Diyanet İşleri Başkanlığı’na Diyanet Akademileri kurulmasına dair kanun teklifi üzerine Çorum Milletvekili Erol Kavuncu, Türkiye Büyük Millet Meclisi Kürsüsünden açıklama yaptı.

“3. Dünya Savaşı tehdidinin kapıya dayandığı, insanlığın terör, salgın hastalık, enerji ve gıda kriziyle kıskaca alındığı böylesi bir ortamda, insanlığa umut olacak yegâne çıkış yolu da, hiç şüphesiz İslam’dır, başkaca bir kurtuluş reçetesi de yoktur” diyen Kavuncu açıklamasını şu şekilde sürdürdü:

“İslam dini aziz milletimizin, en kıymetli müştereği, en vazgeçilmez değeridir. Diğer taraftan, Kur’an ve Sünnet merkezli İslam dininin temel ilkeleri konularında, topluma rehberlik yapmak ve ibadet yerlerini yönetmekle görevli Diyanet İşleri Başkanlığı, kurulduğu günden itibaren, bu görevlerini yurt içinde ve yurt dışında, büyük bir gayret ve özveri ile yürütmektedir.

“DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞININ VARLIĞI, MİLLETİMİZİN EN BÜYÜK İMKÂNLARINDAN BİRİDİR”

Zorlu Millî Mücadele yıllarından 1940'lı yılların yokluk, kıtlık, baskı, dönemlerine; 15 Temmuz FETÖ ihaneti darbe kalkışmasından, zorlu Covid salgını sürecine kadar hep aziz milletimizin yanında yer almıştır. 15 Temmuz FETÖ darbe kalkışmasındaki "Ezanları susturan darbelere inat, darbeleri durduran selalara" misyonuyla, imam ve müezzinlerimizin okudukları diriliş ve kıyam selalarını unutmamız asla mümkün değildir.

Diğer taraftan, dünyada ve ülkemizde her alanda meydana gelen gelişmeler, halkımızın bu güzide kurumdan beklentilerini de bir hayli yükseltmiştir. Toplumun bu beklentilerini karşılamak amacıyla, bu önemli hizmetleri yürüten din görevlilerinin, daha kaliteli, verimli hizmet verebilmeleri ve mesleki anlamda daha donanımlı hale gelebilmeleri amacıyla, ‘‘Diyanet Akademisi’’ kurulması konusu meclis gündemine gelmiştir. Şüphesiz, Diyanet Akademisine duyulan ihtiyacın temelinde, nitelikli din eğitiminin ancak, nitelikli personelle yapılabileceği gerçeği yatmaktadır.

Bu sebeple genel bir ifade ile, ‘‘din görevlisi’’ olarak adlandırılan, başta vaiz ve imam-hatipler olmak üzere, Kuran Kursu öğreticisi, müezzin ve kayyım gibi görevlilerin, göreve başlamadan önce mesleki yeterliliklerinin geliştirilerek kutlu görevlerine hazır hale getirilmeleri, büyük önem arz etmektedir.

“DİN GÖREVLİLERİMİZE MESLEĞE BAŞLAMADAN ÖNCE BÜYÜK KATKILAR SAĞLAYACAK”

Kurulması kararlaştırılan Diyanet Akademisi, din görevlilerimize mesleğe başlamadan önce büyük katkılar sağlayacak ve sonraki yıllarda da, hizmet içi kurs ve eğitimlerle bilgi ve heyecanlarının diri tutmaları mümkün olacaktır. Bu sayede; Yüce dinimiz İslam’ın evrensel değerlerinin vatandaşlarımıza doğru ve güvenilir kaynaklardan aktarılması, Dinimize ve Müslümanlara karşı geliştirilen haksız ön yargıların önüne geçilmesi, mümkün olabilecektir. Ayrıca; maalesef kıta Avrupa’sı başta olmak üzere, dünyada İslam düşmanlığının artış gösterdiği günümüzde, dünyanın her tarafında sorumluluk alan din görevlilerinin, görevlerini hakkıyla yerine getirebilmesi için de Akademi, oldukça önemli bir görev ifa edecektir. Bu vesile ile, diyanet teşkilatında, imam-hatip, Kur’an Kursu öğreticisi gibi din görevlisi olarak görev yapan personelin zaman içerisinde tümüyle, İlahiyat Fakültesi mezunlarından oluşması ve Diyanet teşkilatında ciddi boyutlara ulaşan din görevlisi ihtiyacının, gerek açıktan atamalarla ve gerekse, asil şartları taşıyan ancak fahri olarak bu görevi yürütenler arasından karşılanması da, halkımızın ortak beklentisi ve arzusudur.

Son olarak; Her alanda ülkemizin normalleşmesi, gelişmesi, kalkınması noktasında elde edilen tarihi başarılar ve kazanımlar için, en başta Cumhurbaşkanımız Sn Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere, Mihrapları imamsız, minberleri hatipsiz ve minareleri ezansız bırakmayan, teşkilatın bütün kademelerinde hizmet eden din görevlilerine ve Sn Diyanet İşleri Başkanımıza şükranlarımı sunuyorum. Kanun lehinde oy kullanacağımızı ifade ederken, kanun teklifimize imza atan ve katkı sunan AK Parti Grubumuza, komisyon üyelerine, teklifin yasalaşması için evet oyu verecek milletvekili arkadaşlarıma ve katkı sunan herkese ayrı ayrı teşekkür ediyor, genel kurulu ve aziz milletimizi saygıyla selamlıyorum.