Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından bu yıl 10.'su gerçekleştirilen 'Kadın Çiftçiler Yarışıyor' bilgi ve proje yarışmasının il finalinde Mecitözü İlçesi Doğla Köyü’nden katılan Songül Ceylan, 110 puanla birinci oldu.
'Kadın Çiftçiler Yarışıyor' bilgi ve proje yarışmasının il finali bugün Çorum Ticaret Borsası’nda yapıldı. Yarışmaya; Vali Sabri Başköy’ün eşi Fatma Başköy, Vali Yardımcısı Hacı Osman Ebiloğlu, İl Defterdarı Yaşar Ahmet Özkan, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Erkan Elfaz Ermiş, Ticaret Borsası Meclis Başkanı Bayram Burcu, Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Güney, Ziraat Odası Başkanı Mehmet Sayan, kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri, üretici birliklerinin başkanları ile çok sayıda davetli-ilgili katıldı.
Meltem Danışman Çınar’ın sunuculuğunda gerçekleştirilen yarışmanın jüri heyeti ise; İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Hayvan Sağlığı Yetiştiriciliği ve Su Ürünleri Şube Müdürü Erkan Gedikli, Gıda ve Yem Şube Müdürü Cevdet Akyüz ile Tarımsal Altyapı ve Arazi Değerlendirme Şube Müdürü Ayhan Temiz’den oluştu.
Yarışmada sorulan sorular; ev ekonomisi, gıdaların çeşitli yöntemlerle muhafaza edilmesi ve tarımsal konular (arıcılık, sulama, meyvecilik, sebzecilik, süt sığırcılığı, kültür mantar yetiştiriciliği, bağcılık, örtü altı sebze yetiştiriciliği, organik tarım, hayvancılık, ipek böcekçiliği, tarla bitkileri, süt ve süt mamulleri gibi) olmak üzere 3 ana başlıktan oluştu.
10 çiftçi kadının yarıştığı ve 15 sorunun yöneltildiği yarışma çekişmeli bir mücadeleye sahne oldu. 
Yarışma sonunda Mecitözü Doğla Köyü’nden katılan Songül Ceylan 110 puanla birinci oldu. Sonuçların açıklanmasının ardından 3 yarışmacının 90’ar puan alması üzerine ikinci ve üçüncü sıradaki yarışmacıyı belirlemek için 3 kişi arasında yarışmaya devam edilerek altın sorular soruldu. Çorum Merkez Kuşsaray Köyü’nden yarışmaya katılan Seycan Kartal ikinci, Boğazkale İlçesi Evci Köyü’nden katılan Canan İncekoca da üçüncü olarak yarışmayı tamamladı.
Yarışmanın birincisi Songül Ceylan’ın ödüllerini Vali Sabri Başköy’ün eşi Fatma Başköy verirken, ikinci olan Seycan Kartal’ın ödüllerini de Vali Yardımcısı Hacı Osman Ebiloğlu takdim etti. Yarışmanın üçüncüsü Canan İncekoca ise ödüllerini Defterdar Yaşar Ahmet Özkan’ın elinden aldı. Yarışmayı ilk üç derecede bitiren yarışmacılara çeşitli ödüllen verilirken, yarışmada dereceye giremeyen tüm yarışmacılara da birer çeyrek altın, katılım belgesi ve çiçek verildi. Ödüller, protokol mensupları tarafından sahiplerine verildi.
İl birincisi olan Songül Ceylan, 8 Mayıs’ta Bilecik’te düzenlenecek yarışmada Çorum’u temsil edecek. 
Yarışmanın sonunda bir konuşma yapan Vali Yardımcısı Hacı Osman Ebiloğlu, tarımsal üretimin artık kâr sağlamak amaçlı yapıldığını belirterek, verimlilik ve kalitenin ön planda tutulmasını, bilimsel verilerden ve teknolojik gelişmelerden azami ölçüde yararlanılması gerektiğini kaydetti. 

“KADINLARIN YER ALDIĞI PROJELER DAHA BAŞARILI OLUYOR”
Yarışma öncesi bir konuşma yapan İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Erkan Elfaz Ermiş, “Kadın çiftçiler, ülkemiz üretimi için çok önemli olup, kadınların yer almadığı projeler de başarı seviyeleri düşük kalmaktadır. Bu tür programların asıl amacı sosyal farkındalık oluşturmak, kadının üretimdeki önemini vurgulamak ve kadın üreticilerimize verilen değeri bir kez daha ortaya koymaktadır” dedi.
Ermiş, konuşmasında özetle şu konulara değindi:
“Bizler bilmekteyiz ki üretimde, evde, ev ekonomisinde, yaşam kalitesinin temelinde kadınlar olmazsa olmazlarımızdır. “Her başarılı erkeğin arkasında bir kadın vardır” deyimi de aslında tüm açıklığıyla durumu özetlemektedir. 
Kadın çiftçiler, ülkemiz üretimi için çok önemli olup, kadınların yer almadığı projeler de başarı seviyeleri düşük kalmaktadır. Bu tür programların asıl amacı sosyal farkındalık oluşturmak, kadının üretimdeki önemini vurgulamak ve kadın üreticilerimize verilen değeri bir kez daha ortaya koymaktadır. Bu program da ilk kez 2004 yılında Cumhuriyetimizin 80. yılında başlamış, bu yıl 10.’su düzenlenmekte olup, artık geleneksel hale gelmiş ve adı da “Kadın Çiftçiler Yarışıyor Bilgi ve Proje Yarışması” olmuştur. 
Yarışma; il, bölge ve Türkiye finali şeklinde üç aşamalı olarak yapılmaktadır. İl yarışmasında birinci olan yarışmacılarımıza çeşitli hediyeler verilecektir. Bölge yarışmasında birinci olan kadın çiftçilerimize 3.000 TL, ikinciye 2.000 TL, üçüncüye 1.000 TL ve diğer katılımcılara 500’er TL ödül verilecektir. Türkiye birincisi yarışmacıya 10.000 TL, ikinciye 6.000 TL, üçüncüye 5.000 TL nakit ödülden başka, birinciye 50.000 TL hibe kaynaklı proje yardımı yapılacaktır.
İl yarışmasına Merkez İlçe dahil 10 yarışmacı katılacaktır. Yarışma adayları il ve ilçe müdürlüklerindeki uzmanlarca eğitime tabi tutulmuşlardır. Eğitim yaptırılan ve yarışmaya katılan kadın çiftçiler, bitkisel üretim ve hayvancılık konularında da bilfiil faaliyet göstermektedirler.”
Yarışmanın sponsorluğunu ise; Çorum Ticaret Borsası Başkanı Ömer Güney, Ziraat Odası Başkanı Mehmet Sayan, PANKOBİRLİK Başkanı Ahmet Pehlivan, Damızlık Sığır Yetiştiricileriz Birliği Başkanı Hüseyin Cimbek, Damızlık Koyun-Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Şevket Avcı, Damızlık Manda Yetiştiricileri Birliği Başkanı İhsan Aksungur, Süt Üreticileri Birliği Başkanı Mehmet Gayretli ile Ekmekçioğulları Grubu üstlendi.