Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının verdiği kurtuluş mücadelesinin, 19 Mayıs 1919'dan 23 Nisan 1920'de Meclis'in açılmasına kadar geçen döneminin anlatıldığı "Yüzyıllık Destan: Ateş" oyunu, 3-4 Şubat Cumartesi ve Pazar akşamı Çorum Devlet Tiyatrosu Salonu’nda izleyici karşısına çıktı.

Ankara Devlet Tiyatrosu tarafından sahnelenen oyun, yoğun ilgiyle karşılanırken, oyuna eşlik etmek üzere Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Tamer Karadağlı da Çorum’a geldi.

Çorum Valisi Doç. Dr. Zülkif Dağlı, Yüzyıllık Destan "Ateş" adlı tiyatro oyununu, Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın, Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Tamer Karadağlı, protokol üyeleri ve Çorumlu tiyatro severler ile birlikte izledi.

Yönetmenliğini Barış Erdenk, metin yazarlığını Haluk Özenç'in yaptığı oyun 23 Nisan 1920'de Meclis açılıncaya kadar neler yaşandığını, Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının kol kola çıktıkları süreci, Anadolu'da yakılan bağımsızlık ateşini anlatıyor.

40 kişilik bir ekibin görev aldığı oyunda; Mustafa Kemal Atatürk ile silah arkadaşlarının Türk milletinin desteğiyle Milli Mücadele'yi başlatması ve Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşu yansıtıldı.

Dekoru Emre Satı, kostümleri Özge Akarsu, ışık tasarımı Osman Uzgören ve Mustafa Bal, müziği Gürkan Çakıcı imzası taşıyan oyunun konusu ise kısaca şu şekilde:

“Kendi vatanında tutsak edilmiş; açlık, yokluk ve yoksullukla mücadele eden bir halk…

Acıyla, kayıpla, yenilgiyle dolu Anadolu topraklarında, imkansızlıklar içinde dahi asla vazgeçmedi…

Vatanını bölmeye niyetlenenlere karşı mesajları netti: bu millet birdir, birliktedir ve bu topraklarda ‘’Hâkimiyet kayıtsız şartsız milletindir’’.

Çorum Valisi Doç. Dr. Zülkif Dağlı ve Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın, oyunun sonunda tiyatrocuları tebrik etti.

Yazar Özlüoğlu: "Edebiyat, unutulanları yaşanır kılıyor" Yazar Özlüoğlu: "Edebiyat, unutulanları yaşanır kılıyor"