İl Müftülüğü tarafından bugün düzenlenen aile ve kadınların korunmasına yönelik programda “Kadına gerekirse hafifçe şiddet yapın” ayet meali, salonda soğuk duş etkisi yarattı.
Çorum İl Müftülüğü tarafından; aile içi huzurun sağlanması, kadına yönelik şiddetin ortadan kaldırılması amacına yönelik olarak düzenlenen “Kadının Korunmasında Değerlerin Rolü” konulu konferansta sunucunun yaptığı konuşma ilginç ama bir o kadarda düşündürücü oldu.
Kadınların korunmasını amaçlı yapılan bir konferansta, Ulu Camii İmam Hatibi Mustafa Bozduman tarafından okunan Kuran-ı Kerim tilaveti, sunucu tarafından Türkçe’ye çevrildiğinde “Baş kaldırmasından endişe ettiğiniz kadınlara öğüt verin, onları yataklarda yalnız bırakın ve bunlarla yola gelmezlerse hafifçe dövün” ayet meali ve programın konusu arasında meydana gelen çelişkili durum, konferansa katılanları şoka uğrattı.
Konferans öncesi Ulu Camii İmam Hatibi Mustafa Bozduman tarafından Kuran-ı Kerim tilaveti sunuldu. Bozduman, Nisa Suresi’nin 34. ve 35. ayetlerini okudu. Okunan ayetler, programın sunucusu tarafından meali yapıldı.
Okunan ayetlerin meali şu şekilde:
“34. Allah'ın insanlardan bir kısmını diğerlerine üstün kılması sebebiyle ve mallarından harcama yaptıkları için erkekler kadınların yöneticisi ve koruyucusudur. Onun için sâliha kadınlar itaatkârdır. Allah'ın kendilerini korumasına karşılık gizliyi (kimse görmese de namuslarını) koruyucudurlar. Baş kaldırmasından endişe ettiğiniz kadınlara öğüt verin, onları yataklarda yalnız bırakın ve bunlarla yola gelmezlerse dövün. Eğer size itaat ederlerse artık onların aleyhine başka bir yol aramayın; çünkü Allah yücedir, büyüktür. 35. Eğer karı-kocanın aralarının açılmasından korkarsanız, erkeğin ailesinden bir hakem ve kadının ailesinden bir hakem gönderin. Bunlar barıştırmak isterlerse Allah aralarını bulur; şüphesiz Allah her şeyi bilen, her şeyden haberdar olandır.”
 
BÖYLE BİR HATAYA MÜFTÜ AŞIK NASIL İZİN VERDİ
Böyle hassas bir konunun işlendiği konferansta kadına şiddetin yapılmasının gerektiği ile ilgili ayet mealinin okunması, programı hazırlayan İl Müftülüğünü organizasyonunu yaptıkları programın içeriği ile çelişkiye düşürdü. Toplumun dini değerlerini güçlendiren ve yönlendiren İl Müftülüğü’nün günümüzde ülkemizin önemli bir sorunu olan kadına şiddet konusunda bu çelişkili durumun insanların kafasında soru işaretleri meydana getirecek şekilde bir sunum yapılması akıllarda soru işareti bıraktı. İl Müftülüğü’nün “Kadının Korunmasında Değerlerin Rolü” konferansının programını hazırlayan Din Hizmetleri ve Din Eğitimi Şube Müdürü Mustafa Özün’ün bu şekilde bir hataya zemin hazırlaması düşündürücü olurken, programı onaylayan İl Müftüsü Mehmet Aşık’ın din konusunda kafaları karıştıran ve çelişkiye düşüren böyle bir duruma onay vermesi ise ayrı bir parantez olarak karşımızda duruyor.
 
“İŞİN İÇİNDEN ÇIKMAKTA ZORLANIYORUM”
Konferansa konuşmacı olarak katılan Prof. Dr. Recep Kaymakcan, 2010 Aile Değerleri Araştırmasına göre; ‘kadın, itaat etmediği taktirde dövülebilir’ görüşüne katılanlarının oranının yüzde 16.4 olduğunu söyledi. Birleşmiş Milletlerin 1993 yılında kadına karşı ayrımcılığın önlenmesine yönelik sözleşmenin kabulüne rağmen kadına yönelik şiddet halen devam ettiğini anlatan Kaymakcan, “Bir yanda kadın itaat etmezse dövülebilir tavsiyesi varken, diğer tarafta kadına yönelik şiddetin önlenmesiyle ilgili uluslararası kararlar alınıyor. İşin içinden çıkmakta zorlanıyorum” diyerek, çelişkili kaldığını anlattı.