Kargı ilçesi Maksutlu Köyü mevkiinde bulunan Kargı Hes Barajı'nda yüzlerce ölü balığın kıyıya vurmasını gören vatandaşlar gördükleri manzara karşısında balık ölümlerini çeşitli nedenlere bağlamıştı.

Balık ölümlerinin yaklaşık bir ay önce başladığı dile getirilirken, konuyla ilgili Kargı İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğünden açıklama geldi.

Ölümlerin gerçekleştiği andan itibaren gerekli tedbirleri almak için sulardan numune aldıklarını belirten Kargı İlçe Tarım ve Orman Müdürü Burak Coşkun, balıkların bir bakteri yüzünden öldüğünü vurguladı. Coşkun, konuya ilişkin şunları ifade etti:

AEROMONAS CİNSİ BAKTERİDEN ÖLDÜLER

"Yaklaşık bir ay önce vatandaşlarımızın ihbarı üzerine sözü edilen ilçemizin Maksutlu köyü mevkiinde bulunan baraja giderek balıkların kıyıya vurmaya başladığını gördük.Su numunelerini ve ölü balık numunelerini alarak incelemeye gönderdik.İnceleme sonucu suda herhangi bir sıkıntı olmadığı ancak ölü balıklarda " Aeromonas " cinsi bakterinin bulunduğu ortaya çıktı.

Bu cins bakteri barajın uzantısı olan Vezirköprü ilçesinde de çıkarak çok sayıda balığa zarar verdi.Peki bu bakterinin önlemi varmı.Bu bakteri su sıcaklığının yükselmesi ile daha hızlı bir şekilde yayılmaya başlıyor.Havaların soğuması ile su sıcaklığının düşmesi sonucu aeromonas cinsi bakterinin işlevi minimun şekilde azalıyor. Ölümlerin sebebi yangın yada herhangi bir neden kesinlikle değildir." dedi.