Çorum’un yetiştirdiği ünlü halk ozanlarından Aşık Borani (Halil Çimen), geride birçok eser bırakarak sonsuzluğa uğurlandı.

Tedavi gördüğü hastanede 78 yaşında hayatını kaybeden Aşık Borani için önce Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı'nda cenaze töreni düzenlendi.

Önceki dönem CHP Kadın Kolları Başkanı aynı zamanda İl Disiplin Kurulu Üyesi Firdevs Yalçın ve Öğretmen Umut Çimen'in babası olan, kaleme aldığı şiirleri, eserleri ile halkın gönlünde taht kuran ünlü halk ozanı Aşık Borani’nin vefatını derin üzüntüyle karşılandı.

Cenaze törenine; Vali Mustafa Çiftçi, Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın, İl Jandarma Komutanı Albay İlhan Uzunoğlu, Emniyet Müdürü Mehmet Gülser, İl Müftüsü Muharrem Biçer, Belediye Başkan Yardımcısı Turan Candan, CHP Merkez İlçe Başkanı Ulaş Tokgöz, CHP İl-İlçe Yönetim Kurulu Üyeleri, belediye meclis üyeleri, il genel meclis üyeleri, muhtarlar, sivil toplum kuruluşlarının yöneticileri, aşık ve ozanlar ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Aşık Borani'nin cenazesi daha sonra Sarimbey Köyü'ne götürülerek, köy mezarlığında toprağa verildi.

Aşık Borani’nin bugüne dek "Elinde Gül Olsun, Dilinde Türkü", "İnsana Yolculuk", "Fadime’ye Mektuplar", "Çorumlu Efsane Ozan Deli Boran" ve "Adem'in Aynası" isimli 5 kitabı, 1970’li yıllarda piyasaya çıkmış bir plağı ve yerel gazetelerde yayınlanmış yüzlerce makalesi bulunuyor.

Halil Çimen’in ‘Borani’ mahlasını almasında birkaç kuşak önce yaşamış olan büyük dedesi ‘Boran Baba’ ya da ‘Deli Boran’ olarak bilinen Bektaşi ozanın yolundan gitmesi etkin bir sebep oldu. Borani dedesi Deli Boran’ın yaşam öyküsü ve şiirleri’ni “ Efsane Ozan Deli Boran” kitabıyla ölümsüzleştirdi.

Allah rahmet eylesin, mekanı cennet olsun…

BORANİ’DEN VASİYET

Cenaze töreninde Umut Radyo sahibi ve Aşık Borani’nin aile dostu Uğur Çınar, Borani’nin “Vasiyetim” adlı şiirini okudu.

Borani’nin dostlarına vasiyeti ise şu şekilde:

“Ben ölürsem vasiyetim sizlere

Çalgılı türkülü yürün götürün

Sarıp sarmalaman kirli bezlere

Yarin yazmasına bürün götürün

Cahilleri namazıma katmayın

Küs olanlar tabutumdan tutmayın

Beni mezarıma yalnız atmayın

Yari de benimle sürün götürün

Ben gitmem güzeller talkın vermeden

Ayrılamam gül cemali görmeden

Doğu batı gavur müslim demeden

Beni de bir insan görün götürün

Musalla taşında biraz oturun

Türkü söylen muhabbeti yetirin

Hep barışın küslükleri bitirin

Sevgi salasını verin götürün

Yobazlar gelmesin beni üzerler

Ruhumu kirletir bağrım ezeller

Toplansın başıma bütün güzeller

Beni ayağına serin götürün

Aşık boraniyim işte böyleyim

Güzel zülfünü yastık eyleyin

Bütün dostlarıma selam söyleyin

Sevgi toprağımı kürün götürün”

ANMA GECESİ KISMET OLMADI

Çorum Belediyesi tarafından geçtiğimiz yıl Halk Ozanı Aşık Boraniyi Anma Gecesi organize edildi. Ancak ülke genelinde meydana gelen olumsuzluklar nedeni ile birkaç kez ertelendi. İsminin verildiği parkın açılışını ve anma gecesini aynı anda yapma kararı alan Çorum Belediyesi o günlerde gelen şehit haberleri üzerinde yurt genelinde ilan edilen ulusal yas nedeni ile bu etkinliği ileri bir tarihe ertelemişti.

BORANİ’NİN ADI PARKA VERİLDİ

Çorum Belediyesi belediye meclisi kararı ile Aşık Borani nin ismini kısa süre önce Eti Lisesi arkasında bulunan bir parka vermişti. Çorum Valisi Mustafa Çiftçi, Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın ve il yöneticileri Aşık Borani yi köyünde ziyaret etmiş kültür hizmeti olarak bütün eserlerini bir külliyat halinde yayınlama sözü vermişti. Borani’nin bütün şiirleri bu kitapta toplandı ve yayınlandı.

TRT BORANİ BELGESELİ ÇEKTİ

Aşık Boraniyle ilgili TRT televizyonu geçtiğimiz yıllarda bir belgesel hazırladı. Geniş bir kadro ile gerçekleştirilen belgesel çekimleri TRT’de yayınlanarak milyonlara ulaştı. Borani nin yaşam öyküsü ve ozanlık geleneğine katkılarının konu edildiği belgesel yurt genelinde büyük yankı uyandırdı.

BORAN BABA’NIN ( Deli Boran ) TORUNUYDU

Halil Çimen’in Borani’ mahlasını almasında birkaç kuşak önce yaşamış olan büyük dedesi ‘Boran Baba’ yada ‘Deli Boran’ olarak bilinen Bektaşi ozanın yolundan gitmesi etkin bir sebep oldu. Borani dedesi Deli Boran’ın yaşam öyküsü ve şiirleri’ni “ Efsane Ozan Deli Boran” kitabıyla ölümsüzleştirdi.

ÖDÜLLER ALMIŞ PLAK ÇIKARMIŞTI

Aşık Borani, gençlik yıllarında Konya’da Mevlana hazretlerini anma ‘Şeb i Aruz ‘ etkinlikleri bünyesinde ödüller kazanmış, Hacı Bektaş Veliyi Anma törenlerinde de aşıklarla sayısız konserler vermiş atışmalar yapmıştı. Ünü kısa sürede yurt çapına yayılan Borani Aşık Borani çağdaşı olan birçok halk ozanı ile birlikte muhabbet etmiş, onlarla yurdun çeşitli yörelerini dolaşmış, sazıyla sözüyle içinde hissettiği kutsal aşkın rüzgarını dizelerinden yüreklere estirmiştir.

HER DÖNEM CEHALETE VE BAĞNAZLIĞA KARŞI OLDU

Aşık Borani yaşamının her döneminde cehalet ve bağnazlığa karşı çıktı. Eğitime bilime aydınlığa olan inancını sözlerini sakınmadan her zaman dile getirdi. Şiirlerinde sevgi temasını işledi. İnsanı doğayı ve tüm canlıları sevmenin aslında hakkı sevmek olduğuna dikkat çekti

MEVLANA’NIN MESNEVİSİ’NDEN İLHAM ALDI

Aşık Boranı Hazreti Mevlana’nın ‘ Mesnevi’sinden büyük ilham aldı.

Hoca Ahmet Yesevi, Yunus Emre, Kaygusuz Abdal, Pir Sultan Abdal ve Aşık Veysel gibi önemli şahsiyetlerden etkilendi.

Şiirleri içerisinde yer alan

“Bu Aşık Borani sevdaya hasta

Sevgiden mektubum, hoşgörü posta

Biri Hacı Bektaş biri Yunus’ta

Birinde hoşgörü birinde sevgi .. dizeleri onun yürüdüğü yolda izinden gittiği uluları bize özetle anlatmaktadır.

Çağımızın büyük ozanı Aşık Borani’ye Allah’tan rahmet diliyoruz.