İYİ Parti Çorum İl Başkanı Bekir Özsaçmacı, “Yaş sebze ve meyve için şu veya bu şekilde ihracat kısıttı sayılabilecek yan yollara sapmayın. Günlerdir bizi trolleyen etiketi münhasır arkadaşlar cevap 27 Ocak Perşembe gün ki resmi gazetede…Girdi maliyetleri arttı diye, üretim maliyetleri arttı diye, lojistik inanılmaz rakamlara geldi diye, rafla üretici arasındaki zinciri devlet olarak kontrol edemediniz araya girip hakemlik rolü oynayamadınız diye 23 adet üründe ihracat kısıtlaması olarak okunabilecek tebliği yayımlayarak piyasayı ve ürünleri mahvedersiniz.Bu son yayımlanan tebliğde bulunan ürünlerin yarısı direkt olarak bölgemizi ve dahi ilimiz çiftçisini, ilimiz ekonomisini de yakından ilgilendirmektedir. Mevcut işlerin üstesinden gelemeyip işleri çıkılmaz hale getiren iktidar tabiri yerinde ise her bostana bir adam dikerek çözüm üretiyor” ifadelerine yer verdi.

İl Başkanı Bekir Özsaçmacı, “Fahiş gıda fiyatları insanımızın ümüğünü sıktıkça, neden diye soranların sayısı artıyor. Oysa biz yıllardır yazıyoruz, söylüyoruz. Yokluk diyoruz, kıtlık diyoruz, gıdaya erişim sorunu diyoruz; duyan oldu mu?Hayır. Domino etkisi dedik; Gıdaya erişimin şakası olmaz dedik; Tanzim satışlarla çözülmez dedik; Zincir marketler dedik; Tedarik zinciri kontrol dışına çıktı dedik; Sözleşmeli çiftçilik değil, sözleşenlerin çift taraflı eşit güç sözleşmesi dedik; Perakende tebliği, Hal Yasası dedik, tüccar dedik. Duyuramadık.Şimdi sorun herkesi sarınca, yavaş yavaş anlamaya başlıyoruz. Ancak bu sefer de hedef saptırma çabalarına tanık oluyoruz. Çiftçilerin maliyet ve girdi artışlarını tek başına suçlu saymaya çalışıyoruz. Sanki bu durum, sadece, çiftçinin sorunuymuş gibi anlatılmaya çalışılıyor. Algı üzerinden yine gerçekliklerin üzeri perdeleniyor.Tamam, çiftçinin girdi maliyetleri arttı. Peki, aynı oranda ürününün fiyatı arttı mı? Mesela; birçok ürün Ser’a da geçen yılın yarı fiyatında? Bazı ürünlerin fiyatı neden hala aynı? Bu örnekler çoğaltılabilir. Özeti şu: Girdi maliyetleri artsa da çiftçinin eline geçen ürün değeri aynı oranda artmıyor. Hatta hiç artmıyor, eksildiği bile oluyor. Yani, Türkçesi, sorun tek başına girdi maliyetlerinin artışı değil” açıklamasında bulundu.

Özsaçmacı, “Her bostana ve her ürünün başına bir adam koyun; fiyatı artmasın diye. Siz hala TÜİK Başkanı değiştiriyorsunuz. Laf da dinlemiyorsunuz.Ne demiştik? Yapmayın.Sorun, sistemde. Sorun, yöntemde. Sorun yönetimde, yönetişimde. Sorun, politikasızlıkta. Sorun, devletin hakemlik rolünden çekilmesinde. Sorun, piyasa mekanizmasında çiftçinin olmamasında.Sorun, çiftçinin gücünde. Sorun, çiftçinin örgütsüzlüğünde. Sorun, çiftçinin yıllardır bunu görememesinde, siyaseti yönetememesinde, müdahil olamamasında.Çiftçi bedava bile verse raf da fiyat fahiş olur. Çünkü piyasanın regülasyon gücü yok. Ve asıl sorun, tüketicinin alım gücünde. Velhasıl sorun hepimizde, hepinizde. İşte buna odaklanmak lazım. Bunu çözmek lazım.Bu işler de dır dır vır ile olmaz. Köklü, analitik, kalıcı, tutarlı tarım politikası ile olur. Hem küresel gelişmeleri hem de ülkesel avantajları kaçırmadan.Son söz olarak; anladık ki, AK Parti yetkilileri yalan söylemişler, doğalgaz stokumuz yokmuş.Bir kez daha soralım; buğday stokumuz var mı?” dedi.