Terör örgütleri ile mücadele kapsamında yürütülen planlı faaliyetlerde; hakkında yakalama kararı bulunan 5 FETÖ/PDY, 16 TKPM/L ve 2 PKK-KCK/YPG-PYD olmak üzere toplam 23 şahıs yakalanırken, silah ve mühimmat kaçakçılığı ile mücadele kapsamında; çeşitli çaplarda 16 adet tabanca, 18 adet av tüfeği ve 6 adet kurusıkı tabanca ile bu silahlara ait 133 adet mühimmat ele geçirildi.
Çorum İl Jandarma Komutanlığı’nın 2023 yılı faaliyetleri kamuoyuna açıklandı.
Açıklamada; “Uyuşturucuyla mücadele kapsamında; 183 kök yasadışı kenevir bitkisi, 335.500 kök haşhaş bitkisi, 376 adet Extacy, 327 gr Kubar Esrar, 125 gr Bonzai, 2.356 adet Sentetik Ecza Uyuşturucu Hap, 10 Gr. Kokain, 636 gr. Metamfetamin, 51 gr. Skunk, 8 adet hassas terazi ele geçirilmiştir” denildi.
Kültür ve tabiat varlığı kaçakçılığı ile kaçak kazı olaylarına karşı yürütülen faaliyetlerde ise; tarihi eser niteliği taşıyan 111 adet obje çanak, çömlek, lahit, altın yüzük, heykel, 26 adet sikke, 4 adet yüzük, 62 adet muhtelif kazı malzemesi ve 8 adet dedektör, 1 adet dinamit lokumu, 1 adet jenaratör ele geçirildiği açıklandı.

3536 ŞAHIS HAKKINDA ADLİ SORUŞTURMA
Jandarmanın 2023 yılı çalışmaları şu şekilde:
“Çorum İl Jandarma Komutanlığı, görev ve sorumluluk alanında emniyet ve asayiş ile kamu düzeninin etkin bir şekilde sağlanması maksadıyla; mülki, adli ve diğer görevleri tam, doğru, zamanında ve koordineli bir şekilde yerine getirmektir.
Çorum İl Jandarma Komutanlığı sorumluluk bölgesinde 2023 yılında icra edilen faaliyetlerde;
Asayiş olayları kapsamında;
Kişilere, mal varlığına, topluma, millete ve devlete karşı işlenen 2.406 olayın %96’sı aydınlatılmış, 6 kasten öldürme ve 333 kasten yaralama olayının tamamı aydınlatılarak toplamda 3.536 şahıs hakkında adli soruşturma başlatılmış,
Asayiş olayları, icra edilen şok yol kontrolleri ve huzur güven uygulamalarında 65 tabanca, 82 av tüfeği, 20 kurusıkı tabanca ve 922 mühimmat yakalanarak 167 şüpheli hakkında adli ve idari işlemler yapılmış,
 

1794 ŞAHIS YAKALANDI

Jandarmanın dedektifleri olarak adlandırılan JASAT timleri ve İlçe Jandarma Komutanlıkları Jandarma Asayiş Timlerince icra edilen devriyelerde ve planlı faaliyetlerde çeşitli suçlardan aranan 1.794 şahıs yakalanmıştır.
 

TERÖR SUÇLARINDAN 23 KİŞİ YAKALANDI
Terör örgütleri ile mücadele kapsamında yürütülen planlı faaliyetlerde; hakkında yakalama kararı bulunan 5 FETÖ/PDY, 16 TKPM/L ve 2 PKK-KCK/YPG-PYD olmak üzere toplam 23 şahıs yakalanmış olup, konu kapsamında istihbarat çalışmalarına aralıksız devam edilmektedir.
KOM olayları kapsamında; 243 olay ortaya çıkarılmış, icra edilen faaliyetlerde 833 şahıs hakkında işlem yapılmış, 14 şahıs tutuklanmıştır.

SİLAHA, KAÇAK ALKOL VE SİGARAYA GEÇİT VERİLMEDİ
Silah ve mühimmat kaçakçılığı ile mücadele kapsamında; çeşitli çaplarda 16 adet tabanca, 18 adet av tüfeği ve 6 adet kurusıkı tabanca ile bu silahlara ait 133 adet mühimmat ele geçirilmiş,
Halk sağlığını olumsuz yönde etkileyen ve ölümlere neden olan kaçak/sahte alkol üretimi ve sigara kaçakçılığı ile mücadele kapsamında; 5.105 litre fermente şarap, 205 litre kaçak rakı, 126 şişe kaçak/sahte bandrollü viski, 67 adet boş alkollü içki şişesi, 802 adet sahte bandrol, 9 adet damıtma sistemi, 50 litre etil alkol, 110 kg kaçak/bandrolsüz kıyılmış tütün,  83.600 adet dolu makaron, 236.790 adet boş makaron ele geçirilmiş,
Uyuşturucuyla mücadele kapsamında; 183 kök yasadışı kenevir bitkisi, 335.500 kök haşhaş bitkisi, 376 adet Extacy, 327 gr Kubar Esrar, 125 gr Bonzai, 2.356 adet Sentetik Ecza Uyuşturucu Hap, 10 Gr. Kokain, 636 gr. Metamfetamin, 51 gr. Skunk, 8 adet hassas terazi ele geçirilmiştir.

TARİHİ ESER KAÇAKÇILARINA AF YOK
Kültür ve tabiat varlığı kaçakçılığı ile Kaçak kazı olaylarına karşı yürütülen faaliyetlerde; tarihi eser niteliği taşıyan 111 adet obje çanak, çömlek, lahit, altın yüzük, heykel, 26 adet sikke, 4 adet yüzük, 62 adet muhtelif kazı malzemesi ve 8 adet dedektör, 1 adet dinamit lokumu, 1 adet jenaratör ele geçirilmiş, Göçmen kaçakçılığı ve düzensiz göçmen olayları kapsamında ülkemize yasadışı yollarla giriş yaptığı tespit edilen 665 Düzensiz göçmene işlem yapılmıştır.
Önümüzdeki dönemde kaçakçılık olayları ile mücadele kapsamında faaliyetlere aralıksız devam edilecektir. 

SİBER SUÇLARLA MÜCADELE
Siber suçlarla mücadele faaliyetleri kapsamında; Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü sorumluluğunda olan ve Çorum İl Jandarma Komutanlığı olarak 2023 yılında yürütülen faaliyetlerde; 
Adli Bilişim Timleri tarafından 2023 yılında il ve ilçelerinden 2 olaya ait 3 dijital materyal cep telefonu, sım kart, hafıza kartı incelenmek üzere Çorum İl Jandarma Komutanlığına gönderilmiş ve iş kuyruğuna eklenerek incelemelerine başlanılmıştır.
İnternet üzerinde yapılan sanal devreye faaliyetleri kapsamında incelenen haber siteleri, bloglar ve sosyal medya uygulamalarında içeriği suç teşkil edebileceği değerlendirilen, halkı kin ve düşmanlığa karşı kışkırtmak 1, DEAŞ 1, TKP/ML 1,  uyuşturucu özendirme 2, devletin egemenlik alametlerine ve organlarına karşı hakaret 1, 6136 Sayılı Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkında Kanuna muhalefet 1, hakaret 32 olmak üzere toplam 39 Açık Kaynak Araştırma Raporu AKAR tanzim edilerek adli makamlarla koordine kurulmasını müteakip işlem yapılması amacıyla ilgili kolluk birimlerine gönderilmiştir.

Çevreyolunda kaza ! Çevreyolunda kaza !

YASADIŞI BAHİS, MÜSTEHCENLİK VE FUHUŞ İÇERİKLİ YAYINLAR ENGELLENDİ
Yasadışı olarak internet üzerinden bahis oynatıldığı tespit edilen 33, müstehcenlik ve fuhuş içerikli yayın yapan 25 toplam 58 site bilgileri birlikte URL adresleri Bilgi Teknolojileri Kurumuna BTK ihbar kanalı üzerinden raporlanmasına müteakip İdari tedbir kapsamında bu sitelere erişimin engellenmesi sağlanmıştır.
Ayrıca; oltalama tekniği Phising ile kişilerin bilgilerini ele geçirerek menfaat temin etme tekniği olaylarında tespit edilen 17 URL adresi USOM Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi’ne bildirilerek erişimin engellenmesi sağlanmıştır.

285.356 ARAÇ VE SÜRÜCÜ KONTROL EDİLDİ
Trafik kazalarının azaltılması ve vatandaşların trafik konusunda farkındalığının artırılmasına yönelik yürütülen faaliyetlerin etkinliğini artırmak maksadıyla 26 trafik jandarması timi, 1 motosikletli trafik jandarması timi ile 24 saat esasına göre jandarma sorumluluk sahasında trafik hizmetleri yürütülmektedir.
Sürücülerde yakalanma riski algısını en üst seviyeye çıkararak kazaları önlemek maksadıyla; icra edilen toplam 28.710 denetim faaliyetinde 285.356 araç ve sürücü kontrol edilmiş,
“2021-2023 Karayolu Trafik Güvenliği Eylem Planı” kapsamında yetişkin yaya, yolcu ve sürücülere, Jandarma personeline, servis şoförlerine, müşterek görev yaptığımız diğer kurum personeline ve “Trafik Dedektifleri” projesi kapsamında öğrencilere olmak üzere 2023 yılında toplam 12.019 kişiye trafik eğitimi verilmiş, 
2023 yılı içinde, eğitim ve projeler kapsamında, afiş, broşür, boyama kitabı, kırmızı düdük, trafik dedektifi kartı, not defteri, kalem ve reflektör gibi toplam 12.947 adet materyal dağıtılarak tüm yol kullanıcılarına yönelik trafik güvenliği farkındalığı oluşturmak amacıyla bilgilendirme faaliyetleri icra edilmiştir.  
Aile İçi Şiddetle Mücadele ve Çocuk Kısım Amirliğince “Kadına Yönelik Şiddetle Mücadelede Bilinçlendirme Faaliyetleri” kapsamında 2023 yılında er/erbaş, kadın ve erkek vatandaşlar olmak üzere toplamda 3.000 kişiye KADES tanıtımı, 6284 sayılı Kanun ve Teknik Yöntemlerle Takip konularında eğitim verilmiş olup, 1.500 kadın vatandaşımızın telefonuna KADES yüklemesi yapılarak, kullanımı konusunda bilgilendirme yapılmıştır.
Çevre, doğa ve hayvanları koruma faaliyetleri kapsamında 207 olaya müdahale edilmiş olup, meydana gelen olaylarda 38.930 metre misina ağ, 5.800 metre parakete yasaklı olta ve 1 adet tırıvırı yasaklı olta ile yaklaşık 2.500 kg su ürünleri ele geçirilmiş, 6 av tüfeğine ise el konulmuştur. Ayrıca 2023 yılı içerisinde 25 ilk ve ortaokulda, toplam 1320 öğrenciye “Temel Çevre Bilinci, Hayvan Sevgisi ve Hayvanların Korunması” konularında bilgilendirme eğitimi verilmiştir.
Çorum İl Jandarma Komutanlığı; terörle mücadele öncelikli olmak üzere emniyet ve asayiş ile kamu düzeninin devamlılığını sağlamada, istihbarata dayalı, teknolojik imkânlardan azami düzeyde istifade etmek suretiyle, ilgili makamlarla koordineli ve uyum içerisinde bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da başarılı olma azim ve kararlılığındadır.”