, 1989 yılında da doktora programını tamamladı. İTÜ’de akademik kariyerine devam eden Akca, 1992-1993 döneminde ABD Cornell Üniversitesi’nde misafir araştırmacı olarak bulundu. 2001 yılında Profesör olduğu İTÜ Çevre Mühendisliği’nde Anabilim Dalı Başkanlığı da yaptı. 2002-2003 döneminde TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi’nde Başuzman Araştırmacı olarak çalıştı.
Kasım 2007’de Çevre ve Orman Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğüne atanan Akca, bu görevi Eylül 2010 tarihine kadar sürdürdü. Ardından Çevre ve Orman Bakanlığı Müsteşarlığına getirilen Akca, Bakanlıkların yeniden yapılanmasının ardından Orman ve Su İşleri Bakanlığı Müsteşarı olarak görevininde bulundu. 

Uzmanlık alanları arasında Su ve Atıksu Arıtma Sistemlerinin Tasarımı ve İşletilmesi, Arıtma Çamurlarının Yönetimi, Su Temini, Atıksuların Toplanması ve Uzaklaştırılması, Doğal Arıtma Sistemleri, Su Kirlenmesi ve Kontrolü, Su ve Atıksu Altyapı Sistemlerinin Yönetimi- CBS Uygulamaları, Çevresel Etki Değerlendirmesi bulunmaktadır.
Pek çok ulusal ve uluslararası projede danışman ve yürütücü olarak görev alan Akca, International Water Assocation (IWA), International Solids Wastes Assocation (ISWA), Su Kirlenmesi Araştırmaları Türk Milli Komitesi (SKATMK) gibi mesleki ve sosyal kuruluşların da üyesidir. Çok sayıda bilimsel yayının yanı sıra TÜBİTAK’tan aldığı iki ödül bulunmaktadır. İngilizce bilen Akca, evli ve üç çocuk babasıdır.