Basın açıklamasına; Merkez İlçe Başkanı Ulaş Tokgöz, İl ve Merkez İlçe Yönetimi, İl Gençlik Kolları Başkanı Onur Topkül, Merkez İlçe Gençlik Kolları Başkanı Uğur Eke, İl Genel Meclisi Üyeleri, Belediye Meclisi Üyeleri, KESK’e bağlı sendikaların temsilcileri ve bazı sivil toplum kuruluşları da destek verdi.

CHP İl Kadın Kolları Başkanı Kamile Anar, “İstanbul sözleşmesinden vazgeçmeyelim. Bu karanlığı ve örgütlü kötülüğü ancak örgütlü bir güçle yeneriz. Sevgide, iyilikte, barışta, dayanışmada ve direnişte örgütlenmeliyiz” dedi.

Anar, 19 Haziran'da İstanbul'da tüm kadın derneklerinin ve parti kadın kollarının katılımı ile yapılacak Maltepe mitingini desteklediklerini vurguladı.

“YAŞAM HAKLARIMIZA SAHİP ÇIKACAĞIZ”

Kamile Anar, konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

“Bugün buraya hukuksuz bir şekilde bir gecede İstanbul sözleşmesinden çıkıyoruz diyen zihniyetin kadınların yaşam haklarına ne kadar zarar verdiklerini haykırmak için geldik.

Yine kanunsuz bir şekilde 1 Temmuz'da İstanbul sözleşmesinin feshinin son tarihi diyen zihniyete İstanbul sözleşmesinden vazgeçmiyoruz, kararlıyız demek için geldik.

19 yıldır bu iktidar en çok kadınların üzerinde baskı kurarak sosyal ve ekonomik haklarını kısıtladığı gibi şimdi de yaşam haklarını almaya çalışıyor. Yaşam haklarımıza sahip çıkmak, İstanbul sözleşmesinden vazgeçmiyoruz demek için geldik.

Her gün istisnasız onlarca evlerinde ya da sokak ortasında çocuklarının gözü önünde katledilen kadınların katillerinin kanun önünde hak ettikleri cezaları almalarını sağlamak için geldik.

Çocuk istismarlarına, tacize, tecavüze,kadına uygulanan şiddetin tedavisi vardır diyen iktidar mensuplarını kınamak için geldik.

İstanbul sözleşmesinden, iktidarın siyasi hesaplarını ve cemaatlerin baskısı sonucunda vazgeçilirse bu zihniyet unutmasın ki kendi yakınlarında ki kadınlarında yaşam haklarını tehlikeye attıklarını unutmamalıdır ya da o kadınlar bunun farkında olmalı ve bizim mücadelemize katılmalıdırlar.

İSTANBUL SÖZLEŞMESİNİN FESHİ ŞİDDETİ CESARETLENDİRECEKTİR

Bizim amacımız kadına yönelik şiddeti durdurmak İstanbul Sözleşmesi'ni uygulatmaktır.

İstanbul sözleşmesinin feshi şiddeti cesaretlendirecektir. İstanbul sözleşmesinden 1 Temmuz'da imza mızı çekerseniz kadına, çocuğa yönelik işlenen her suçun azmettiricisi siz olacaksınız.

İstanbul sözleşmesi yaşatır çünkü şiddete maruz kalan kadınların ve çocukların ücretsiz hukuki ve psikolojik destek almasını sağlar, kadın örgütlerinin davalara müdahil olmasını sağlar, şiddete son verilmesi için hayatın her alanında eşitlik sağlanması gerektiğini söyler, eşitlik gelince şiddet gider. Şiddete uğrayan kadınların korkmadan şikayetçi olabilmesini sağlar. Sözde namus ve töre gerekçeleriyle kız çocuklarının ve kadınların eğitim, çalışma, eş seçme, seyahat etmek gibi en temel hak ve özgürlüklerinin engellenmesini yasaklar. Şiddet uygulayanların cezalandırılmasını sağlamak cinsiyetçi gerekçelerle yapılan indirimleri engeller. Birlikte olmayı reddettiği ya da ayrılmak istediği için kadınların ve çocukların şiddet görmesini engeller.

“VAZGEÇMİYORUZ, BAŞARACAĞIZ”

Şiddetin çocuklar önünde gerçekleşmesi silah kullanılması şiddetin tekrar etmesi durumlarında acil önlemler alır devletlere kadına karşı şiddeti ortadan kaldırmak için devletin tüm mekanizmalarını işleterek tedbir alma görevini yükler. Tüm bireylerin şiddetsiz yaşam hakkını korur, şiddet mağdurlarının uğradıkları zararların tanzim edilmesini sağlar.

7/24 saat çalışan ücretsiz alo hattı ile kolayca ulaşılabilecek destek mekanizmalarına ulaşabilmek bütün bunlar için İstanbul sözleşmenin feshi derhal geri çekilmelidir. Bu toplumun yarısını oluşturan bu toplumun var olmasına çoğalmasına %90 evde işyerinde tarlada ülke ekonomisine katkı sağlayan toplumun temel direği kadınlar, dünyaya getirdiğiniz özenle büyüttüğünüz topluma kattığınız erkeklerin yaşam haklarınızı ellerinizden alınmasına müsaade etmeyin. Kendi haklarımız kendimiz koruyalım.

İstanbul sözleşmesinden vazgeçmeyelim. Bu karanlığı ve örgütlü kötülüğü ancak örgütlü bir güçle yeneriz. Sevgide, iyilikte, barışta, dayanışmada ve direnişte örgütlenmeliyiz. 19 Haziran'da İstanbul'da tüm kadın derneklerinin ve parti kadın kollarının katılımı ile yapılacak Maltepe mitingine Çorum'dan katılacak arkadaşlara başarılar iyi yolculuklar diliyor gidemeyen kadınlarımızın da yanlarında olduğumuzu belirtiyoruz. Vazgeçmiyoruz, başaracağız.”

“19 HAZİRAN’DA İSTANBUL’DAYIZ”

CHP Merkez İlçe Kadın Kolları Başkanı Filiz Aydın ise, “İstanbul Sözleşmesini yaşatmak ve eksiksiz bir şekilde uygulanmasını sağlamak biz kadınlar için hayati önem taşımaktadır” dedi.

Filiz Aydın, sözleşmeyi fesh etmek isteyenlerin bahanelerini ve fesih kararlarını kabul etmediklerini dile getirerek, “İstanbul Sözleşmesinden vazgeçmeyeceğimizi Türkiyemizin her ilinden gelen kadınlarla hep bir ağızdan bir kez daha haykırmak için 19 Haziran’da İstanbul – Maltepe Meydanı’nda buluşuyoruz. Kadınların nasıl yaşayacağına karar verme hakkını kendinde gören erkek egemen düşünce yapısına sahip yönetime diyoruz ki; anayasayı, yasayı, sözleşmeyi uygula” ifadesini kullandı.