natolia Turizm Derneği Başkanı ve Çavuşoğlu Turizm Türk Hava Yolları Genel Satış Şubesi Müdür Halit İnaltekin yaptığı basın açıklamasında “Bir Usta Bin Usta Projesi’ kapsamında projenin Çorum’da Kargı Bezi Dokumacılığı ve proje hakkında şunları dedi.
“Anadolu Sigorta, “Bir Usta Bin Usta” sosyal sorumluluk projesi ile Türkiye genelinde kaybolan veya kaybolmakta olan meslekleri canlandırmayı hedeflemektedir. Kültür ve Turizm Bakanlığı işbirliği ile gerçekleşen bu özgün soysal sorumluluk projesi ile Kamuoyunun dikkatinin kaybolmaya yüz tutan bazı meslek ve yerel değerlere çekilmesi, gençlere iş imkânı yaratılması ve meslek ustalarının deneyimlerinin genç nesillere aktarılarak yerel mesleklerin geleceğe taşınması amaçlanmaktadır. “Bir Usta Bin Usta” projesi Kültür ve Turizm Bakanlığının teknik danışmanlığında yürütülmektedir. Kültür ve Turizm Bakanlığı belirlenen illerde projeyi yürütecek olan STK’ları ve meslek eğitmenlerini belirlemekte, Kültür Müdürlükleri ise illerde koordinasyonu sağlayıp STK ile birlikte kursiyerleri belirlemektedir.
Arya Sponsorluk ve İletişim Danışmanlığı tarafından geliştirilen “Bir Usta Bin Usta” projesi kapsamında 10 yıl boyunca her sene 5 farklı ilde ve meslekte 20’şer gence meslek ustaları tarafından eğitim verilecektir. “Bir Usta Bin Usta” projesi kapsamında 2010 yılı için seçilen iller ve meslekler ise şu şekilde oluştu. “Eskişehir-Lületaşı İşletmeciliği, Gaziantep-Kutnu Dokumacılığı, Bursa-Karagöz Tasvir, Trabzon-Kazaziye, Edirne-Edirnekari. “Bir Usta Bin Usta” projesi kapsamında 2011 yılı için seçilen iller ve meslekler: Çorum-Kargı Bezi Dokumacılığı, Hatay-İpek Dokumacılığı, Mardin-Taş İşletmeciliği, Sivas-Boynuz/ Tarak Yapımı, Van-Savatlı Gümüş İşçiliği, “Bir Usta Bin Usta Projesi’ kapsamında projenin Çorum’da kargı bezi dokumacılığı, Projenin ilk ayağında beş il bulunuyor.
 
Kargı Bezi Unutulmaya Yüz Tutmayacak
“Bir Usta Bin Usta Projesi’ kapsamında 2011 yılında T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğü’nün teknik danışmanlığı ve ilgili sivil toplum kuruluşlarının işbirliği ile Anadolu Sigorta; Çorum’da Kargı Bezi dokumacılığı, Hatay’da ipek dokumacılığı, Mardin’de taş işlemeciliği, Sivas’ta boynuz/tarak yapımı, Van’da savatlı gümüş işçiliği mesleklerinin yeniden hayat bulmasına destek verecek. Şubat-Mayıs ve Mayıs-Ekim olmak üzere iki dönemde gerçekleşecek olan eğitimlere katılmak isteyenler Çorum’da Anatolia Turizm Derneği, Hatay’da Yeşil pınar Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, Mardin’de Mardin Kültür ve Sanat evi, Sivas’ta Sivas Turizm Elçileri derneği, Van’da ise Van Sanayici ve İşadamları Derneği’ne başvurabilecekler. Eskişehir’de lületaşı, Bursa’da Karagöz tasviri, Gaziantep’te kutnu kumaşı dokumacılığı, Edirne’de Edirnekari ve Trabzon’da kazaz iye el sanatlarıyla ilgili eğitimler verilmeye başlandı. Çorum Kargı’da kargı bezleri eğitimi Nisan 2011 tarihinde başlayacak. Projenin birinci ortağı Kültür ve Turizm Bakanlığı ikinci ortağı Anadolu sigorta üçüncü ortağı Çorum Anatolia Derneği bu görevi Çorum’da Anatolia Derneği üstlendi. Proje ortağı olarak kaybolmaya yüz tutan Kargı bezleri sanatımızın eğitimi için kapılarını açtı. Kargı Bezi ile ilgili şu bilgiler mevcut. “Günümüzde unutulmaya yüz tutmuş mahalli el sanatlarımızdan olan Kargı Bezi dokuması, 100 yıllık bir geçmişe sahiptir. Kargı bezinin tamamen yöre halkının temel giysi ihtiyaçlarına yönelik olarak, ilçemiz merkezi ve Kızılırmak vadisindeki yerleşim birimlerinde (Gökçe doğan, Köprübaşı, Karacaoğlan köylerinde) dokunduğu tespit edilmiştir. Yapılan araştırmalardan elde edilen bilgilere göre 1970 yıllara kadar her ailede bez dokumaya yarayan bir iplik olduğu anlaşılmaktadır. Aileler ihtiyacı olan bezi kendi imkânlarıyla dokumaktadır. Bilim ve teknolojinin hızlı gelişmesi sonucunda makinelerin seri üretime geçmesi ve daha ucuz maliyet ile üretim yapması neticesinde Kargı bezi dokumacılığı duraksama dönemine girmiş, unutulmaya yüz tutmuştur. Dokumanın yoğun ve parlak olduğu yıllarda halk pamuk ve ipek böcekçiliği ile uğraşmış Kargı bezi dokumacılığı eskiye oranla özelliğini kaybetmiş durumdadır. Çeyizlerdeki malzemeler önceki yıllarda dokunan toplardan yapılmaktadır. Kargı bezi dokuması, Gökçe doğan Köyümüzde birkaç aile tarafından da olsa eski usul ve yöntemlerle devam ettirilmektedir. Nisan 2011 tarihinde 20 bayan ile yarının ustalarını yetiştirmek üzere Kargı’da eğitim başlayacak. Nisan ayı içerisinde protokole ve basınımıza tanıtım ve bilgilendirme toplantısıyla açılışı yapılacak”
 
Proje Anadolu Sigorta Tarafından Finanse Edilecek
Kargı bezi dokumacılığı için bir araya gelen yetkililer proje ortakları arasındaki koordinasyonu sağlayan Arya Sponsorluk ve İletişim danışmanlığından İpek Ertorun, Anadolu Sigorta Karadeniz Bölge Müdürü Hakan Ağar Kargıda , Kargı Kaymakamı Tolga Kamil Ersöz, Kargı Belediye Başkanı.Ahmet Hamdi Akpınar İlçe Milli Eğitim Müdürü: Ahmet Hamdi Özata,Kültür ve Turizm İl Müdürü Ali Özüdoğru, Çavuşoğlu Turizm Türk Hava Yolları Genel Satış Şubesi Müdürü ve Anatolia Turizm Derneği Başkanı Halit İnaltekin, Dernek yönetim kurulu üyesi Seval Güccan Demirci, Otel Anitta Genel Müdürü Cevat Fahri Gündoğdu bir araya gelerek kültürel değerlerimize ve el sanatlarımıza sahip çıkılması adına çok önemli bir yapılanmaya imza atılan bu proje , ülkemizin değerlerine sahip çıkmasının getirdiği gurur, başarılı geçen bir çalışmanın devamı için atılacak adımların çok önemli ve değerli olduğunu söyledi. T.C Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğü’nün teknik danışmanlığını üstlendiği proje, Anadolu Sigorta tarafından 10 yıl boyunca finanse edilecek. Her yıl belirlenecek 5 ilde, 3 ila 6 aylık dönemlerle 20’şer kişiye eğitim verilmesi planlanan projede, yılda 100 kişi geleneksel işkolları ile ilgili mesleki eğitim almış olacak. 10 yıllık bir süreçte tamamlanması planlanan projenin sonunda 1000 kişinin yaklaşık 50 meslekte yetkinlik kazanması ve bu mesleklerin bulundukları illerde sürdürebilir konuma ulaşması hedefleniyor. Kargı bezi eğitimi Temmuz 2011’in ilk haftası sona erecek. Anadolu Sigorta eğitim süresince eğitmene ve eğitilenlere belirli oranda maddi destek de sağlıyor.
 
Hanımlar Kargı Bezi Yapacak
Kültür ve Turizm Bakanlığı yarının ustalarına sertifikalarını verecek. Artık yarının Kargı bezi usta hanımları yarının ustalarını yetiştirecekler. Projenin adı gibi; bir usta, bin usta olacak. Protokol imza töreninde Anatolia dernek Başkanı Halit İnaltekin duayen turizmci olarak Anadolu Sigorta yetkililerine “sanatta da kaybetmek yok” bence bu tip faaliyetler “Sanatın Sigortası” diyerek kursun önemini belirtti. Kargı bezi projesinin eğitim süresince teknik desteği Kargı Metem (Kargı Bezi Dokuma Kursu) Müdiresi Halise Akay'ın denetiminde gerçekleştiriliyor. Düzenlenen imza töreninde konuşma yapan Çavuşoğlu Turizm Türk Hava Yolları Genel Satış Şubesi Müdürü ve Anatolia Turizm Derneği Başkanı Halit İnaltekin, “Kültüre hizmet eden kendisine hizmet eder. Bu farkı gösteren ve geleceğe taşıyan da el sanatlarıdır. Farklılık yaratan, kültürün ta kendisidir. Dernek olarak kültürümüzü geleceğe taşıyacağız. Kargı bezi de çoğu meslek gibi, o mesleğin tek ustası ile yaşam savaşı veriyor burada Kargılılara çok önemli görev düşüyor Sanatına da zanaatına da önce Kargılılar sahip çıkmalı diye bir çağrıda bulundu bu bağlamda en büyük destekçilerimizden biri olan Anadolu Sigorta’ya projenin gerçekleşmesinde emeği geçenlere teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.