Yarışmada dereceye girenler için 1. Sınıf atık getirme merkezinde ödül töreni düzenlendi. Törene, Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın, Başkan Yardımcıları İsmail Yağbat ve Zübeyir Tuncel, AK Parti İl Başkan Yardımcısı İlknur Göktepe, Temizlik İşleri Müdürü Eyüp Aytekin ve çok sayıda çevre dostu katıldı. Başkan Aşgın, ödül töreni öncesi yaptığı konuşmada Çorum Belediyesi’nin çevreye ve geri dönüşüme yönelik çalışmaları hakkında da bilgiler verdi.

“Doğa Dostu Aileler Yarışıyor Çevre Konulu Online Bilgi Yarışması”nın ödülleri de geri dönüşüm malzemelerinden yapıldı. Yarışmanın birincisine atık varillerden yapılan geri dönüşüm oturma grubu, ikinciyse atık lastiklerden yapılan orta sehpa ve üçüncüye su kabağından yapılan abajur hediye edildi.

Yarışmada, Yunus Ateş birincilik, Gamze Çalışkan ikincilik, Diler Salman Can üçüncülük ödülünün sahibi oldu.

Son dönemde yaşanan doğal afetlere değinen Aşgın, “Yazın birçok doğa hadisesiyle karşı karşıya geldik. Sinop, Kastamonu ve Çankırı sel felaketi yaşadı. Özellikle Akdeniz ve Ege’de ciğerlerimiz yandı, ormanlar yandı. Bu doğa olaylarının en önemli nedeni küresel ısınma kaynaklı nedenlerdir.” diye konuştu.

15 Mahalleden 402 aile katıldı

“Doğa Dostu Aileler Yarışıyor” konulu yarışmanın çok kıymetli ve çok önemli bir etkinlik olduğunu dile getiren Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın, bu tür etkinliklerin sayılarının artırılmasının önemine vurgu yaptı.

26 Ağustos’ta başlayan ve 3 gün süren yarışmaya Çorum halkının yoğun ilgi gösterdiğini ifade eden Başkan Aşgın, “Hemşehrilerimizin bu işe ne kadar sahip çıktıklarını ne kadar duyarlı olduklarını ailelerine gösterdikleri özeni doğaya da göstermek noktasında ne kadar duyarlı olduklarını gördük. 15 Mahallemizin tamamından yarışmaya katılım oldu. Yarışmamıza katılan 402 ailemizi de tebrik ediyorum.” dedi.

2021’de 4.5 ton elektronik atık geri dönüşüme kazandırıldı

Çorum Belediyesi’nin atıkların ekonomiye kazandırılması noktasında önemli çalışmalar yaptıklarını ifade eden Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın, “Elektronik atıklarla ilgili son dönemlerde çok kıymetli bir çalışmayı hayata geçirdik. 2021 yılında son 8 ayda elektronik atık olarak 4.5 ton atığı geri dönüşüme kazandırdık. Belediyemizin sıfır atık çalışmaları çerçevesinde çevre kirliliğini önlemek ve geri dönüşümü mümkün atıkları ekonomiye yeniden kazandırmak adına 1. Sınıf Atık Getirme Merkezi'ni kurduk. 1.Sınıf Atık Getirme Merkezimizde evlerden kaynaklı 13 farklı atık toplanarak yeniden üretim süreçlerine kazandırıyoruz. Böylelikle organik atıklar dışındaki evsel atıklar doğaya atılmadan geri dönüşüme ve ülke ekonomisine kazandırıyoruz. Tesisimizdeki ofis mobilyalarımızın tamamı belediyemizdeki geri dönüşüm malzemelerinden üretilmiştir. Kâğıt ve kartonlar, plastik, metaller, camlar, ahşaplar, tekstil, elektronik ekipmanlar, kurşunlu piller, floresan ve civa içeren atıklar, akümülatörler, atık ilaçlar, bitkisel atık yağlar ve ömrünü tamamlamış lastikler atık merkezine kabul edilmektedir” diye konuştu.

Tıbbi Atıklar için 2 Milyon’luk yatırım

Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın, Kardelen Tıbbi Atık Sterilizasyon Tesisine tıbbi atıkların sterilizasyonu için yeni bir cihaz satın aldıklarını söyledi.

Aşgın, “Belediyemiz ile tıbbi atık sözleşmesi imzalayan şehir merkezinde ve 14 ilçemizde bulunan 218 sağlık kuruluşunun tıbbi atıklarını lisanslı aracımızla haftanın altı günü topluyoruz. Sterilizasyon işlemi ile çevreye ve insan sağlığına zararsız hale getiriyoruz. Mevcut sterilizasyon cihazımızda saatte 150 kg atık sterilizasyonu gerçekleştiriyor. Yeni alacağımız sterilizasyon cihazında saatte 750 kg tıbbi atığın sterilizasyonu yapacak. Yeni cihazda yakıt kullanımında %50, su kullanımında %40, elektrik giderlerinden %20 tasarruf sağlayacağız. Emisyonda %40 ve atıksu deşarjında %90 oranında azalma sağlayacağız. Yeni sterilizasyon cihazı alımı, yüksek gerilim hatlarının yer altına alınması ve tesis bina revizyonunun yapımıyla 2 Milyon TL’lik yatırım ile şehrimize uzun yıllar hizmet edecektir.” dedi.

Engelli öğrencilerden dönüşüm defilesi

Atık malzemelerden yapılan kıyafetler, defilede sergilendi.

“Doğa Dostu Aileler Yarışıyor Çevre Konulu Online Bilgi Yarışması”nın ödül törenine Çorum Belediyesi Engelli Eğitim Merkezi’nin hazırladığı defile gösterisi damga vurdu.

Engelli merkezi öğrencileri, geri dönüşümün önemine dikkat çekmek için kâğıt, poşet, bilgisayar CD’si gibi çeşitli materyallerden yapılan kostümleri giyip, defile yaptı. İzleyenlerin ilgisini çeken defile törende beğeni topladı.

Defilenin ardından Çorum Belediyesi Kadın, Gençlik ve Engelli Merkezi kursiyerleri tarafından hazırlanan ve atık malzemelerden yapılan “Dönüşüm Muhteşem Oldu” sergisi gezildi. Atık malzemelerinin adeta birer sanat eserine dönüştüğü sergi, davetlilerin beğenini topladı.