Çorum Doğa Eğitim ve Kültür Derneği Başkanı İsa Alaçam tarafından geçtiğimiz hafta yapılan koruma levhalı ağaçların kesildiğine dair açıklamaya Kargı Orman İşletme Müdürlüğü’nden cevap geldi.
Müdürlük Alaçam’ın geçtiğimiz yıllarda da benzer açıklamalarda bulunduğunu, ancak bu iddia gibi o iddialarının da asılsız çıktığını belgeleriyle açıkladı.
 

KORUMA LEVHASINI DERNEK ASMIŞ
Kargı Orman İşletme Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada; 11.10.2019 tarihinde basında yer alan ‘Koruma Levhalı Ağaçlar Kesiliyor’ başlıklı Çorum Doğa Eğitim ve Kültür Derneği Başkanı İsa Alaçam’a ait açıklamaya Orman İşletme Müdürlüğü’nden yalanlama geldi. Öncelikle ağaçtaki levhaların dernek tarafından asıldığı, Orman İşletme Müdürlüğü’ tarafından asılan bir levha olmadığı, dernek tarafından bunun gibi birçok ağaca yapılan levhaların sökülmesi için Orman İşletme Müdürlüğü tarafından derneğe ihtarname gönderildiği belirtildi.
 

DERNEĞİN TÜM İDDİALARI ASILSIZ ÇIKIYOR
Çorum Doğa Eğitim ve Kültür Derneği Başkanı İsa Alaçam’ın geçtiğimiz yıllarda da gerek basın yoluyla, gerekse savcılığa suç duyurusu yapmak suretiyle Kargı Orman İşletme Müdürlüğü personeline açılan tüm soruşturmalarda ‘Kovuşturmaya yer olmadığına’ karar verildiği, ancak Çorum Doğa Eğitim ve Kültür Derneği Başkanı İsa Alaçam’ın ısrarla Kargı Orman İşletme Müdürlüğü ile ilgili benzer beyanatlar vermeye devam ettiği belirtildi.
 

‘KARGI’DA KORUMA ALTINDA OLAN ANIT AĞAÇ YOK’
Açıklamada ayrıca şu ifadelere yer verildi. ‘Çorum Doğa Eğitim ve Kültür Derneği Başkanı İsa Alaçam 18.11.2015 Yılında Çorum Hakimiyet Gazetesinde yaptığı haber sonrası ihbar kabul edilmiş olup Çorum Valiliğince 26.01.2016 Tarihinde ön inceleme başlatılarak Kargı Cumhuriyet Başsavcılığınca 2016/7 Nolu Soruşturma başlatılmış olup, yapılan soruşturma neticesinde “kamu Adına Kovuşturma Yapılmasına Yer Olmadığına” Karar verilmiştir.
İşletme Müdürlüğümüz kayıtlarında Müdürlük dahilinde Anıtlar Yüksek Kurulunca Tescil edilmiş “ANIT AĞAÇ” bulunmamaktadır. Kargı Orman işletme Müdürlüğü 291 Sayılı Tebliğ esaslarına uygun ekolojik denge için hektarda 1-3 adet arasında ağaçlar bırakılmakta ve korunmaktadır.
Devlet ormanı statüsündeki bir yer üzerinde tasarruf hakkı Orman Genel Müdürlüğündedir. 02/03/2009 tarih ve 9 sayılı bakanlık oluru ile yürürlüğe giren Yetki Devri İmza ve İş Bölümü,Talimatı ve bu talimatın 11.maddesi gereğince Orman İşletme Müdürlüğünün 6831 sayılı kanun kapsamında devlet ormanında yapılacak herhangi bir girişime izin verme yetkisi bulunmamaktadır.
 

‘AMAÇ ORMAN İŞLETME ÇALIŞANLARINI KÜÇÜK DÜŞÜRMEK’
Anılan yetki yokluğu nedeniyle geçmiş yıllarda dernek ile müdürlüğümüz arasında,yapılan söz konusu protokolün hukuken geçerliliği bulunmamaktadır. Gerek İsa Alaçam’a 04/05/2016 tarihli protokol feshine dair ihtarname gerekse Çorum Doğa ve Eğitim Kültür Derneğine 28/06/2016 tarihli protokol feshine dair yazı tebliğ edildiği, aynı zamanda Çorum Doğa Eğitim ve Kültür Derneğinin Kargı C.Başsavcılığına işletme Müdürlüğümüz görevlileri hakkında yaptığı ihbar neticesinde yürütülen soruşturmada görevlilerin herhangi bir kusuru ya da görevi ihmali bulunmadığı gerekçesi ile kovuşturmaya yer olmadığına dair verilen karardan bilgisi olduğu halde tamamen kötü niyetli olarak ve ısrarla basın yoluyla Kargı Orman İşletme Müdürlüğümüz ve çalışanlarını küçük düşürücü ve gerçeğe aykırı beyanatlarda bulunduğu son olarak da sosyal medya hesabı üzerinden ve basın aracılığıyla beyanatlar vererek aynı eylemlerine devam etmektedir. Kamuoyuna saygıyla duyurulur" denildi.