Türkiye deprem haritası 2020, önce Manisa, ardından Elazığ ve devamındaki süreçte tekrar Manisa, Muğla şehirlerimizde üst üste yaşanan depremlerin ardından en çok araştırılan konu başlıkları arasında ön sıralarda yer alıyor.
Yaşadıkları bölgenin deprem açısından ne ölçüde risk taşıdığını öğrenmek amacıyla fay haritası araştırması yapan vatandaşlar, evlerinin altından veya çevresinden fay hatları geçip geçmediğini öğrenmeye çalışıyor. Dolayısıyla AFAD tarafından paylaşılan Türkiye deprem risk tehlikesi haritası 2020 vatandaşlar açısından büyük önem arz ediyor. Peki, Türkiye'de deprem açısından en tehlikeli bölgeler neresi? Deprem riski hangi şehirlerimizde daha az? Merak edilen tüm soruların yanıtlarına haberimizden ulaşabilirsiniz.

TÜRKİYE DEPREM RİSKİ VE FAY HATTI HARİTASI 

En son 1996 yılında yürürlüğe giren Türkiye Deprem Bölgeleri Haritası, AFAD Deprem Dairesi Başkanlığı tarafından yenilenmiş, 18 Mart 2018 tarih ve 30364 sayılı (mükerrer) Resmi Gazete' de yayımlanmıştır. Yeni harita 1 Ocak 2019 tarihinde yürürlüğe girmiştir.
Yeni harita en güncel deprem kaynak parametreleri, deprem katalogları ve yeni nesil matematiksel modeller dikkate alınarak çok daha fazla ve ayrıntılı veriyle hazırlanmıştır. Deprem tehlike haritası RİSK haritası değildir. RİSK haritası olması için bu tehlike haritası üzerinde yapıların, nüfusun deprem anında etkilenme durumunu bilmek, ekonomik kayıpları saptamak ve depremin çevreye vereceği zararları hesaplayıp bu zarar ve kayıp sonuçlarını gösteren harita oluşturmak gerekir.
Yeni harita, AFAD Ulusal Deprem Araştırma Programı (UDAP) tarafından desteklenen Türkiye Sismik Tehlike Haritasının Güncellenmesi başlıklı proje ile kamu ve üniversite işbirliği kapsamında hazırlanmıştır.

KARGI 1. DERECE DEPREM BÖLGESİNDE

Hazırlanan haritada Kargı, Osmancık, Dodurga, Laçin, İskilip ve Mecitözü ilçeleri 1. Dereceden deprem bölgesinde, Çorum il merkezi, Bayat ve Ortaköy 2. Dereceden deprem bölgesinde, Uğurludağ, alaca, Sungurlu ve Boğazkale ise 3. Derece deprem bölgesinde gösteriliyor.