Saadet Partisi İlçe Başkanı Halil İbrahim İnoğlu, ülke gündemine dair konularla ilgili bir basın açıklaması yayınladı. Tüm ülkeyi etkisi altına alan kar nedeniyle yaşanan zorluklardan bahseden İnoğlu, “Ülkemizin her bir köşesine rahmet yağıyor, öncelikle şükürler olsun. Kuraklığın zirve yaptığı son yıllarda, böylesine bir kar yağışı bereketini uzun zamandır hepimiz özlemiştik.

Diğer taraftan, kar yağışları ve aşırı soğuk havaların sebep olduğu olumsuzlukları da maalesef ülke ve millet olarak yaşıyoruz. Trafikte aksamalar, hatta tamamen kapanan yollar, özellikle, ilçelerimiz ve köylerimiz başta olmak üzere, kar engeli nedeniyle, ilçelerinde köylerinde saatlerce mahsur kalan vatandaşlarımız… Bu karda, kışta, evi, barkı olmayanlar veya evi, yurdu olup da ısınamayanlar, ısıtamayanlar… Şiddetli geçim sıkıntısı içinde yaşayan, birkaç tane daha ucuz ekmeği alabilmek için bu kış ve soğuk şartlarda kuyruklarda sıra bekleyen milyonlarca yoksul ve emekli insanımız… Her birinin sıkıntısını yüreğimizde hissediyoruz. Kamusal hizmet sunan tüm yetkili kişi ve kurumlara buradan çağrıda bulunuyoruz; Gerekli ve yeterli tedbirleri lütfen zamanında ve eksiksiz şekilde alın. Hiçbir insanımız aç ve açıkta kalmasın. Kamusal imkanları sonuna kadar kullanarak evlerde, yollarda ve ulaşım terminallerinde mağdur, mahsur, mahzun ve çaresiz kalmasına neden olmayın. Bilinç ve sorumluluk düzeyi yüksek medeni bir toplum gibi, kamusal hizmetleri halkımızın, milletimizin ayağına kadar götürelim” dedi.

KURUMLAR İŞBİRLİĞİ YAPMALI

Kurumların işbirliği yapması gerektiğini vurgulayan Halil İbrahim İnoğlu, “Bu temenni ve değerlendirmeleri, hiçbir siyasi görüş, parti, kurum ve kuruluş farkı gözetmeksizin açıkça ve büyük bir samimiyetle dile getiriyoruz. Böyle zamanlarda, siyasi hesap ve kaygıları öne çıkarmak, o kaygıyla hizmet sunmak, ahlaki olmadığı gibi, insani bile değildir. Bizim için asıl ve önemli olan, hiçbir vatandaşımızın mağduriyet yaşamamasıdır. Tüm kurumlar tam bir işbirliği halinde hareket etmeli, bu sınavı hep birlikte başarı ile vermeliyiz. Milletimize ve devletimize yakışanı da budur. Burada bir başka uyarıyı da yapmak istiyoruz; vatandaşlarımız da getirilen kural ve tedbirlere hassasiyetle riayet etmelidirler. Bu yoğun kış hava şartlarından olumsuz etkilenen herkese geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz” diye konuştu.

İktidar, Türkiye'ye ‘Kara Kış’ Yaşatıyor

İktidarın yeni yılla birlikte yaptığı zamlarla vatandaşa “kara kışı” yaşattığını vurgulayan İnoğlu, şunları söyledi:

“İktidar tarafından rekabetçi ve kur garantisi modeli ile üretimimizin artacağı, yatırım ve istihdamın genişleyeceği, ihracatın da artırılacağı, böylece içine düştüğümüz ekonomik kıskaçtan kurtulacağımız söylenmişti. Ancak her zaman olduğu gibi, hükümetin vaat ettiği ile karşılaştığımız gerçekler arasında fersah fersah uzaklık bulunmaktadır. Nitekim 2022 Ocak ayı değerlendirmelerine göre gıda fiyatlarındaki yıllık değişim yüzde olarak ekmek, un, bulgur, makarnada yüzde 80,24, süt, süt ürünleri, yumurta yüzde 73,18, yağ yüzde 80,24, meyve yüzde 96,6, sebze yüzde 167,21, bakliyat yüzde 11, diğer yüzde 52,54. Bu yüksek fiyat artışlarına rağmen, yeterli gelir artışına sahip olmayan işçimiz, memurumuz, emeklimiz bu kış şartlarını geçirmekte bu yıl iyice zorlanacak gibi görünmektedir. Çünkü, yapılan araştırmalara göre, ülkemizde dört kişilik bir ailenin açlık sınırı 4 bin 924 TL’ye yükselmiş bulunmaktadır. Daha yeni tespit edilmiş, büyük bir artış olarak takdim edilmiş olan asgari ücret ise 4 bin 250 TL idi. Kısa zamanda, açlık sınırı ile asgari ücret arasındaki fark üzüntüyle belirtiyorum ki; 674 TL olmuştur. Tabii ki, bu durumda daha ucuza ekmek alabilmek için Halk Ekmek kuyruklarında sıra beklemek zorunda kalmaktadır.

Türkiye, Ekonomik Alanda Yönetim Kriziyle Karşı Karşıya

Bu şartlarda kışı geçirmek mücadelesi içinde olan ülkemiz, şimdi de ekonominin can damarı üretim üsleri durumundaki Organize Sanayi Bölgelerinde, üç günlük enerji kesintisiyle karşılaşmış bulunmaktadır. Üç gün boyunca OSB'lerde hiçbir üretim yapılamayacak, verilen taahhütler yerine getirilemeyecek, bunlara gelecek cezalar yüklenilecek. Bu durumda OSB'lerde faaliyet gösteren sanayi kuruluşlarının, doğal olarak ülkemizin ekonomik zararı milyar dolarları bulacak. Yapılan hesaplamalar doğru ise sadece demir çelik ve otomotiv sektöründe bu ekonomik kaybın 1 milyar doları bulacağı söylenmektedir.

Yılbaşından bu yana sanayide kullanılan doğalgaza yüzde 50'nin üzerinde bir artış yapılmışken, üstüne üstlük tedarikte de büyük sıkıntılar yaşanırken, Türkiye'nin sadece siyasi alanda değil, ekonomik alanda da nasıl bir yönetim kriziyle karşı karşıya kaldığı açıkça görülmektedir.

Doğalgaz ve elektrik zamlarının yanında yaşanacak olan kesintiler, şüphesiz ki tüketicinin karşısına zamlı ürünler olarak çıkacaktır. İşte o zaman hükümet, şimdiye kadar olduğu gibi mesul olduğu sonuçları görmezden gelerek üreticilerin fahiş fiyat uyguladığını, ya da stok yaptığını iddia ederek yine sorumluluktan kaçmaya çalışacaktır. Veya sorumluluğu dış güçlere yüklemek isteyecektir.”

MİLLETİMİZ YEDİĞİ AYAZI UNUTMAYACAK

İnoğlu, milletin sandıkta yapılanları unutmayacağını kaydederek, “Kışın en sert günlerini yaşıyoruz. Evet, az önce de ifade ettiğim gibi; ülkemizin dört bir yanında yağışlar, topraklarımıza can veriyor; hamdolsun. Ancak kar, bereketiyle su kaynaklarımızı ve tarlalarımızı canlandırırken vatandaşlarımızı kara kara düşündürüyor. Başta elektrik ve doğalgaza gelen fahiş zamlar, zemheri ayını geçirdiğimiz bu günlerde vatandaşlarımızı zor durumda bırakıyor. Bunun yanında sayaçlar okunurken yapılan hileler ise vatandaşımızı bir kez daha mağdur ediyor, bu konuda yoğun şikayetler alıyoruz. İlgili Bakan da bu fatura uygulamasının bir yıl süreyle deneme mahiyetinde uygulanacağını söyleyebiliyor. Genel Başkanımızın deyimiyle, ‘Allah akıl fikir versin’. Zaten sadece bir ayda elektrik ve doğalgaz faturalarında 2 kat artış yaşandı. Asgari ücretliye ve memura yapılan zamlar, daha şimdiden faturalar karşısında büyük ölçüde eridi gitti. Avrupa ülkelerinden gelen emekliler; birkaç aylık emekli ikramiyesiyle Uludağ'ın, Erciyes'in, Palandöken'in tadını çıkarıp ülkemizin beyaz örtüsü üzerinde keyifle kışı yaşarken, bizim emeklilerimiz doğalgaz faturası ödememek için evlerinde battaniyelerinin altında ay sonunu, bu kara kışı çıkarmaya çalışıyorlar” dedi.