Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Samsun Bölge Müdürü Harun Çiçek, toplanan inek sütü miktarının Ocak ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %5 arttığını bildirdi.
Ocak ayında ticari süt işletmeleri tarafından içme sütü üretimi 134 bin 212 ton olarak gerçekleştiğini ve bir önceki yılın aynı ayına göre %7 artış gösterdiğini vurgulayan Çiçek şöyle dedi:
“İnek peyniri üretimi 50 bin 945 ton ile bir önceki yılın aynı ayına göre %2,2 azaldı.
Koyun, keçi, manda ve karışık sütlerden elde edilen peynir çeşitleri ise 469 ton ile bir önceki yılın aynı ayına göre %60,6 azaldı.
Yoğurt üretimi 89 bin 229 ton ile bir önceki yılın aynı ayına göre %4,1 arttı. Ayran üretimi ise 45 bin 2 ton ile bir önceki yılın aynı ayına göre %4,8 artış gösterdi.
Ocak ayında ticari süt işletmeleri tarafından toplanan inek sütü yağ oranı ortalama %3,5, protein oranı ise ortalama %3,2 olarak tespit edildi.
Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış toplanan inek sütü miktarı Ocak ayında bir önceki aya göre %1,4 azaldı. Takvim etkisinden arındırılmış toplanan inek sütü miktarı Ocak ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %5,4 arttı”
Editör: TE Bilişim