Kitap hakkındaki yorumlarını paylaşan Necmi Karkın, “Çorum Ortaköy’deki Şapinuva antik kentinin Hititler üzerinden referans alarak yansıttığı estetik melankoli, günümüzde de etkilerini sürdürmektedir. Hititlerin önemli bir kentleri olan Şapinuva, Hattuşa ve Boğazkale de önemli ve çok değerli sonuçlar yüzyıllarıdır duygusal, kültürel ve sanatsal etkiler bırakmıştır. Bu etki Geç Hitit devletlerinin Kilikya’ya (Karatepe) kadar taşınmasında varlık göstermiştir” dedi. 

Karkın, “Çorumda Hititler sonrası ve günümüze kadar (Selçuklu ve Osmanlı gibi) gelen tüm yaşanmış ve yaşanan kültürel olgular “Şapinuva Güzellemesi” adlı kitapta şiirsel imgelerle yorumlarla yansıma bulmaktadır. Şiirlerin güzelleme (Halk Edebiyatı) tarzıyla yapılanması hem Çorum hem de Çukurova’daki etkilerinin güncele taşınması bağlamında önemli olmaktadır. Ve Çorum’un Necmi Karkın da bıraktığı duyumsal hisler, şiirlerle derin içeriklere dönüşmüştür. Kitap, “Şapinuva Güzellemesi”, “Şapinuva Ağıdı” ve “Hattuşa’dan Kilikya’ya” olmak üzere üç bölümden oluşmaktadır. Önsözünü Şapinuva Kazı Başkanı Hititolog Prof.Dr Aygül Süel’in yazdığı kitap 72 şiirden oluşmaktadır” ifadelerine yer verdi.

Daha önce “Külden Yukarı” ve “İstencin Ay Düşlemi” isimli şiir kitapları yayınlanan sanatçı, bu kitapta Çorum kültürü ve yaşamında var olan arkeolojik ve kültürel değerleri şiir biçimiyle yazdı. Çorum’un tarihsel, kültürel, doğa ve geleneksel yaşamından etkilenilerek yazılan kitapta 72 şiir yer aldı.

Şapinuva Güzellemesi-8

Başında kırmızı kıvrakla örtülü gül benimdi
Bir çıkıdan çıkar gibi gülüşünün rengi
Belli ki Danışık ekmeğiyle yapılacak töresi
Çekerek ırmağından sen geçmeden gayrı

Başında kırmızı kıvrakla örtülü gül benimdi
Çiçekler söylemesin sözün gönlümü bilmedi
Okuntu dağılmış şerbetler içilmiş bir kere
Çekerek ırmağından sen geçmeden gayrı

Başında kırmızı kıvrakla örtülü gül benimdi
Ağlayanlar neden ağlar Gövezi rengi gecede
Yol bilmez kervan gidemezdim yüreğinde
Çekerek ırmağından sen geçmeden gayrı